Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΠΑΛΛΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί

- Αύριο Σάββατο πραγματοποιείται το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας. Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην περιοχή και ποια η παρέμβασή του ΕΚ για τη λύση των προβλημάτων;

- Το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του ΕΚ Εύβοιας γίνεται σε μια περίοδο όπου οι εργαζόμενοι δέχονται μια πρωτοφανή συνολική επίθεση σε κατακτήσεις και δικαιώματα από μια κυβέρνηση που υπηρετεί, με την αντιδραστική της πολιτική, το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή η πολιτική έχει ως αποτέλεσμα τα προβλήματα, που χρόνια απασχολούν τους εργαζόμενους στο νομό μας, όχι μόνο να μη βρίσκουν λύσεις, αλλά να οξύνονται και να παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις. Πολλοί εργαζόμενοι οδηγούνται στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Δυστυχώς, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ ασκεί κυβερνητικό συνδικαλισμό, παρακολουθώντας απλώς τις εξελίξεις χωρίς να παρεμβαίνει. Εκαναν ό,τι μπορούσαν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, να σπέρνουν συγχύσεις και ηττοπάθεια. Προσπαθούν, επιπλέον, να μεταθέσουν την απραξία, τη συναίνεση και το συμβιβασμό, που τους διακρίνει, στους εργαζόμενους. Το ΕΚ, με ευθύνη της κυβερνητικής παράταξης της ΠΑΣΚΕ, αρνήθηκε να πάρει πρωτοβουλίες οργάνωσης και συντονισμού του αγώνα, πήρε όμως πρωτοβουλία συμμετοχής στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη!

- Πώς εκφράζονται τα αποτελέσματα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής στο νομό;

- Η ανεργία παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις. Στη Βορειοκεντρική Εύβοια κυμαίνεται στο 75% (!), αλλά και σε ολόκληρο το νομό το ποσοστό είναι αρκετά υψηλό σε σχέση με το μέσο πανελλαδικό ποσοστό. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚ, οι άνεργοι ανέρχονται σε 22.000 επί του οικονομικά ενεργού πληθυσμού ή ποσοστό 22%. Επιχειρήσεις κλείνουν ή μειώνουν το προσωπικό ("Ιντεάλ Στάνταρντ", "Δάριγκ", "Τσιμέντα Χαλκίδας", ΙΒΣ...). Παραδοσιακοί κλάδοι συρρικνώνονται, όπως μέταλλο, κλωστοϋφαντουργία, ναυπηγεία, ορυχεία. Σε πολλούς εργασιακούς χώρους ("Ιντεάλ Σάνταρντ", "Ελληνικά Σωληνουργεία", "Δάριγκ", ΙΒΣ) έχουμε βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, εφαρμογή της "Λευκής Βίβλου", απολύσεις, τρομοκρατία. Τέλος, εκατοντάδες εργαζόμενοι, κύρια αλλοδαποί, εργάζονται στο απάνθρωπο καθεστώς της "μαύρης εργασίας", κυρίως σε πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, χωρίς δικαιώματα, ασφάλιση, σύμβαση ωράριο.

- Ο συνδυασμός της "Ταξικής Ενότητας" τι δράση είχε;

- Ο συνδυασμός μας όλο αυτό το διάστημα προσπαθούσε, παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς που υπήρχαν, να δώσει το σωστό ταξικό αγωνιστικό προσανατολισμό που θα έπρεπε να είχε το ΕΚ, προκειμένου να προωθηθούν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν και στα καινούρια που αναφύονται. Οι ελάχιστες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που αναγκάστηκαν να αποφασίσουν, ήταν κάτω από την ουσιαστική παρέμβαση της "Ταξικής Ενότητας".

- Τι πρέπει να γίνει για να βγει το ΕΚΕ από το τέλμα της απραξίας και να παίξει το ρόλο του ως δευτεροβάθμιας οργάνωσης;

- Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, χρειάζεται η ανάπτυξη ενός ταξικού, αγωνιστικού, ενωτικού συνδικαλιστικού κινήματος. Κινήματος, που, με μπροστάρη το ΕΚ, θα χαλάσει τη "σούπα" της συναίνεσης και της υποταγής, που στήνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον "κοινωνικό διάλογο". Θα αντιπαλεύει το σύνολο των αντεργατικών μέτρων που θέλουν να επιβάλουν κυβέρνηση, ΕΕ και το κεφάλαιο. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να αλλάξουν οι συσχετισμοί υπέρ των ταξικών και αγωνιστικών δυνάμεων. Θα πρέπει και στο συνέδριο του ΕΚ Εύβοιας να καταδικαστούν με την ψήφο των αντιπροσώπων οι δυνάμεις που με τον ένα ή άλλον τρόπο προσυπογράφουν αυτή την πολιτική. Να ενισχυθούν οι δυνάμεις της αντίστασης και της αντεπίθεσης.

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ