Σάββατο 7 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ

Το λιμάνι του Πειραιά γνωρίζει τις μέρες αυτές συνταρακτικές εξελίξεις. Ζει τον οργανωμένο, μαζικό αγώνα εκατοντάδων ανέργων ναυτεργατών, ενάντια στη μεσιτεία και το δουλεμπόριο. Ενάντια στη χυδαία εκμετάλλευση του δικαιώματος στη δουλιά και στο δουλεμπορικό κύκλωμα, που λυμαίνεται το χώρο, ρουφώντας κι αυτόν τον ιδρώτα χιλιάδων ανέργων, με την υπόσχεση να τους βρει δουλιά.

Οι καταγγελίες είναι αμέτρητες, ανεξάρτητα, αν, λόγω των γνωστών αιτιών, δε δημοσιοποιούνται. Σε κάθε γωνιά του Πειραιά, έχει φυτρώσει μεσιτικό γραφείο. "Ο κόσμος το έχει τούμπανο και οι αρμόδιες αρχές κρυφό καμάρι".

Πρόκειται, βέβαια, για χρόνιο πρόβλημα, που, στις μέρες μας, οξύνεται, όπως οξύνεται πάντα σε περιόδους που η ανεργία αυξάνει και η ανασφάλεια αγκαλιάζει μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων. Τα αίτια του προβλήματος αυτού βρίσκονται στο ίδιο το καθεστώς της εφοπλιστικής ασυδοσίας και της αντιναυτεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, που πεισματικά αρνείται να πάρει μέτρα για την προστασία των ανέργων και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Το πρόβλημα, στην ουσία του, εκφράζει τη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος στην πιο ακραία του μορφή, τον παρασιτισμό και τη σήψη του. Είναι φαινόμενο ντροπής!

****

Το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), που έχει κατά το νόμο την ευθύνη της ναυτολόγησης των ναυτεργατών, έχει καταντήσει, με ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, συμπληρωματικός μηχανισμός του μεσιτικού κυκλώματος. Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία κατάγγειλαν και αντιπάλεψαν οι ναυτεργάτες, με τις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και τον αποκλεισμό του ΓΕΝΕ αυτή τη βδομάδα.

Επανειλημμένα τέθηκε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας το πρόβλημα του δουλεμπορίου. Οι ναυτεργάτες και το συνδικαλιστικό κίνημα απαίτησαν άμεσα και αυστηρά μέτρα για την καταπολέμησή του. Δήλωσαν σε όλους τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως και στον κ. Σουμάκη, ότι ο "κόμπος έχει φτάσει στο χτένι" και ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Μεσίτες, οι οποίοι πιάστηκαν στα πράσα για "μίζα" και "καταδικάστηκαν" σε επιπόλαιες ποινές, "ζουν και βασιλεύουν", συνεχίζοντας, όπως καταγγέλλουν οι άνεργοι, το έργο τους!

***

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση και το κράτος αδιαφορούν προκλητικά και ανέχονται το δουλεμπόριο, οι ναυτεργάτες παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους. Αυτό το νόημα έχουν οι κινητοποιήσεις των ημερών αυτών, ενάντια στο κύκλωμα της μεσιτείας, για το κλείσιμο των αντίστοιχων γραφείων. Η δήλωση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, ότι "τον πειράζει το δουλεμπόριο", δεν έχει αντίκρισμα και εκφράζει υποκρισία, στο βαθμό που δε συνοδεύεται από χτύπημα του κυκλώματος. Τα πράγματα μιλούν από μόνα τους. Την ευθύνη της ναυτολόγησης των ναυτεργατών έχει το ΓΕΝΕ και τα σωματεία. Τα ιδιωτικά γραφεία, που σχετίζονται με τον τομέα της απασχόλησης, είναι παράνομα και πρέπει να απαγορευτεί η λειτουργία τους.

Το ΓΕΝΕ επιβάλλεται να αναδιοργανωθεί ριζικά, όπως προτείνει το συνδικαλιστικό κίνημα. Ετσι, θα αποκτήσει την αξιοπιστία του και θα ανταποκριθεί στο λόγο ίδρυσής του, λειτουργώντας σαν ο μοναδικός, αποκλειστικός, δημόσιου χαρακτήρα, φορέας για τη ναυτολόγηση των ναυτεργατών.

***

Εχει σημασία να τονιστεί η προκλητική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στη χτεσινή κινητοποίηση των ανέργων. Οι ναυτεργάτες περιφρουρούν τους αγώνες τους. Τι υπερασπίζουν, αλήθεια, οι αστυνομικές δυνάμεις; Είναι καθαρό ότι, για άλλη μια φορά, ο κατασταλτικός μηχανισμός, με κυβερνητικές εντολές, τάσσεται στην υπηρεσία της παρανομίας και της διαφύλαξης των άνομων συμφερόντων, που συνδέονται με τη συνέχιση της δράσης του δουλεμπορικού κυκλώματος.

"Η τρομοκρατία δε θα περάσει"! Αυτό διατράνωσαν οι ναυτεργάτες με αποφασιστικό τρόπο και αυτό πρέπει να μετρήσει καλά η κυβέρνηση, τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει προειδοποιήσει, από καιρό πριν, ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής και ο μαζικός διωγμός των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία διαμορφώνει τραγικές συνθήκες στο λιμάνι του Πειραιά και οι χιλιάδες εργαζόμενοι στη θάλασσα θα αντιπαλέψουν με κάθε μορφή πάλης, αυτή την κατάσταση. Πρώτα απ' όλα, επιβάλλεται να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να χτυπηθεί η εφοπλιστική ασυδοσία. Δεύτερον, επιβάλλεται να ματαιωθούν τα μέτρα που ετοιμάζουν κυβέρνηση και εφοπλιστές για την παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων και τον ανεξέλεγκτο αφελληνισμό.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ έχει αναλάβει τεράστιες ευθύνες. Η τακτική της προκαλεί την οργή των ναυτεργατών. Οι αγώνες συνεχίζονται και θα κλιμακωθούν, όσο η πολιτική της κυβέρνησης θα ρίχνει τους χιλιάδες ναυτεργάτες στην ανεργία, στην εξαθλίωση και τα "νύχια" των μεσιτών.

Γιώργος ΜΑΡΙΝΟΣ

Το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, που έχει κατά το νόμο την ευθύνη ναυτολόγησης των ναυτεργατών, έχει καταντήσει συμπληρωματικός μηχανισμός του μεσιτικού κυκλώματος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ