Κυριακή 8 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα επιχείρηση τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος

Δικαστική μεθόδευση για βαρύτερες ποινές στα στελέχη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής αγροτών και πρωτοφανείς ενέργειες, για την άρση της ασυλίας του Βαγγέλη Μπούτα

Μια νέα τρομοκρατική επιχείρηση ενάντια σ' όλους όσοι αντιστέκονται στην αντιλαϊκή λαίλαπα της πολιτικής της, εξαπέλυσε η "εκσυγχρονιστική", "κεντροαριστερή" και με... μπόλικο "κοινωνικό πρόσωπο" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εκτιμώντας σαν μηδαμινή (όπως και πράγματι είναι), την επίδραση που έχει στο αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών, των ναυτεργατών, των συνταξιούχων, των εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζομένων η βιομηχανία των πάσης φύσης εκβιασμών, διώξεων και δικών που ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη και διαισθανόμενη το νέο μεγαλύτερο κύμα αγωνιστικής εξέγερσης που κυοφορείται, αποφάσισε να πάρει πιο "δραστικά" μέτρα. Χτυπά λοιπόν ξανά, ακόμα πιο μεθοδευμένα, ορισμένους από τους πρωταγωνιστές των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων των τελευταίων μηνών, με στόχο να καταδείξει σ' όλους την αποφασιστικότητά της να πατάξει με κάθε τρόπο και μέσον - και έτσι να την αποτρέψει - οποιαδήποτε μελλοντική αγωνιστική αντίσταση στην πολιτική της. Χτυπά, με δυο μελετημένες κινήσεις, που πραγματοποιούνται η μία μετά την άλλη με διαφορά μιας μέρας:

- Η εισαγγελία της Καρδίτσας ζητά από τη Βουλή την άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα, γνωστού ηγετικού στελέχους των Θεσσαλών αγροτών κατά τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις, για να δικαστεί για... ηθική αυτουργία σε παρακώλυση συγκοινωνιών (!) και

- ο εισαγγελέας εφετών Λάρισας ασκεί έφεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας που καταδίκασε τα μέλη της Πανθεσσαλικής και άλλους αγρότες, με στόχο να καταδικαστούν με βαρύτερες ποινές!

Το έγγραφο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Ο "Ρ" παραθέτει σήμερα το έγγραφο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Δημόπουλου που, με ημερομηνία 31 - 1 - 97 στέλνεται προς τους εισαγγελείς εφετών, έγγραφο που ταυτόχρονα κοινοποιείται στον υπουργό Δικαιοσύνης και στον πρόεδρο της Βουλής:

"Προς τους κ. Εισαγγελείς Εφετών

Σας αποστέλλω αντίγραφο του υπ' αριθμ. 3443/20.1.1997 εγγράφου του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης προς εμέ και παρακαλώ αντίγραφο αυτού να κοινοποιήσετε στους κ. Εισαγγελείς της περιφέρειάς σας. Επ' ευκαιρία παρέχουμε και τις ακόλουθες οδηγίες:

Ο Εισαγγελεύς, όταν καταγγέλλεται σε αυτόν αξιόποινη πράξη που αποδίδεται σε βουλευτή, θα πρέπει να ενεργεί προκαταρκτική εξέταση προς έλεγχο της ουσιαστικής βασιμότητάς της. Αν κρίνει ότι η μήνυση ή η αναφορά δε στηρίζεται στο νόμο ή είναι προφανώς αβάσιμη θα εφαρμόσει τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 43 παρ. 1 εδαφ. β Κ. Ποιν. Δ. Εφόσον όμως από την αξιολόγηση των αποδείξεων κρίνει ότι συντρέχει περίπτωση ασκήσεων ποινικής διώξεως θα πρέπει να συντάσσει ειδική έκθεση, στην οποία θα εκθέτει τα συλλεγέντα στοιχεία, τα προκύπτοντα πραγματικά περιστατικά και την ποινική αξιολόγηση αυτών.

Την έκθεση αυτή θα υποβάλλει στη Βουλή των Ελλήνων μαζί με την αίτηση για την άρση της ασυλίας του μηνυομένου βουλευτή.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Παναγιώτης Δημόπουλος

Κοινοποίηση:

1. Υπουργείο Δικαιοσύνης (γραφείο Υπουργού)

2. Βουλή των Ελλήνων (γραφείο Προέδρου) ".

Πρωτοφανής ενέργεια

Η ενέργεια αυτή θεωρείται πρωτοφανής. Για πρώτη φορά στα χρονικά καλούνται Εισαγγελείς Εφετών, σε περίπτωση μήνυσης κατά βουλευτή για αδικήματα όπως αυτά για τα οποία κατηγορείται ο Β. Μπούτας, να διενεργούν ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης, να συντάσσουν ειδική έκθεση και να την υποβάλλουν στη Βουλή μαζί με την αίτηση άρσης ασυλίας του.

Στο ίδιο έγγραφο ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι από 20/1/1997 έχει γίνει αποδέκτης εγγράφου του υπουργού Δικαιοσύνης, το περιεχόμενο του οποίου αποστέλλει στους Εισαγγελείς Εφετών. Σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον να γίνει δημόσια γνωστό τι ακριβώς αναφέρει το έγγραφο του Ε. Γιαννόπουλου, το οποίο έλαβε στα χέρια του ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δέκα μέρες πριν αποστείλει το δικό του έγγραφο, με το ως άνω πρωτοφανές περιεχόμενο, στους Εισαγγελείς Εφετών. Τη στιγμή μάλιστα που ο υπουργός Δικαιοσύνης δε χάνει την ευκαιρία να διαρρηγνύει τα... ιμάτιά του για τον σεβασμό που δείχνει στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Επεται συνέχεια...

Γεγονός είναι ότι στις 4/12/1996 ο Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας και στις 4/2/1997 ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Καρδίτσας, στα έγγραφά τους δεν αρκούνται στη στοιχειοθέτηση δίωξης με το άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα που είναι για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. Επιμένουν να εξετασθεί αν συντρέχουν οι λόγοι του άρθρου 295 που μετατρέπει τα αδικήματα σε κακούργημα.

Η δικογραφία που ήρθε στη Βουλή για την άρση ασυλίας του Β. Μπούτα αναφέρεται στην ηθική αυτουργία στο αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών που φέρονται να έχουν διαπράξει οι μηνυόμενοι κάτοχοι των γεωργικών μηχανημάτων. Δεν πρέπει διόλου να αποκλεισθεί ότι θα ακολουθήσει νέα δικογραφία, ύστερα μάλιστα από την παραίνεση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καρδίτσας να διαπιστωθεί αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την άσκηση νέας δίωξης - εξ ίσου κατασκευασμένης με την υπάρχουσα - για ηθική αυτουργία στα αδικήματα που αναφέρει το άρθρο 295. Αλλωστε η αναίρεση του Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας κατά των αποφάσεων με τις οποίες καταδικάστηκαν τα μέλη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα, ενισχύει αποφασιστικά αυτές τις ανησυχίες. Επεται συνέχεια λοιπόν.

Θα βρεθεί προ εκπλήξεων

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν έχει βγάλει σωστά συμπεράσματα. Επιμένει να πιστεύει ότι είναι σε θέση να αναγκάσει τους εργαζόμενους να "κάτσουν στ' αυγά τους" με κατασταλτικά μέτρα, τρομοκρατικές ενέργειες και κόντρα νόμους. Κάνει πως αγνοεί την τεράστια δυναμική ανάπτυξης των αγώνων που αναβλύζει από την αντιλαϊκότητα των ίδιων των μέτρων που παίρνει και των πολιτικών που εφαρμόζει. Οι κομμουνιστές, το μαζικό λαϊκό κίνημα, όλος ο λαός που υποφέρει, δεν εκπλήσσονται πια από τις όποιες κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Η κυβέρνηση είναι που θα βρεθεί προ εκπλήξεων. Που, αυτή τη φορά θα είναι πολύ πιο δυσάρεστες. Γι' αυτήν φυσικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιστολή Α. Βγενόπουλου στον υπουργό Δικαιοσύνης (2016-05-25 00:00:00.0)
Νέα δίωξη σε βάρος της Μπουρμπούλια (2007-02-06 00:00:00.0)
Ζητήθηκε άρση της βουλευτικής του ασυλίας (2005-11-16 00:00:00.0)
Ειδικός εφέτης ανακριτής για τον Κόκκαλη (2003-06-11 00:00:00.0)
Σύσκεψη εισαγγελέων για τα ναρκωτικά (1998-10-21 00:00:00.0)
Ενταση ελέγχων για αλλοιωμένα τρόφιμα (1996-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ