Τετάρτη 4 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υπεράξιο διεθνούς βράβευσης έργο

Θα το σημειώσουμε και πάλι: Υπεράξια της διεθνούς της αναγνώρισης, αλλά και του πρώτου διεθνούς βραβείου, που της απένειμε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων (ΑΙΑ), ήταν η έξοχη από κάθε άποψη έκδοση από τη "Μέλισσα" του σπουδαίου, συλλογικού επιστημονικού έργου "Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ και η Ακτινοβολία του στα Νεώτερα Χρόνια" (πρόκειται και για την πρώτη βράβευση ελληνικής έκδοσης). Η τελετή απονομής του διεθνούς βραβείου στη "Μέλισσα" (2/5) φιλοξενήθηκε τιμής ένεκεν - λόγω του αντικειμένου της έκδοσης - στην παλαιότερη αίθουσα της Γερουσίας στο Καπιτώλιο, στην Ουάσιγκτον, η οποία ολοκληρώθηκε το 1909 και σχεδιάστηκε σε στιλ "Beaux Arts" (Καλών Τεχνών) από τους φημισμένους στην εποχή τους Αμερικανούς αρχιτέκτονες Τζον Καριέρ και Τόμας Χάστινγκς, διακοσμημένη με μάρμαρο και κορινθιακού ρυθμού κολόνες, που σηματοδοτούν την επίδραση που άσκησε ο Παρθενώνας στην αμερικανική αρχιτεκτονική του 20ού αιώνα. Κύριος ομιλητής στην τελετή της απονομής των βραβείων (για έβδομη κατά σειρά χρονιά) ήταν ο πρόεδρος του ΑΙΑ, Σίζαρ Πέλι.Στην τελετή διαβάστηκε το παρακάτω σχόλιο, ως γενική εκτίμηση των κριτικών για το βιβλίο: "Ο Παρθενώνας έχει μοναδική σημασία στον πολιτισμό όλου του κόσμου, γι' αυτό αξίζει να υπάρχουν πληθώρα από σχέδια, αναφορές, παραπομπές, ιστορίες και κείμενα για το μνημείο. Τα περιεχόμενα του μονότομου αυτού έργου μπορούν να γεμίσουν δώδεκα ράφια".

Θυμίζουμε ότι η έκδοση αυτή, στην οποία αφιερώθηκαν εκτενή, επαινετικά δημοσιεύματα του αμερικανικού και ομογενειακού Τύπου, είναι έργο εξεχόντων, διαφόρων ειδικοτήτων, Ελλήνων επιστημόνων (οι περισσότεροι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι): Παναγιώτη Τουρνικιώτη (επιστημονική επιμέλεια), Σάββα Κοντοράτου, Μανόλη Κορρέ, Αγγελου Δεληβοριά, Φανής Μαλούχου - Τούφανο, Στέλιου Λυδάκη, Νταβίντ Βαν Ζάντεν, Δημήτρη Φιλιππίδη, Χαράλαμπου Μπούρα, Αλέξανδρου Αργυρίου.

  • Στη "Στοά Βιβλίου" σήμερα (8μμ) οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Μητσάκης και Μ. Μερακλής θα παρουσιάσουν το βιβλίο της Μαριλένας Πρωίμου - Ερηνάκη "Οδυσσέας Ελύτης. Η αθέατη πλευρά του κόσμου και η καθαρότητα του φωτός" (εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα").
  • Στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα), σήμερα (8.30μμ), ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος θα παρουσιάσει το βιβλίο του Μάνου Κοντολέων "Μάσκα στο φεγγάρι" (εκδόσεις "Πατάκη"). Ηθοποιοί θα διαβάσουν αποσπάσματα, ενώ θα τραγουδήσει ο Θανάσης Μωραϊτης, συνοδευόμενος από τη μικρή ορχήστρα "Μπουκουράνα".
  • Στο βιβλιοπωλείο "Ελευθερουδάκης" αύριο (7μμ), οι εκδόσεις "Γαβριηλίδη" θα παρουσιάσουν το βιβλίο του Μπέννυ Μπαραμπάς "My first Sony". Ο συγγραφέας θα είναι παρών και θα υπογράφει τα βιβλία του.
  • Στη "Στοά Βιβλίου" την Παρασκευή (7μμ) ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών θα παρουσιάσει την έκδοση "Πόλη και Παιδεία" και εκθέσεις ζωγραφικής του αγιογράφου Βασίλη Ηγουμενίδη και φωτογραφίας του Δημήτρη Παλαβίδη με θέμα "Τα Εκπαιδευτήρια της Κωνσταντινούπολης". Οι εκθέσεις θα λειτουργούν μέχρι τις 7/7 (9πμ - 9μμ).
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βιβλιοπαρουσιάσεις (2003-03-13 00:00:00.0)
Βραβεία του «Διαβάζω» (2002-10-01 00:00:00.0)
Βιβλιοπαρουσιάσεις (2000-11-23 00:00:00.0)
Bιβλιοπαρουσιάσεις (2000-05-03 00:00:00.0)
Βιβλιοπαρουσιάσεις (1998-04-08 00:00:00.0)
Βιβλία και αρχεία (1997-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ