Σάββατο 7 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Αρχισε η περικοπή!

Τη μείωση των συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς αποφάσισε το Ταμείο Αρωγής Δημοσίων Υπαλλήλων υπουργείου Παιδείας, σε εφαρμογή του αντισυνταξιουχικού νόμου 2084/92!

Σπεύδει η διοίκηση του Ταμείου Αρωγής δημοσίων υπαλλήλων, της αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας,να υλοποιήσει τις αντισυνταξιουχικές διατάξεις του Ν. 2084/92, σχετικά με τον αποδεκατισμό των επικουρικών συντάξεων από 1ης Γενάρη '98 και τις σχετικές κυβερνητικές οδηγίες. Ετσι αποφάσισε να μειώσει το ποσοστό υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων από 17% επί της κανονικής σύνταξης, στο 15,5%, όσον αφορά τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή όσους βγαίνουν στη σύνταξη από 1ης Γενάρη '97 με το νέο μισθολόγιο!

Στον Ν. 2084/92 ορίζεται ότι από 1ης Γενάρη '98, το σύνολο της επικουρικής σύνταξης που παίρνει ο συνταξιούχος θα πρέπει να είναι μέχρι ποσοστού 20% της κύριας σύνταξης. Οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν επικουρικές συντάξεις, απ' τα Ταμεία Αρωγής (ανά υπουργείο) και απ' το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Η συγκεκριμένη απόφαση του Ταμείου Αρωγής υπαλλήλων υπουργείου Παιδείας για μείωση των συντάξεων είναι ο προάγγελος ανάλογης μείωσης που προγραμματίζεται και στο Μετοχικό Ταμείο, ούτως ώστε συνολικά η επικουρική τους σύνταξη, σταδιακά, να μειωθεί στο ποσοστό που ορίζει ο νόμος.

Η απόφαση για μείωση του ποσοστού υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων πάρθηκε σε συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου Αρωγής, στις 27 Μάη και εκκρεμεί η έγκρισή της από τον αρμόδιο υπουργό.

Η "αγωνία" για τη βιωσιμότητα τάχα του Ταμείου ήταν ξανά - όπως και για την περικοπή του εφάπαξ - το πρόσχημα που επικαλέστηκε η διορισμένη από την κυβέρνηση πλειοψηφία της διοίκησης του Ταμείου. Ουσιαστικά όμως πρόκειται για μια απόφαση που ακυρώνει την αύξηση που θα προερχόταν στις επικουρικές συντάξεις, μετά την ισχύ του νέου μισθολογίου.

Τη σαθρότητα του επιχειρήματος περί βιωσιμότητας του Ταμείου, αποδεικνύουν τα ίδια τα οικονομικά στοιχεία. Συγκεκριμένα: Το Ταμείο καλύπτει 141.000 δημόσιους υπάλληλους (112.000 δασκάλους και καθηγητές, 13.000 διοικητικούς υπαλλήλους, 9.000 ιερείς και 7.000 εκπαιδευτικούς ΑΕΙ και ΤΕΙ), που καταβάλλουν μηνιαία ασφαλιστική εισφορά 5% επί των βασικών αποδοχών τους.

Οι συνταξιούχοι του Ταμείου είναι 44.702, δηλαδή η σχέση εργαζόμενων - συνταξιούχων είναι 3,13 προς 1.

Τα αποθεματικά του ανέρχονται σε 37.659.070.638 δραχμές. Το '96 είχε πλεόνασμα χρήσης (επιτόκια καταθέσεων κλπ.) 4,22 δισ. δραχμές. Επίσης το '96 είχε έσοδα (ασφαλιστικές εισφορές) 18,5 δισ. δραχμές και εκροές (συντάξεις) 18,498 δισ. δραχμές.

Κατά της μείωσης, τάχθηκε μόνο ο Θ. Γκεσούλης,εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ και μέλος της διοίκησης της ΔΟΕ, ο οποίος σε γραπτή δήλωση που κατέθεσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, επισημαίνει: "Ψηφίζω ενάντια και γιατί με τη μείωση του ποσοστού επέρχεται άμεση μείωση στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και γιατί ανοίγει ο δρόμος για συνεχείς περικοπές. Σύμφωνα με τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου, δε δικαιολογείται καμιά μείωση.Αντίθετα, θα πρέπει το Ταμείο να ενισχυθεί απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς οι κατά καιρούς κυβερνήσεις κατασπατάλησαν τα αποθεματικά του. Το Ταμείο θα πρέπει άμεσα να απαλλαγεί από τη διορισμένη διοίκηση και η πλειοψηφία της να είναι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Τα έσοδα του Ταμείου προέρχονται αποκλειστικά και μόνο απ' τις εισφορές των εργαζομένων και γι' αυτό δε δικαιολογείται κανένας διορισμός διοίκησης, από καμιά κυβέρνηση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ