Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το Κοινοβούλιο ενάντια στη ΝΑΤΟική άσκηση

ΣΙΜΦΕΡΟΥΠΟΛΗ.-

Το Κοινοβούλιο της Κριμαίας ζήτησε από το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας να αναβάλει την προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ "Σι Μπριζ" στην περιοχή της Κριμαίας, ασκώντας παράλληλα κριτική στον Ουκρανό Πρόεδρο Λεονίντ Κούτσμα, πως επιδιώκει ιδιαίτερα "στενές επαφές" με το ΝΑΤΟ. Το Κοινοβούλιο της Κριμαίας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, όπου αναφέρεται πως με βάση τη σοβαρή οικονομική κατάσταση της περιοχής και τα συμφέροντα των πολιτών, οι συγκεκριμένες στρατιωτικές ασκήσεις στην Κριμαία είναι "απερίσκεπτες".

Την ανακοίνωση ενέκριναν 72 από τους 89 παρόντες βουλευτές.

Η ανακοίνωση κατηγορεί επίσης την ηγεσία της Ουκρανίας για "παραβίαση του Συντάγματος, αφού παίρνει όλο και πιο συγκεκριμένα μέτρα για να βοηθήσει το ΝΑΤΟ να επεκταθεί προς Ανατολάς". Το Σύνταγμα της Ουκρανίας του 1996 αναφέρει πως η χώρα δεν πρέπει να είναι μέλος στρατιωτικής συμμαχίας. Σημειώνεται πως την πρωτοβουλία για τη σύνταξη της εν λόγω ανακοίνωσης είχε ο κομμουνιστής ηγέτης Λεονίντ Γκραχ, ο οποίος και αποκάλεσε τη στρατιωτική άσκηση "μια προσπάθεια που θα προκαλέσει μια πιθανή σύγκρουση ή διαμάχη στην Κριμαία".

Στο μεταξύ, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ζήτησε από τον Πρόεδρο Λεονίντ Κούτσμα να διευκρινίσει την εξωτερική πολιτική του, διότι ύστερα από τις συμφωνίες με το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, αυτή είναι ασαφής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ