Τετάρτη 4 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Σοσιαλιστικός καπιταλισμός"

Κι ενώ οι "κεραμίδες" πέφτουν συνεχώς στα κεφάλια μας - στα τελευταία κυβερνητικά μέτρα περιλαμβάνονται το κόψιμο, μέχρι και 78%, των επικουρικών συντάξεων και το "ψαλίδισμα" του εφάπαξ - άναψε η συζήτηση περί σοσιαλισμού στην Ευρώπη, απ' αφορμή τις εκλογικές νίκες του Εργατικού Κόμματος στην Αγγλία και του Σοσιαλιστικού στη Γαλλία.

"Νέος ευρωπαϊκός αέρας", κραυγάζουν οι τίτλοι εφημερίδων. "Κεντροαριστεροί" της πολιτικής, ειδήμονες καθηγητάδες, ομού μετά δημοσιογράφων αναλυτών, βάλθηκαν να μας πείσουν ότι ο σοσιαλισμός εγκαθίσταται στην Ευρώπη κι όλα τα "κακώς κείμενα" τώρα θα διορθωθούν. Το Μάαστριχτ θα γίνει "αριστερό", το μεγάλο κεφάλαιο "σοσιαλιστικό".

Σαν μεγάλοι αναμορφωτές της σοσιαλιστικής Ευρώπης εμφανίζονται ο Μπλερ και ο Ζοσπέν κι από κοντά ασθμαίνων ο δικός μας Σημίτης.

Εκτός των σοσιαλιστών, πανηγυρίζουν έξαλλα και κάποιοι "αριστερούτσικοι", που κινούνται "όπου φυσάει ο άνεμος". Αυτοί, πέρασαν τώρα από την ιδεολογία του "σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο", στην ιδεολογία του "αριστερού, σοσιαλιστικού καπιταλισμού".

Μας "δουλεύουν ψιλό γαζί". Μας θεωρούν ηλίθιους να πιστέψουμε ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία - και μάλιστα σήμερα που δε διαφέρει πολιτικά σχεδόν σε τίποτα από τη συντηρητική παράταξη - θα λειτουργήσει κατά του μεγάλου κεφαλαίου και υπέρ των εργαζομένων και των λαών.

Λες και το πρόβλημα είναι αν ο διαχειριστής της καπιταλιστικής, αντιλαϊκής πολιτικής, φοράει συντηρητικό ή "σοσιαλιστικό" κοστούμι.

Λες και είναι πρωτόγνωρο να εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία τα κόμματα της άρχουσας τάξης, για να εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, η νέα τάξη πραγμάτων των πολυεθνικών.

Λες και δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η "αριστερή στροφή" στην Ευρώπη, αποσκοπεί να διασκεδάσει, ν' ανακόψει τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών λαών στην αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια πολιτική που στηρίζεται και στηρίζει την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την κοινωνική αδικία και φέρνει την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση σε εκατομμύρια ανθρώπους της "γηραιάς ηπείρου".

Ο ελληνικός λαός βιώνει, χρόνια τώρα, τ' αποτελέσματα της "αριστερής" πολιτικής της ΠΑΣΟΚικής σοσιαλδημοκρατίας. Η "εκσυγχρονιστική Αριστερά" του Σημίτη, μάλιστα, που μας προέκυψε τελευταία, βάλθηκε να "εκσυγχρονίσει" τα πάντα στη χώρα μας, δίνοντας "γην και ύδωρ" στο μεγάλο, ευρωπαϊκό και ντόπιο, κεφάλαιο και δημιουργώντας έναν "κοινωνικό Καιάδα" για τους φτωχούς και ανήμπορους.

Αυτή η "εκσυγχρονιστική, αριστερή" πολιτική φούντωσε την ανεργία κλείνοντας ή ξεπουλώντας μεγάλες επιχειρήσεις. Αφαιρεί κοινωνικές κατακτήσεις στην εργασία, στη σύνταξη, στην πρόνοια. Ξεκληρίζει την αγροτιά από τη γη της. Στερεί από τη νεολαία τη μόρφωση, από τον άρρωστο την υγεία, από τον άνθρωπο την ελπίδα και την απαντοχή για μια καλύτερη ζωή.

Κι όλα αυτά στο όνομα της "παγκοσμιοποίησης της οικονομίας", του οράματος της Ενωμένης Ευρώπης του ΕΥΡΩ, που τώρα λαμβάνουν "σοσιαλιστικό" χρώμα.

Ας τον χαίρονται αυτόν το "σοσιαλιστικό καπιταλισμό", που θέλουν να επιβάλουν στην Ευρώπη. Οι λαοί θα χτίσουν τον πραγματικό σοσιαλισμό και στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο. Αργά ή γρήγορα...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ