Σάββατο 7 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Ο Λ. Ζερουάλ είναι ο νικητής...

ΑΛΓΕΡΙ.-

Οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην Αλγερία, που κατάφεραν να ολοκληρωθούν, αποτελούν πια τετελεσμένο γεγονός και ο Πρόεδρος Λιαμίν Ζερουάλ είναι ο μεγάλος αδιαφιλονίκητος νικητής. Το κόμμα που πρόσκειται στον Ζερουάλ, ο Εθνικός Δημοκρατικός Συναγερμός (RND), το συντηρητικό κόμμα που ιδρύθηκε πριν από τρεις μήνες από μέλη του κυβερνώντος καθεστώτος, απέσπασε 155 έδρες και σε συνδυασμό με τις 64 έδρες που απέσπασε το Μέτωπο της Εθνικής Απελευθέρωσης (FLN), που υποστηρίζει την κυβέρνηση, εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Εθνοσυνέλευση.

Τα υπόλοιπα κόμματα που κατάφεραν να εκλέξουν μέλη στο αλγερινό Κοινοβούλιο είναι τα φιλοϊσλαμικά κόμματα, το Κίνημα για μια Ειρηνική Κοινωνία (MSP), που απέσπασε 69 έδρες, και το Ενάχντα με 34 έδρες. Ακολουθούν το Μέτωπο των Σοσιαλιστικών Δυνάμεων (FFS) και ο Συναγερμός για τον Πολιτισμό και την Ειρήνη (RCD) με 19 έδρες. Τέσσερα μικρότερα κόμματα κερδίζουν συνολικά 9 έδρες και οι ανεξάρτητοι 11.

Πριν ακόμα ανακοινωθούν τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα το βράδυ της Πέμπτης, σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Ζερουάλ και το καθεστώς της χώρας, ότι η εκλογική αναμέτρηση δεν ήταν διαφανής και τίμια. Μάλιστα, ο ηγέτης του Κινήματος για μια Ειρηνική Κοινωνία, ο μετριοπαθής Μαχφούντ Ναχνά, δήλωσε χτες ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Συμβούλιο, γιατί η μεγάλη διαφορά που εμφανίζει το πρώτο κόμμα από τα υπόλοιπα είναι σαφής ένδειξη νοθείας. Κατήγγειλε ότι έχει συγκεκριμένες πληροφορίες για τουλάχιστον 400 περιπτώσεις, όπου αλλοιώθηκαν τα αποτελέσματα από κινητά τμήματα σε χωριά και μικρότερες πόλεις της επαρχίας. Σε παρόμοιες καταγγελίες προχώρησαν και οι υπόλοιποι ηγέτες.

Η νέα Εθνοσυνέλευση, που έχει έτσι και αλλιώς περιορισμένες δυνατότητες, θα κυριαρχείται από ένα ισχυρό συντηρητικό και ισλαμιστικό μέτωπο, απέναντι σε ένα διχασμένο δημοκρατικό πόλο, που βγήκε αρκετά εξασθενημένος από την εκλογική αναμέτρηση.

Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε στο 65,49%, ένα ποσοστό αρκετά χαμηλό, αν αναλογιστεί κανείς την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε το καθεστώς για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση των ψηφοφόρων. Ο Ζερουάλ, που στήριζε όλες τις ελπίδες του για μία έξοδο από την πενταετή κρίση, η οποία ακολούθησε την ακύρωση των εκλογών του 1992, οπότε διαφάνηκε ότι θα κέρδιζε το Ισλαμικό Μέτωπο Σωτηρίας, φαίνεται ότι είναι αρκετά ικανοποιημένος από τη διεξαγωγή και το αποτέλεσμα των εκλογών. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δήλωσε ότι αυτές οι εκλογές είναι "ένα ισχυρό πλήγμα στους ισλαμιστές αντάρτες" και ότι ο εκδημοκρατισμός της χώρας είναι καθ' οδόν.

Γεγονός είναι ότι η πολύπαθη αυτή χώρα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να καταφέρει να εκδημοκρατιστεί και να μπορέσει ν' αφήσει πίσω της την οδυνηρή αυτή περίοδο που αιματοκύλησε τη χώρα. Εξάλλου, στην ουσία, ελάχιστα πράγματα φαίνεται να διαφοροποιούνται και οι εκλογές αυτές βασικό στόχο είχαν να προσδώσουν μία επίφαση δημοκρατικότητας στο αυταρχικό καθεστώς της χώρας. Τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τον αλγερινό λαό, όπως η ανεργία, η διαφθορά και ο αυταρχισμός, παραμένουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ