Σάββατο 7 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι αρχιτέκτονες ψηφίζουν αύριο "Νέο Κίνημα"

Οι θέσεις της παράταξης για τα ιδιωτικά έργα και το ΤΣΜΕΔΕ

"Οι βαθύτερες αιτίες των προβλημάτων των αρχιτεκτόνων, της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας - όπως και όλων των μεγάλων προβλημάτων του τόπου - είναι κατά βάση πολιτικές". Αυτό επισημαίνει το "Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων", στο ψηφοδέλτιο του οποίου συμμετέχουν και οι κομμουνιστές, μαζί με άλλους αριστερούς και προοδευτικούς αρχιτέκτονες, ενόψει των εκλογών του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ), που διεξάγονται αύριο σε 40 πόλεις της χώρας.

Το "Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων" φιλοδοξεί να εκφράσει όλους τους εργαζόμενους αρχιτέκτονες, που αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου, τονίζοντας ότι "επειδή τα σημαντικότερα προβλήματα έχουν πολιτική βάση, ο σύλλογος πρέπει να επανέλθει στις αναλύσεις των αιτιών τους. Να αναζωογονήσει τους δεσμούς του με τις άλλες κοινωνικές ομάδες των εργαζομένων, που τους απασχολούν κοινά ή συγγενή προβλήματα, να παρακολουθήσει το διεκδικητικό κίνημα που ήδη ανακάμπτει".

Σημαντικές είναι οι θέσεις του "Νέου Κινήματος Αρχιτεκτόνων", που αποσκοπούν στη μέγιστη δυνατή ποιότητα των ιδιωτικών έργων και γενικότερα του δομημένου περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων αρχιτεκτόνων. Στο επίκεντρο των προτάσεων αυτών, είναι τα εξής:

  • Ο κοινωνικός χαρακτήρας της παραγωγής του δομημένου περιβάλλοντος επιβάλλει, ώστε την ευθύνη του ελέγχου της διαδικασίας παραγωγής του δομημένου περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα του ελέγχου των μελετών και των κατασκευών να την έχει το δημόσιο. Απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό είναι: Η ανασυγκρότηση των πολεοδομικών γραφείων με τη στελέχωσή τους με το απαραίτητο, ως προς τον αριθμό και τις ειδικότητες, επιστημονικά αναβαθμισμένο προσωπικό και τον εξοπλισμό τους με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή. Η εξασφάλιση της ενιαίας εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας με τη διατήρηση των πολεοδομικών γραφείων, υπό τον έλεγχο της κεντρικής διοίκησης και όχι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Η διασφάλιση της επιθυμητής ποιότητας του δομημένου περιβάλλοντος θα πρέπει να επιδιώκεται μέσω: Της αναβάθμισης των σπουδών στην Αρχιτεκτονική και παράλληλα του εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος, με στόχο την κατοχύρωση του ρόλου του αρχιτέκτονα, αλλά ταυτόχρονα και τον προσδιορισμό και κατοχύρωση του ρόλου των άλλων ειδικοτήτων, με βάση το περιεχόμενο των αντίστοιχων σπουδών. Της ανάθεσης των μελετών με κριτήριο την ποιότητα της αρχιτεκτονικής μελέτης και όχι τη χαμηλότερη αμοιβή. Για το σκοπό αυτό, είναι αναγκαία η υπεράσπιση του κώδικα αμοιβών, σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για κατάργηση των ελαχίστων ορίων αμοιβών.
  • Η ασφάλιση των μελετών δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική και οπωσδήποτε δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί σαν άλλοθι από το δημόσιο για τη μετάθεση στις ασφαλιστικές εταιρίες των δικών του ευθυνών του ελέγχου.
  • Ο έλεγχος των κατασκευών θα πρέπει να γίνεται από τα πολεοδομικά γραφεία, στη διάρκεια της κατασκευής τους για την εφαρμογή όλων των μελετών και την τήρηση των κανονισμών λειτουργίας των εργοταξίων.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο πρόγραμμά του το "Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων" στο Ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), το οποίο χαρακτηρίζεται ως "ο γίγαντας με τα πήλινα πόδια", ενώ επισημαίνει ότι η λογική του ασφαλιστικού νόμου που ψήφισε η ΝΔ και εφαρμόζει, παρά τις διακηρύξεις του, το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι άλλη από τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος του εργαζόμενου μηχανικού για να μην αυξηθεί το κόστος των υπηρεσιών που αυτός παρέχει. Επίσης τονίζει ότι άμεσα πρέπει να διεκδικηθεί: Η αναπροσαρμογή της εργοδοτικής εισφοράς των υπαλλήλων μηχανικών. Η πάταξη της τεράστιας εισφοροδιαφυγής των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό. Η κατάργηση της εισφοροαπαλλαγής των μεγάλων έργων και της ναυπηγικής βιομηχανίας. Η επιβάρυνση των εργοδοτών των πραγματικών ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και των απασχολουμένων, με δελτίο παροχής υπηρεσιών με εύλογη εργοδοτική εισφορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ