Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Τρομοκρατία ενάντια στις φοιτητικές κινητοποιήσεις

ΣΕΟΥΛ. -

Τη σύλληψη της ηγεσίας του φοιτητικού κινήματος, που ενδεχομένως να ευθύνεται για το θάνατο ενός πληροφοριοδότη της αστυνομίας, που λιντσαρίστηκε στις εγκαταστάσεις του Παν/μιου Χανγιάνγκ, διέταξε χτες ο πρωθυπουργός της χώρας, Κοχ Κουν.

"Η κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιήσει όλες τις αστυνομικές δυνάμεις της για τη δίωξη των υπευθύνων των πρόσφατων βιαιοπραγιών και να τους αφαιρέσει τη δυνατότητα να βλάπτουν", δήλωσε ο Κουν κατά τη διάρκεια συνόδου του υπουργικού συμβουλίου, αφήνοντας αιχμές για τη λήψη έκτακτων αστυνομικών μέτρων.

Σπουδαστές, που ανήκουν στην οργάνωση "Χαντσονριόν" του πανεπιστημίου ΧΑΝΓΙΑΝΓΚ, παραδέχτηκαν προχτές πως βασάνισαν μέχρι θανάτου στις εγκαταστάσεις του Χανγιάνγκ έναν 23χρονο εργάτη, που υποπτεύονταν πως ήταν πληροφοριοδότης της αστυνομίας. Ωστόσο, αυτό το περιστατικό φαίνεται πως για την κυβέρνηση του Προέδρου Κιμ Γιανγκ - Σαμ είναι μία "καλή" αφορμή, προκειμένου να πετύχει την καταστολή των μαζικών φοιτητικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται το τελευταίο 15ήμερο στη Σεούλ, με αίτημα την παραίτηση του Νοτιοκορεάτη ηγέτη. Ηδη, ο βίαιος θάνατος του 23χρονου εργάτη είχε σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αριθμού των φοιτητών που συγκεντρώνονταν από κάθε ΑΕΙ της χώρας, προκειμένου να ενώσουν τις φωνές διαμαρτυρίας τους και να πετύχουν την παραίτηση του Προέδρου Κιμ Γιανγκ - Σαμ, που κατηγορείται πως χρησιμοποίησε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 1992 περισσότερα εκατομμύρια δολάρια από όσα καθορίζει σχετική διάταξη του νόμου...

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως στη διάρκεια αυτών των φοιτητικών κινητοποιήσεων συνελήφθησαν πάνω από 1.000 νέοι, εκ των οποίων οι 365 ανακρίνονται εδώ και αρκετά 24ωρα από τους αστυνομικούς.

"Οικογενειακά" σκάνδαλα;

Κατηγορίες για φοροδιαφυγή και παθητική δωροδοκία απαγγέλθηκαν χτες κατά του Κιμ Χιουν Τσουλ, δευτερότοκου γιου του Νοτιοκορεάτη Προέδρου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Κιμ Χιουν Τσουλ πήρε από επιχειρηματίες 7,42 εκατ. δολάρια, από τα οποία τα 3,22 εκατομμύρια για διάφορες "εξυπηρετήσεις". Επιπλέον κατηγορείται πως δεν κατέβαλε φόρους ύψους 1,48 δισ. ουόν (νόμισμα της Ν. Κορέας).

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της χώρας ο Κιμ Χιουν Τσουλ, αντιμετωπίζει ενδεχόμενο καταδίκης του σε ισόβια δεσμά για το κακούργημα της φοροδιαφυγής. Η ανώτερη ποινή που επιβάλλεται για τη δωροληψία είναι πενταετής φυλάκιση.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία ο Κιμ έπαιρνε "μίζες" για ...εξυπηρετήσεις σε δύο παλαιούς συμμαθητές του στο πανεπιστήμιο.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ο γενικός εισαγγελέας, η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς αναμένεται να διαπιστωθεί εάν το κρυφό ταμείο απ' όπου αντλούσε τους πόρους του, έχει σχέση και με τα δυσανάλογα τεράστια ποσά που κατηγορείται ότι ξόδεψε ο Πρόεδρος Κιμ, κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 1992.

Η νοτιοκορεατική αντιπολίτευση έχει ζητήσει τη διεξαγωγή ερευνών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ και η κοινή γνώμη της χώρας πιστεύει πως ο Πρόεδρος οφείλει "να δώσει εξηγήσεις για τα τεράστια ποσά που ξόδεψε" και την προέλευσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ