Σάββατο 7 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Επιστράτευσαν τα σκουπίδια της πολιτικής τους

Σε ρόλο "ταγματάρχη" ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων, ζήτησε την επιστράτευση των απεργών εργατών στην καθαριότητα. Την ίδια ώρα τραμπούκοι του δημαρχιακού περιβάλλοντος επιχείρησαν να ματώσουν τους απεργούς στο αμαξοστάσιο της Ιεράς Οδού

Αντιμέτωποι με τους επικίνδυνους και για τη δημόσια υγεία ρύπους, που εκπέμπει η εφαρμοζόμενη, από την κυβέρνηση και τους επί της ουσίας συμμάχους της, πολιτική, βρίσκονται τα εκατομμύρια των Αθηναίων.

Με απειλές για επιστράτευση των απεργών εργατών καθαριότητας, αλλά και με επιστράτευση των σκουπιδιών της πολιτικής τους, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο δήμαρχος Αθηναίων βομβάρδισαν χτες την κοινή γνώμη με γκαιμπελίστικης έμπνευσης συκοφαντίες κατά των απεργών, επιχείρησαν να στρέψουν εργαζόμενους ενάντια σε απεργούς και ευρύτερα λαϊκά στρώματα επίσης ενάντια στους απεργούς.

Αποσιώπησαν παντελώς το γεγονός ότι οι απεργοί εργάτες στην καθαριότητα παραμένουν για χρόνια εργασιακά όμηροι και εκβιάζονται αισχρά από αυτούς ακριβώς που, υπερτονίζοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ζητούν τώρα και την κεφαλή των εργατών επί πίνακι. Δηλαδή από τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών, τον ίδιο τον δήμαρχο Αθηναίων, αλλά και όλους τους άλλους - από το κυβερνητικό και τα άλλα σύμμαχα στο θέμα κόμματα - πολιτικούς, που υποκριτικότατα, όταν το θέμα έφτασε στη Βουλή, καταψήφισαν το βασικό αίτημα των εργατών για αναγνώριση του δικαιώματός τους σε σταθερή, μόνιμη και αξιοπρεπώς αμειβόμενη δουλιά.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος έδωσε ρεσιτάλ διαστροφής της πραγματικότητας, δηλώνοντας μπροστά στις κάμερες όχι ότι σε συμπαιγνία με την κυβέρνηση κρατά τους εργάτες ομήρους, αλλά ότι η Αθήνα είναι όμηρος των εργατών καθαριότητας και γι' αυτό, είπε, "καλώ την κυβέρνηση να ασκήσει άμεσα το δικαίωμα, που μόνο αυτή έχει και με πρωτοβουλία της μπορεί να ασκηθεί, για πολιτική επιστράτευση"!

Δε δίνει τίποτα

Αναλυτικότερα: Από την πλευρά τους οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ δήλωσαν ότι συνεχίζουν την απεργία τους, καθώς η κυβέρνηση επιμένει να μην ικανοποιεί δίκαια αιτήματά τους. Κατήγγειλαν ότι είναι η κυβέρνηση αυτή που αφήνει τα απορρίμματα να σωριάζονται στους δρόμους και βάζει έτσι τη δημόσια υγεία σε άμεσο κίνδυνο. Οργή, επίσης, προκάλεσε στους εργαζόμενους η σπουδή του δημάρχου Αθηναίων να εμφανιστεί "βασιλικώτερος του βασιλέως" και να ζητήσει την πολιτική επιστράτευση των απεργών.

Η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους ΟΤΑ, τα μέλη της οποίας απεργούν, συναντήθηκε, χτες, με υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών και εκπρόσωπο της ΚΕΔΚΕ, προκειμένου να συζητήσουν για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το '97 και το ποσοστό της αύξησης που θα δοθεί στους εργαζομένους.

Οπως δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζ. Πέρρος οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Οι εργαζόμενοι μείωσαν τις απαιτήσεις τους και από αύξηση 17% που διεκδικούσαν, περιορίστηκαν σε 12%, όμως δεν πήραν οριστική απάντηση από τους εκπροσώπους της κεντρικής διοίκησης και της ΚΕΔΚΕ. Ο πρόεδρος της ΠΟΠ - ΟΤΑ δήλωσε, εξάλλου, πως οι εργαζόμενοι δεν πήραν απάντηση, στη σύσκεψη, για τα υπόλοιπα αιτήματά τους, που αφορούν: Την τακτοποίηση των συμβασιούχων, καθώς η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή τακτοποιεί μια μικρή, μόνο, κατηγορία εργαζομένων. Την αύξηση της εφάπαξ αποζημίωσης, που παίρνουν κατά τη συνταξιοδότησή τους. Και τη μείωση του χρονικού ορίου συνταξιοδότησής τους.

Ανάλγητη

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση διαμηνύει, εδώ και μέρες, στους απεργούς ότι το θέμα της τακτοποίησης των συμβασιούχων έχει "κλείσει", ενώ για τα αιτήματα που αφορούν το συνταξιοδοτικό τους παραπέμπει στο διαβόητο "κοινωνικό διάλογο". Ωστόσο, οι εργαζόμενοι απάντησαν, χθες, πως συνεχίζουν τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις τους (σήμερα συμπληρώνονται έξι μέρες απεργίας) και ζήτησαν την παρέμβαση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ και δημάρχου Αθηναίων για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα, που αφορούν την υπογραφή της ΣΣΕ και την αύξηση της εφάπαξ αποζημίωσης.

Επιπλέον, οι απεργοί απάντησαν στις προτροπές του υπουργού Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλου,οι δήμοι να χρησιμοποιήσουν τους μόνιμους εργαζομένους στην καθαριότητα για την αποκομιδή των απορριμμάτων και τις κατηγορίες του υφυπουργού Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα ότι οι απεργοί δεν αφήνουν τους μόνιμους να εργαστούν. Ειδικότερα, υπογράμμισαν ότι δεν εμποδίζουν τους μόνιμους συναδέλφους τους, στην καθαριότητα, να εργαστούν. Συνεχίζοντας, υπενθύμισαν πως στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων εργάζονται 83 μόνιμοι, που δουλεύουν κανονικά όλες αυτές τις μέρες της απεργίας, για την αποκομιδή των απορριμμάτων από την Κεντρική Αγορά Αθήνας, τις λαϊκές αγορές και τα νοσοκομεία.

Η πρόκληση

Από την πλευρά του, ο Δ. Αβραμόπουλος,πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, "δήμαρχος όλων των Αθηναίων" αλλά όχι και των εργαζομένων, συναντήθηκε, χτες το απόγευμα, με τον υπουργό Εσωτερικών και του ζήτησε να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των απεργών. Ο υπουργός αρνήθηκε, φοβούμενος, προφανώς, το πολιτικό κόστος. Οπως ο ίδιος αποκάλυψε, συμφώνησε με τον δήμαρχο να υποβάλει ο δήμος "αρμοδίως αίτηση για να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία".

Αργά το βράδυ, τραμπούκοι που δήλωναν πως έχουν εντολή δημάρχου επιχείρησαν να ματώσουν απεργούς στο αμαξοστάσιο της Ιεράς Οδού, ώστε να δοθεί το πρόσχημα σε δυνάμεις των ΜΑΤ να παρέμβουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποφασισμένοι να αντισταθούν (2011-10-20 00:00:00.0)
Να δυναμώσει η συντονισμένη πάλη για σταθερή εργασία (2009-12-04 00:00:00.0)
«Διάλογος» με προοπτική την ιδιωτικοποίηση (2009-01-21 00:00:00.0)
Στο σκαμνί γιατί ζητάνε να ζουν με αξιοπρέπεια (2003-10-23 00:00:00.0)
Καμία δημοτική υπηρεσία σε ιδιώτες (1998-03-04 00:00:00.0)
Απεργούν σήμερα πανελλαδικά (1996-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ