Σάββατο 7 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέτριοι και αμετροεπείς

"Ποιος έχει πληρώσει ποτέ το λάθος της μετριότητάς του;"... Ιδού το απόφθεγμα του πρωθυπουργού, διατυπωμένο προς νεοέλληνες, από την Ηπειρο. Απόφθεγμα που είχε χαρακτήρα απαντήσεως στο λογικό ερώτημα που του τέθηκε: Τελικά δε φταίει κανείς, όταν, πρώτα φτιάχνεται μια σήραγγα και αφού πέσει, μετά γίνονται οι μελέτες για την ποιότητα του εδάφους; (!) Περιστατικό το οποίο κάθε άλλο παρά φανταστικό είναι, όπως γνωρίζουν οι εργολάβοι της Εγνατίας και οι πολιτικοί πάτρωνές τους... Εσπευσε, δε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός να απαντήσει ότι η λύση των προβλημάτων αυτού του τύπου, αλλά και όλων των άλλων που μαστίζουν τον τόπο, βρίσκεται στην ανύψωση του πολιτιστικού και πολιτισμικού μας επιπέδου...

Το δυστύχημα είναι ότι τα παραπάνω περί "μετριότητας" δεν υποδηλώνουν ίχνος αυτοκριτικής. Ισα - ίσα. Πρόκειται για αφ' υψηλού και από καθ' έδρας συστάσεις κάποιων που, παρά το τραγουδάκι "είμαι μετρίως μέτριος και πάντα μετρημένος"... κάθε άλλο παρά μετρημένοι είναι. Και επειδή ακριβώς είναι μέτριοι, γι' αυτό επιλέγουν το ακατέργαστο της αμετροέπειάς τους για να αθωώσουν τη μετριότητά τους. Και το κάνουν σε βαθμό προσβολής, μάλιστα, της νοημοσύνης των ανθρώπων που υφίστανται τις συνέπειες της μετριότητάς τους. Στην προκειμένη, δε, περίπτωση έχουμε ένα μείγμα μετριότητας και συντηρητισμού που φωτίζει παραστατικά και τον κυνισμό και την ανικανότητα με την οποία οι υψηλού πολιτισμικού επιπέδου ταγοί του τόπου εκτελούν τα χρέη τους ως διαχειριστές του συστήματος.

Ας σκεφτεί κανείς τι μας είπε ο κύριος πρωθυπουργός. Οταν μια ολόκληρη περιφέρεια της χώρας ζει στον απέραντο μαρασμό, φταίει το κακό το ριζικό μας (σ.σ.: συγνώμη, το χαμηλό πολιτιστικό μας επίπεδο). Οταν τσιμεντοποιείται κάθε γωνιά της πρωτεύουσας, φταίει η πολιτισμική μας ανεπάρκεια. Οταν ο ουρανός της Αθήνας και όλων σχεδόν των αστικών κέντρων γίνεται μαύρος από το νέφος, φταίει η... αγραμματοσύνη μας. Οταν εγκαινιάζονται νοσοκομεία (όπως αυτό στην Αρτα, όπου εν μέσω τυμπανοκρουσιών έκοψε την κορδέλα ο πρωθυπουργός) χωρίς γιατρούς, φταίει το απολίτιστον της φυλής...

Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε ότι ο λαός μας είναι υπέρ το δέον πολιτισμένος. Διότι, αν δεν ήταν, όταν ο κ. Σημίτης λέει ότι ακολουθεί μια πολιτική κατά των "εχόντων και κατεχόντων", θα τον έπαιρνε με τις πέτρες. Γιατί, όταν πρωθυπουργοί, απόγονοι των θεωρητικών της ψωροκώσταινας, λένε ότι η υπανάπτυξη οφείλεται σε συγγνωστή και άδολη μετριότητα των προκατόχων τους, αν οι ακροατές τους ήταν χαμηλού πολιτισμικού επιπέδου, θα τον γιουχάιζαν ακατάπαυστα. Γιατί, όταν οι πολιτικοί βαστάζοι των μεγαλοεργολάβων αναζητούν τα άλλοθι της διαπλοκής τους με το κεφάλαιο, στο αλάθητο της... βλακείας, αν είχαν απέναντί τους ένα λαό αστοιχείωτο και βάρβαρο, θα αντιλαμβάνονταν πολύ οδυνηρά το βλακώδες των επιχειρημάτων τους.

Ας μην προκαλούν, λοιπόν. Γιατί, τελικά, είναι βαθύτατη πρόκληση οι αρμόδιοι για την εφαρμογή και διάδοση του πολιτικού "πολιτισμού" της αρπαχτής να διαφημίζουν τη δική τους πολιτισμική μετριότητα - προϊόν και επαγωγικό αποτέλεσμα του απάνθρωπου των ταξικών τους συμφερόντων - ως "εκσυγχρονιστικό" έμβλημα.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ