Τετάρτη 4 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο αλβανικός λαός να καθορίσει το μέλλον του

Την πολυεθνική επέμβαση στην Αλβανία καταδίκασαν μαζικοί φορείς σε εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της γειτονικής χώρας

Για την Αλβανία μίλησε χτες ο Ταχίρ Μίτσελ,πρόεδρος του Συνδέσμου Αλβανών Εργαζομένων που βρίσκονται στην Ελλάδα, σε εκδήλωση αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των τεσσάρων συμβούλων του ΔΣΑ Π. Γαλλετσέλη, Π. Δημόπουλου, Β. Κουρή και Δ. Σαραφιανού.Μας θύμισε την άλλη Αλβανία, των ανθρώπων του μόχθου, των ανθρώπων που βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους, των εξεγερμένων που αντιτίθενται στην πολυεθνική επέμβαση και είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για να καθορίζουν μόνοι τους την τύχη της χώρας τους.

Ο Ταχίρ Μίτσελ εξαπέλυσε δριμύ "κατηγορώ" για την πολυεθνική επέμβαση στη χώρα του και το υποκριτικό ενδιαφέρον των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε, ουδέποτε έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον για τη χώρα μου και για το πώς ζουν οι άνθρωποι στην Αλβανία. Και ξαφνικά, τώρα που εξεγέρθηκε ο αλβανικός λαός, επιδεικνύουν το ενδιαφέρον τους, με σκοπό να τον υποτάξουν και να μην τον αφήσουν να αποφασίσει για το μέλλον του".

"Η Ελλάδα, συνέχισε ο ομιλητής, με την πολυεθνική επέμβαση, επιδίωξε να αναπτύξει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στο Νότο, η Ρουμανία σε περιοχές που ζουν Βλάχοι, η Τουρκία εκεί όπου βρίσκονται μουσουλμάνοι και η Ιταλία ήθελε να έχει τον έλεγχο όλης της Αλβανίας".

Ο Τ. Μίτσελ, αναφερόμενος στο καθεστώς του Μπερίσα, είπε ότι δεν ήταν αποτέλεσμα της θέλησης του αλβανικού λαού. Επιβλήθηκε με την αμέριστη συμπαράσταση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σχολιάζοντας τα δύο Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν τους μετανάστες, ο Τ. Μίτσελ είπε ότι "το θέμα δεν είναι αν μας δώσουν άδεια παραμονής για ένα χρόνο, αλλά τι θα γίνει μετά τον ένα χρόνο". Στο σημείο αυτό κατήγγειλε ότι ποτέ δε σταμάτησε η Αστυνομία να επαναπροωθεί τους Αλβανούς στη χώρα τους. Μάλιστα, είπε, ότι οι Αλβανοί συλλαμβάνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας μας και στη συνέχεια επαναπροωθούνται με τουριστικά λεωφορεία, τα οποία συνοδεύονται από αυτοκίνητα της Αστυνομίας.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Θ. Παφίλης,κατήγγειλε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια ήταν πρόσχημα για να δικαιολογηθεί η πολυεθνική επέμβαση στα εσωτερικά της Αλβανίας. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι η ΕΕΔΥΕ μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Αλβανία και με τη βοήθεια των επιτροπών των εξεγερμένων έκανε διανομή των τροφίμων, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Επίσης, ανέφερε ότι με την επέμβαση μπόρεσε ο Μπερίσα να κρατηθεί στην εξουσία. "Αρκεί να σκεφτεί κάποιος, είπε ο Θ. Παφίλης, τι θα είχαμε σήμερα αν δεν εκδηλωνόταν η επέμβαση. Ο Σαλί Μπερίσα θα είχε φύγει και θα υπήρχε μια δημοκρατική κυβέρνηση στην Αλβανία".

Η Ε. Γεωργούλα,γενική γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), ανέφερε ότι οι ίδιες δυνάμεις που βούτηξαν στο αίμα τη Βοσνία, σήμερα στηρίζουν την κυβέρνηση Μπερίσα. Επίσης, είπε ότι η ΕΕΔΔΑ καταδικάζει την ιμπεριαλιστική επέμβαση και θεωρεί ότι ο αλβανικός λαός είναι αυτός που θα καθορίσει το μέλλον του.

Ο Δ. Δεσύλλας,εκ μέρους της Επιτροπής Αλληλεγγύης στην εξέγερση του αλβανικού λαού, είπε ότι πρόκειται για ωμή πολυεθνική επέμβαση που έχει ως στόχο να καταστείλει κάθε αντίσταση του λαού της Αλβανίας.

Τέλος, ο Ν. Νικητόπουλος επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό έρεισμα, ούτε από το Σύνταγμα ούτε από το Διεθνές Δίκαιο, που να δικαιολογεί την αποστολή από τη χώρα μας στρατιωτικών δυνάμεων στην Αλβανία.

Γιώργος ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ