Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΩΣΙΑΣ - ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Αντιδράσεις από τους κατοίκους της Σεβαστούπολης

ΜΟΣΧΑ. -

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων κατά του συμφώνου Ρωσίας - Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιούνη στη Σεβαστούπολη. Οπως είναι γνωστό, η χερσόνησος της Κριμαίας ανήκε ανέκαθεν στη ρωσική επικράτεια και κατοικείται κατά πλειοψηφία από Ρώσους, αλλά το 1954, με απόφαση τότε του Νικίτα Χρουστσιόφ, εντάχθηκε διοικητικά στην Ουκρανία. Η Σεβαστούπολη, όμως, είχε διατηρήσει το καθεστώς ενωσιακής υπαγωγής, διότι εκεί στάθμευε ο σοβιετικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Με το εν λόγω σύμφωνο η Ρωσία αποκτά το δικαίωμα ενοικίασης της ναυτικής βάσης της Σεβαστούπολης για 20 χρόνια. "Την πατροπαράδοτη ρωσική Σεβαστούπολη μαζί με το στόλο και τους πολίτες της, ο Γιέλτσιν πρώτα τους πέταξε στο αδηφάγο στόμα της μπαντεροφικής Ουκρανίας (ο Μπαντέρα ήταν συνεργάτης των Γερμανών) και τώρα λόγω βλακείας ενοικιάζει από τους ληστές την ίδια τη βαλίτσα του", τονίστηκε χαρακτηριστικά στη συγκέντρωση. Οι κάτοικοι της πόλης κάλεσαν τους λαούς της Ρωσίας να συνειδητοποιήσουν όλο το βάθος του κινδύνου από την παραπέρα παραμονή στην εξουσία του καθεστώτος Γιέλτσιν.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σε συνέντευξη Τύπου στις 3 Ιούνη, επέκρινε δριμύτατα τη διαίρεση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και τόνισε ότι πρόκειται για "παράδοση" στο Κίεβο. Ο αντιπρόεδρος του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Βαλεντίν Κουπτσόφ, υπογράμμισε ότι η συμφωνία θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επικύρωσης στην Κρατική Δούμα, η οποία δε θα θελήσει να αναγνωρίσει τα υπάρχοντα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και, ιδίως, την υπαγωγή της Σεβαστούπολης στην ουκρανική κυριαρχία.

Στο μεταξύ, δεν είναι λίγοι και στη φιλοκυβερνητική παράταξη που αμφισβητούν τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας συμφωνίας. Ετσι, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Σεβόντνια", σχολιάζοντας το οικονομικό σκέλος των συμφωνιών Ρωσίας και Ουκρανίας, διερωτάται ποιος, εκτός από τη Ρωσία, χρειάζεται τα ουκρανικά προϊόντα. Το κύριο, όμως, είναι η απεμπόληση των άμεσων ρωσικών επιδιώξεων, ιδίως στο θέμα της Σεβαστούπολης, που συγκινεί τη ρωσική κοινή γνώμη. Σχετικά μ' αυτό, η επίσης φιλοκυβερνητική "Κομερσάντ Ντέιλι" αναφέρει ότι η Ρωσία υποχώρησε στα περισσότερα σημεία που υπεράσπιζε την τελευταία πενταετία.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σημείο που ενώνει μεγάλο φάσμα του πολιτικού κόσμου της χώρας. Το τελευταίο, μάλιστα, διάστημα ο δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ, έχει κατά κάποιο τρόπο "υιοθετήσει" την Κριμαία και ιδίως τη Σεβαστούπολη. Ο Δήμος της Μόσχας χρηματοδοτεί τώρα τις βασικές λειτουργίες της πόλης. Γι' αυτό και ο Λουζκόφ είναι κατηγορηματικά αντίθετος με τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν στην Ουκρανία. Επίσης, ο Λουζκόφ τάσσεται κατά των οικονομικών σχεδίων των "νεαρών μεταρρυθμιστών" Ανατόλι Τσουμπάις και Μπορίς Νεμτσόφ, πράγμα που έκανε τον Γιέλτσιν να τον προειδοποιήσει να αφήσει τη "διαμάχη με την κυβέρνηση της Ρωσίας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Διαβεβαιώσεις» για Σεβαστούπολη (2008-10-21 00:00:00.0)
Κινητοποιείται και προειδοποιεί για γενικότερη ανάφλεξη... (1999-04-02 00:00:00.0)
Αλλο ένα πολιτικό σκάνδαλο (1999-03-07 00:00:00.0)
Επικύρωση του συμφώνου συνεργασίας (1999-02-19 00:00:00.0)
Μπροστά στην υπογραφή συμφωνίας (1997-05-31 00:00:00.0)
Επεισόδιο με τουρκικό πλοίο (1996-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ