Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Γενική δοκιμή της συγκατοίκησης

ΠΑΡΙΣΙ.-

Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας κυβέρνησης του Λιονέλ Ζοσπέν προήδρευσε, χτες, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ. Στην κορυφή του θεματικού καταλόγου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τοποθετήθηκε το μείζον πρόβλημα της ανεργίας, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συζήτησης που έλαβε χώρα στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τις πρώτες του δηλώσεις μετά τη νίκη των Σοσιαλιστών έκανε, χτες, και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο οποίος λακωνικότατα τόνισε ότι η κυβερνητική "συγκατοίκηση" θα βασιστεί "στην αξιοπρέπεια, στον αμοιβαίο σεβασμό και στο συνεπές και διαρκές ενδιαφέρον για τα συμφέροντα της Γαλλίας". Από την πλευρά του, ο Λιονέλ Ζοσπέν ανακοίνωσε ότι θα πάρει μέρος στη γαλλο-γερμανική Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιούνη στο Πουατιέ της κεντροδυτικής Γαλλίας, στο πλευρό των Ζακ Σιράκ και Χέλμουτ Κολ.

Την ίδια στιγμή, μαίνεται ο "πόλεμος" για την ηγεσία του νεογκολικού κόμματος RPR του Ζακ Σιράκ. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Λε Μοντ", ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος Αλέν Ζιπέ πρότεινε να παραχωρήσει την κοινοβουλευτική του έδρα στον "αντίπαλό" του Φιλίπ Σεγκέν, αλλά και να διορίσει στη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος, που θα είναι και υπεύθυνος για την οργάνωση του συνεδρίου, τον Νικολά Σαρκόζι, στενό συνεργάτη του έτερου "αντιπάλου" Εντουάρ Μπαλαντίρ.

Σύμφωνα, πάντα, με τη "Λε Μοντ", οι προτάσεις του Ζιπέ δεν έγιναν αποδεκτές από τον Ζακ Σιράκ, που φαίνεται ότι δεν μπορεί να ξεχάσει τη διαμάχη του με τον Μπαλαντίρ, με αποτέλεσμα οι Μπαλαντίρ και Σεγκέν να ενώσουν "τις δυνάμεις" του ενάντια στον Ζιπέ. Ο Φιλίπ Σεγκέν ανακοίνωσε, χτες, επισήμως την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του RPR και τόνισε ότι, σε περίπτωση που εκλεγεί, τη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος θα αναλάβει ο Σαρκόζι, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες ότι οι 40 βουλευτές που πρόσκεινται στον Μπαλαντίρ θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Σεγκέν.

Ειρωνικοί οι "Νιου Γιορκ Τάιμς" για τη νέα γαλλική κυβέρνηση

Με ιδιαίτερα ειρωνικό τόνο, αναφέρονται στη νέα γαλλική κυβέρνηση με εκτενές άρθρο τους οι "Νιου Γιορκ Τάιμς", οι οποίοι χαρακτηρίζουν τη συμμετοχή κομμουνιστών στην κυβέρνηση και τους κοινωνικούς της στόχους ως "Δον Κιχώτη ενάντια στην αγορά των ομολόγων". "Οι Γάλλοι πιστεύουν πραγματικά ότι μπορούν να είναι μεγάλη δύναμη στον κόσμο και να αφήνουν τους βετεράνους τους να παίρνουν σύνταξη στα 55 τους, διατηρώντας ολόκληρο το μισθό τους, να εργάζονται 35 ώρες τη βδομάδα, να παίρνουν θερινές διακοπές 6 βδομάδων και να κλείνουν τα καταστήματα 2 ώρες το μεσημέρι για να γευματίσουν", σχολιάζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας, συμπληρώνοντας ότι "αυτό πρέπει να κάνει τους κ.κ. Κλίντον και Μπλερ να σκάνε στα γέλια"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ