Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Καταδικάστηκαν 65 κάτοικοι του Αυλώνα

Ενώ κανείς δε δικάζεται για τις ανεξέλεγκτες χωματερές, το δικαστήριο έκρινε ενόχους όσους θέλησαν να προστατέψουν τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας

Μάθημα υποταγής, προς όποιον κινητοποιείται για το δίκιο του και το δημόσιο συμφέρον, επιχείρησε να δώσει χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας, που καταδίκασε 65 κατοίκους του Αυλώνα, ανάμεσά τους το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, γιατί όρθωσαν το ανάστημά τους κόντρα στην καταστροφή του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας. Με προσχηματική κατηγορία την παρακώλυση συγκοινωνιών, το δικαστήριο επέβαλε ποινή 10 μηνών με τριετή αναστολή σε κάθε ένα από τους 65 κατοίκους. Οι κάτοικοι σύρθηκαν στο δικαστήριο, εξαιτίας των περσινών κινητοποιήσεων που έκαναν ενάντια στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, που προβλέπουν καταστροφή μέρους του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας για την εγκατάσταση εκεί Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων. Η συγκεκριμένη αυτεπάγγελτη δίωξη αφορούσε το συμβολικό κλείσιμο των σιδηροδρομικών γραμμών στις 30/4/96 και στις 27/5/96 έξω από το σταθμό του Αυλώνα.

Νέες κινητοποιήσεις

Η απόφαση του δικαστηρίου εξόργισε τους εκατοντάδες κατοίκους του Αυλώνα, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο με μαύρες σημαίες για να συμπαρασταθούν στους συμπολίτες τους. Εκφράζοντας τις διαθέσεις των κατοίκων, ο δήμαρχος δήλωσε μετά την απόφαση του δικαστηρίου ότι θα εισηγηθεί στο ΔΣ νέες κινητοποιήσεις. Κατήγγειλε ακόμα ότι η απόφαση του δικαστηρίου είχε σκοπό να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες και προέβλεψε ότι "μέσα σε ένα μήνα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης θα οδηγήσει τα σκουπίδια προς τον Αυλώνα".

Τις κατηγορίες ανέλαβαν να στηρίξουν τρεις αστυνομικοί από το Αστυνομικό Τμήμα του Αυλώνα, που δήλωσαν αποκαλυπτικότατα ότι η κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών αποδόθηκε ονομαστικά κατά των συγκεκριμένων 65 κατοίκων, επειδή αυτών τα ονόματα γνώριζαν από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στις γραμμές. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι οι κάτοικοι έκαναν μια ειρηνική κινητοποίηση, που δεν είχε στόχο να πλήξει τον ΟΣΕ, αλλά για να δημοσιοποιήσουν την αντίδρασή τους στα σχέδια για δημιουργία χωματερής στο δάσος της Πάρνηθας.

Αλλοι έπρεπε να δικαστούν

Από την πλευρά της υπεράσπισης κατέθεσε ως μάρτυρας ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος,ο οποίος επισήμανε ότι στη θέση των κατηγορούμενων έπρεπε να ήταν αυτοί που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. "Το ζήτημα, είπε, δεν είναι η παρακώλυση των συγκοινωνιών, αλλά το πρόβλημα της σωτηρίας 4 εκατομμυρίων ανθρώπων που κινδυνεύει η υγεία τους, αν δε λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ο Αυλώνας είναι ακατάλληλος να λύσει το πρόβλημα". Επισήμανε ακόμα ότι οι κινητοποιήσεις των κατοίκων ήταν μέσα στα πλαίσια του νόμου, ενώ χαρακτήρισε έγκλημα για το δάσος της Πάρνηθας εάν πάει εκεί η χωματερή.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης από την πλευρά τους επισήμαναν στο δικαστήριο ότι οι κάτοικοι δεν είχαν πρόθεση να κάνουν ζημιά στον ΟΣΕ, αλλά απλώς έκαναν έναν ειρηνικό αγώνα για να σώσουν το δάσος της Πάρνηθας. Τόνισαν ακόμα ότι η κατηγορία είναι διάτρητη, σημειώνοντας ότι ο ΟΣΕ είχε ειδοποιηθεί για τις κινητοποιήσεις και είχε αλλάξει τα δρομολόγια.

Ο δήμαρχος Αυλώνα στην απολογία του τόνισε ότι όλοι οι κάτοικοι δικάζονται επειδή τόλμησαν να υπερασπίσουν το περιβάλλον και κατήγγειλε ότι πίσω από τις μεθοδεύσεις για να επιλεγεί ο Αυλώνας κρύβονται πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Ο εισαγγελέας της έδρας επέμενε να κριθούν όλοι οι κάτοικοι ένοχοι, γιατί εμπόδιζαν τη διέλευση των τρένων.

Ο Νίκος Στεφανίδης,νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής και επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" στην περιοχή, δήλωσε στο "Ρ" ότι η απόφαση του δικαστηρίου καταδίκασε μια ολόκληρη πόλη που αγωνίζεται να σώσει το περιβάλλον. "Η απόφαση δείχνει το τι θα ακολουθήσει σε επόμενες κινητοποιήσεις κατοίκων που αγωνίζονται ενάντια σε αποφάσεις που έχουν οικονομικές - πολιτικές - περιβαλλοντικές προεκτάσεις", επισήμανε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ