Τρίτη 10 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΝΓΚΕΝ
Μάαστριχτ και αυταρχισμός πάνε μαζί

Κυρώθηκε χτες στη Βουλή από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Η Ευρώπη του Μάαστριχτ, των πολυεθνικών και του μονοπωλιακού κεφαλαίου πάει μαζί με τον αυταρχισμό, την ενίσχυση των θεσμών καταστολής, τις διώξεις και την αστυνομοκρατία.Αυτό επιβεβαιώθηκε περίτρανα χτες στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Συνθήκης του Σένγκεν η οποία πλέον αποτελεί νόμο του κράτους, αφού υπερψηφίστηκε η κύρωσή της από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Παρά το γεγονός ότι για την εν λόγω συνθήκη έχει ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι δύο εταίροι του δικομματισμού τηρώντας την αρχή της διαστρέβλωσης της αλήθειας και με περισσή βιασύνη - όπως συνέβη και με την κύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ - φρόντισαν να προσθέσουν στα δεσμά του λαού μια ακόμη αλυσίδα, περιστέλλοντας ακόμη περισσότερο τις ελευθερίες του, γεγονός που πολύ σύντομα θα κατανοηθεί σε όλο του το μέγεθος.

"Είναι σωστή αυτή η σύμβαση και την υπερασπίζομαι", είπε στην παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Και πρόσθεσε: "Αν μέναμε εκτός Συνθήκης Σένγκεν θα ήμασταν σε μειονεκτική θέση μέσα στην ΕΕ. Θα υπήρχε απομόνωση της χώρας μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Κατά τ' άλλα ο υπουργός αναλώθηκε σε μια άνευ προηγούμενου παραποίηση της πραγματικότητας, εμφανίζοντας ούτε λίγο - ούτε πολύ τη συνθήκη ως εγγύηση των λαϊκών ελευθεριών και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των πολιτών της Ευρώπης. Ακόμη επικαλέστηκε και εθνικό όφελος, γιατί τάχα αναγνωρίζονται τα εξωτερικά μας σύνορα ως σύνορα της ΕΕ. Τήρησε όμως "σιγήν ιχθύος" όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,ρώτησε γιατί υπάρχει τόση βιασύνη να κυρωθεί από τη Βουλή η σύμβαση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εισηγήτρια της ΝΔ Μ. Γιαννάκου Κουτσίκου η οποία ισχυρίστηκε ότι σήμερα κινδυνεύει ο πολίτης από το φακέλωμα, ενώ με τη Σένγκεν θα προστατευτεί. Ακόμη υποστήριξε ότι οι ενστάσεις για τη σύμβαση είναι αδικαιολόγητες και, κατά τα λεγόμενά της, μάλλον πλάσμα της φαντασίας αυτών που αντιδρούν. Κατανοώντας όμως ότι τέτοια επιχειρήματα είναι για λαϊκή κατανάλωση - που δεν πείθουν ούτε τους βουλευτές του κόμματός της - δήλωσε πως "η ΝΔ ψηφίζει υπέρ αυτή της σύμβασης, αλλά δε θεωρεί και προς θάνατον αν κάποια κοινοβουλευτικά της στελέχη ψηφίσουν αρνητικά.

ΚΚΕ: Αντιδημοκρατικό εργαλείο

"Η Συνθήκη του Σένγκεν δεν είναι μια απλή συμφωνία - είπε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης,αλλά ένα εργαλείο με το οποίο επιχειρείται η επιβολή και στη χώρα μας ρυθμίσεων που αντιβαίνουν σε βασικές συνταγματικές διατάξεις, συρρικνώνουν βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, ενισχύεται ακόμη περισσότερο το ηλεκτρονικό φακέλωμα των πολιτών, ενισχύονται και πολλαπλασιάζονται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, παραβιάζονται σωρεία διεθνών και διμερών συμφώνων της χώρας μας με γειτονικές και άλλες χώρες".

Αναφερόμενος στα όσα θεσμοθετεί η συνθήκη, ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι με τη Σένγκεν:

- Γενικεύεται το φακέλωμα των πολιτικών πεποιθήσεων, της συνδικαλιστικής δράσης, της ιδιωτικής ζωής γενικά των πολιτών, τόσο των χωρών της συμφωνίας όσο και των αλλοδαπών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

- Ανατρέπεται η βασική αρχή που είναι το τεκμήριο της αθωότητας και καθιερώνεται το τεκμήριο της ενοχής για πολίτες εντός και εκτός του χώρου Σένγκεν.

- Καταργείται το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής.

- Εμποδίζεται η ελεύθερη διακίνηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

- Μπαίνουν σοβαρότατοι περιορισμοί, αν δεν καταργείται σχεδόν στην πράξη, στην παροχή ασύλου, αφού καταστρατηγείται η διεθνής σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τους πρόσφυγες.

- Αναδεικνύονται μια σειρά σοβαρότατα ζητήματα που αφορούν εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και της εξωτερική πολιτική της χώρας μας.

- Προωθεί παραπέρα την EYROPOL.

Καταλήγοντας ο Μπ. Αγγουράκης, αφού τόνισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει τη σύμβαση και θα αγωνιστεί ώστε να μείνει ανενεργός, σημείωσε ότι για την κύρωσή της πρέπει να ρωτηθεί ο ελληνικός λαός, ο οποίος μέσα από δημοψήφισμα θα πρέπει να κληθεί να αποφασίσει αν την επικυρώνει ή όχι.

Ο Ορ. Κολοζώφ

"Η Συνθήκη του Σένγκεν έρχεται να ενισχύσει τις αυταρχικές δομές της ΕΕ, έτσι ώστε να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών από τις ενοχλητικές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι οποίες δήθεν "διασαλεύουν" και "βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και ασφάλεια"". Αυτό υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση. Αναφερόμενος δε, στο πείσμα με το οποίο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπερασπίζονται τη συνθήκη, καθώς και στην πρεμούρα τους να την επικυρώσουν, τόνισε: "Αναρωτιέται κανείς, γιατί μια τέτοια συνθήκη που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας, έρχεται για ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο από την ελληνική κυβέρνηση και γιατί αυτή η συνθήκη υποστηρίζεται με τόσο πείσμα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Την απάντηση μας τη δίνει καθημερινά η ίδια η ζωή του τόπου μας, αλλά και της ΕΕ.

Η πολιτική του Μάαστριχτ που εφαρμόζεται, βρίσκει όλο και μεγαλύτερες αντιστάσεις από τους λαούς της Ευρώπης και το δικό μας λαό. Ετσι, ο μόνος τρόπος να εφαρμοστεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική είναι η δημιουργία ενός αυταρχικού συστήματος με ενισχυμένους τους θεσμούς καταστολής, ικανού να αντιμετωπίσει κάθε προσπάθεια αντίστασης".

Εκβιάζονται τα κοινοβούλια

Ιδιαιτέρως αποκαλυπτικό ήταν το σκέλος της ομιλίας του Ορ. Κολοζώφ για το πώς φτιάχτηκε και προωθείται προς κύρωση η Συνθήκη του Σένγκεν. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε ότι "η θέσπιση αυτής της συνθήκης, όπως συνέβη και με όλες τις σημαντικές αποφάσεις της ΕΕ δεν ακολούθησε κανένα δημοκρατικό δρόμο". Και πρόσθεσε: "Διεξάχθηκαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των αξιωματούχων ορισμένων κυβερνήσεων, διαμορφώθηκε ένα κείμενο, το υπογράψανε οι κυβερνήσεις, χωρίς ούτε μια στιγμή να συμμετέχουν σ' αυτή τη διαδικασία τα εθνικά Κοινοβούλια ή ακόμη και το Ευρωκοινοβούλιο. Ετσι έρχεται το κείμενο στην τελική του διαμόρφωση και τα Κοινοβούλια πρέπει να το αποδεχτούν ή να το απορρίψουν. Μ' αυτή τη διαδικασία τα εθνικά Κοινοβούλια βρίσκονται μπροστά σ' έναν εκβιασμό που κατά κάποιο τρόπο γίνεται και σήμερα στην αίθουσα: Η αποδέχονται το κείμενο ή το Κοινοβούλιο θα κατηγορηθεί ότι βάζει εμπόδια στη διαδικασία ολοκλήρωσης της ΕΕ".

Ενάντια στην κύρωση της συμφωνίας τάχθηκαν στις ομιλίες τους ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, ενώ αντιδράσεις στην επικύρωση της συνθήκης υπήρξαν και από βουλευτές της ΝΔ. Ο Π. Καμένος δήλωσε στην παρέμβασή του ότι 20 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι έτοιμοι να υπογράψουν αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε για την κύρωση της συνθήκης να αποφασίσει ο ελληνικός λαός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ