Σάββατο 7 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Υπερβαίνουν τα εσκαμμένα"

Τα στελέχη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής έπραξαν το καθήκον τους. Στάθηκαν μαζί με τους αγρότες στις μεγάλες κινητοποιήσεις, για τη λύση των προβλημάτων τους, για το δίκιο τους. Ο κομμουνιστής βουλευτής Β. Μπούτας δεν έκανε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο απ' αυτό που προστάζει η συνείδησή του και επιβάλλει η θέση του. Μαζί με τους χιλιάδες ξωμάχους του θεσσαλικού κάμπου, από τους οποίους προέρχεται και στους οποίους ανήκει, τάχτηκε με το μέρος των αδικημένων, των φτωχών και αδυνάτων, εναντίον των εκμεταλλευτών τους και της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η αγωνιστική και τίμια στάση ενοχλεί πολλούς. Πρώτα και κύρια, τους κυβερνώντες, το πολιτικό γόητρο των οποίων επλήγη καίρια, λόγω των φετινών μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων. Οι αγώνες της αγροτιάς φανέρωσαν το αυταρχικό, αντιδημοκρατικό, αντιλαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης, προκαλώντας πολιτικό κόστος στο κυβερνών κόμμα. Ταυτόχρονα, έπληξαν τη γενικότερη οικονομική πολιτική - αυτή των "μη παροχών" - που αποτελεί "ταμπού" για την κυβέρνηση, αφού οι αγώνες την ανάγκασαν να δώσει πάνω από 4 δισ. δραχμές ως αποζημίωση στους αγρότες της Καρδίτσας. Η στάση του βουλευτή, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, ενόχλησε σφόδρα και τα αφεντικά των Βρυξελλών, που καθορίζουν την αντιαγροτική πολιτική, την οποία εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Και, βεβαίως, ενόχλησε τους "καθώς πρέπει", που θέλουν να επιβάλουν ένα "μοντέλο" βουλευτή κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. Η εικόνα ενός βουλευτή, που φοράει τα ίδια ρούχα με τους αγρότες, έχει κι αυτός ροζιασμένα χέρια, ξενυχτάει στα μπλόκα των τρακτέρ και μιλάει στη Βουλή χωριάτικα δε συνάδει με αυτήν του αστού βουλευτή γραφειοκράτη, ο οποίος πολιτεύεται από το γραφείο του με "ραβασάκια" ρουσφετιών και απλώς παραβρίσκεται στη Βουλή, για να "κρατάει τα μπόσικα" και να ψηφίζει νόμους υπέρ των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Ενοχλήθηκαν, λοιπόν, όλοι αυτοί και αντέδρασαν σπασμωδικά, αυταρχικά και αντιδημοκρατικά. Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων, προσπάθησαν να συκοφαντήσουν τους αγρότες, χαρακτηρίζοντάς τους "καθυστερημένους", "αγροίκους", "τρομοκράτες". Ο υπουργός Δικαιοσύνης άρχισε τις απειλές και αμέσως στήθηκαν τα αγροτοδικεία, που εκδίδουν σωρηδόν καταδικαστικές αποφάσεις. Πάνω από 6.000 αγωνιστές της αγροτιάς κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Προχτές εισαγγελέας της Καρδίτσας με "υπερβάλλοντα ζήλο" ζήτησε από τη Βουλή την άρση της ασυλίας για να δικάσει τον Β. Μπούτα - αν και ο ίδιος ποτέ δεν ξεχώρισε τον εαυτό του από τους συναγωνιστές του. Είναι"ηλίου φαεινότερον" ότι η θρασύτατη αυτή εισαγγελική ενέργεια τροφοδοτείται- αν δεν καθοδηγείται - από την κυβέρνηση.

Οσοι βαυκαλίζονται ότι με τις στημένες δίκες "θα δώσουν ένα μάθημα στην αγροτιά και τους ηγέτες της", μάλλον αρχίζουν να "υπερβαίνουν τα εσκαμμένα"! Οι αγωνιστές σε τούτη τη χώρα δεν είναι άμαθοι. Βίωσαν φυλακές και ένα σωρό άλλες διώξεις και ξέρουν να μην υποχωρούν στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, σε κάθε είδους πολιτική ανωμαλία και εκτροπή. Ετσι όπως δε θα τρομοκρατηθούν και δε θα υποχωρήσουν οι χιλιάδες ανυπότακτοι αγρότες, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που συνεχίζει να αντιστέκεται. Θα συνεχίσουν να παλεύουν με "νύχια και με δόντια", για να μείνουν και να καλλιεργούν τη γη τους, για ένα καλύτερο αύριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ