Σάββατο 7 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Μειώσεις μέχρι 20.000 δραχμές

Θα τις υποστούν 50.000 συνταξιούχοι αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση το νέο μισθολόγιο

Σε 50.000 συνταξιούχους του δημοσίου οι συντάξεις θα μειωθούν μέχρι και 20.000 δραχμές το μήνα, αν εφαρμοστούν οι διατάξεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την αναπροσαρμογή των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, με βάση το νέο μισθολόγιο, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) που παρέδωσε στον υφυπουργό Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης είχε παραδώσει στην ΠΟΠΣ και στην ΑΔΕΔΥ (26.5.1997) σχέδιο νόμου για την αναπροσαρμογή των συντάξεων όσων συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι την 31.12.1996 με βάση το νέο μισθολόγιο και είχε ζητήσει απ' τις δυο οργανώσεις τις παρατηρήσεις τους για το νομοσχέδιο. Ο υφυπουργός είχε δηλώσει τότε ότι με την "αναπροσαρμογή" θα υπάρξει μέσος όρος αυξήσεων στις συντάξεις κατά 8%. Το 4% της αύξησης θα δοθεί την 1.9.97 και το άλλο 4% την 1.1.1998.

Ωστόσο, όπως τονίζει η ΠΟΠΣ, απ' τη μελέτη του σχεδίου νόμου προκύπτει ότι όχι μόνο δεν αυξάνονται οι συντάξεις, αλλά μειώνονται. Μεταξύ άλλων η ΠΟΠΣ επισημαίνει στο υπόμνημά της προς τον υφυπουργό: Το νομοσχέδιο δεν είναι σύμφωνο και δεν ακολουθεί τις πάγιες συνταξιουχικές διατάξεις για συμπόρευση αποδοχών και συντάξεων. Αντίθετα, η συνέχιση της επιδοματικής πολιτικής και η διατήρηση των επιδομάτων έξω από το συντάξιμο - βασικό μισθό, διαιωνίζει τις απ' το 1985 αδικίες, που έχουν μειώσει τις συντάξεις κατά 50%. Η εφαρμογή της αναπροσαρμογής κατά 4% από 1.9.97 και 4% από 1.1.1998 είναι απόδειξη της πολιτικής συρρίκνωσης των συντάξεων και βρίσκεται σε αντίθεση με τον κώδικα συντάξεων που επιτάσσει ταυτόχρονη, με τους μισθούς, αύξηση των συντάξεων. Απ' το σχέδιο νόμου προκύπτει, ότι οι μειώσεις αφορούν τους οικογενειάρχες συζύγους.

Η ΠΟΠΣ ζητά να γίνει αναπροσαρμογή από 1.1.97, να σταματήσει η επιδοματική πολιτική στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και να αναπροσαρμοστεί η κατώτερη σύνταξη στο 80% του μηνιαίου βασικού μισθού του 36ου μισθολογικού κλιμακίου, όπως ισχύει κάθε φορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ