Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ "GALLUP INTERNATIONAL ASSOCIATION" ΣΕ 40 ΧΩΡΕΣ
Πρωταθλητές στη διαφθορά πολιτικοί και επιχειρηματίες

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της παγκόσμιας δημοσκόπησης για κοινωνικά θέματα, που στην Ελλάδα διενήργησε η ICAP και δείχνει ότι τις περισσότερες κατηγορίες για διαφθορά συγκεντρώνουν οι πολιτικοί (84%) και ακολουθούν στη δεύτερη θέση οι επιχειρηματίες (82%)

Τη λαϊκή παροιμία που λέει πως "το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι", επιβεβαιώνει η "Παγκόσμια Δημοσκόπηση για Κοινωνικά θέματα", που έκανε ο οργανισμός GALLUP INTERNATIONAL ASSOCIATION σε 40 χώρες του κόσμου (και στην Ελλάδα), από την οποία προκύπτει πως οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες κατέχουν την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα στο "σπορ" της διαφθοράς. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, πάνω από τους 8 στους 10 Ελληνες πιστεύουν ότι οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες, επιδίδονται στο "σπορ" της διαφθοράς,ενώ ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά - αντιγράφοντας τους ανθρώπους της εξουσίας - οι συνδικαλιστές, οι δημόσιοι υπάλληλοι κλπ.

Και προκαλεί εντύπωση, το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αποποιηθεί των ευθυνών της για το όργιο της διαφθοράς, καθώς στελέχη του οικονομικού της επιτελείου, βλέπουν τη διαφθορά να αναπτύσσεται μόνο στους εφοριακούς, τους τελωνειακούς, τους αστυνομικούς και άλλους κλάδους εργαζομένων! Πρόσφατο παράδειγμα, οι προχτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, ο οποίος μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, έκανε λόγο για "κυκλώματα εφοριακών" που τροφοδοτούν τη φοροδιαφυγή, ξεχνώντας τα κυκλώματα των υψηλά ιστάμενων στις θέσεις της κυβερνητικής εξουσίας, που κουκουλώνουν υποθέσεις μεγαλοφοροφυγάδων, φοροκλεπτών και κακοπληρωτών.

Η δημοσκόπηση της GALLUP INTERNATIONAL ASSOCIATION, έγινε στο διάστημα από 11 Απρίλη 1997 μέχρι 22 Μάη 1997 σε 40 χώρες του κόσμου (από τις 5 ηπείρους) και ρωτήθηκαν συνολικά 29.374 άτομα. Στην Ελλάδα, η δημοσκόπηση έγινε από την εταιρία ICAP σε 5 αστικά κέντρα, με τηλεφωνική επικοινωνία, σε 805 άντρες και γυναίκες ηλικίας πάνω από 15 χρόνων. Ο συγκεντρωτικός πίνακα της GALLUP INTERNATIONAL ASSOCIATION που παραλάβαμε χτες από την ICAP (και δημοσιεύουμε σήμερα) είναι αποκαλυπτικός. Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης για τη διαφθορά στις διάφορες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες - στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες του κόσμου - προκύπτει με σαφήνεια το όργιο των "διαπλεκόμενων" συμφερόντων πολιτικών και επιχειρηματιών, που κατά καιρούς έχουν ομολογήσει δημόσια ακόμη και κορυφαίοι παράγοντες της οικονομικής και πολιτικής ζωής στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, από τη δημοσκόπηση της εταιρίας ICAP που έγινε σε πέντε ελλαδικά αστικά κέντρα, προκύπτει ότι:

  • Οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες συγκεντρώνουν τις περισσότερες κατηγορίες για διαφθορά. Την πρώτη θέση, στον κατάλογο εκείνων που οι Ελληνες πιστεύουν ότι επιδίδονται στο "σπορ" της διαφθοράς κατέχουν οι πολιτικοί με ποσοστό 84% και ακολουθούν στη δεύτερη θέση οι επιχειρηματίες με ποσοστό 82%.
  • Οι συνδικαλιστές και οι αστυνομικοί,κατέχουν την τρίτη και τέταρτη θέση, εκείνων που οι Ελληνες πιστεύουν ότι ενέχονται στη διαφθορά, με ποσοστά69% και 62% αντίστοιχα.
  • Την πέμπτη και έκτη θέση στον κατάλογο των "διεφθαρμένων", κατέχουν οιδημόσιοι υπάλληλοι και οι δημοσιογράφοι,με ποσοστά 54% και 51% αντίστοιχα.
  • Την έβδομη, όγδοη και ένατη θέση, για τους Ελληνες που ενέχονται στηδιαφθορά, κατέχουν οι δικαστές,οι απλοί πολίτες και οι κληρικοί,με ποσοστά 43,42% και 41% αντίστοιχα.
Στις άλλες χώρες

Σε 16 χώρες της Δυτικής Ευρώπης (13 χώρες - μέλη της ΕΕ και τις Τουρκία, Νορβηγία και Ελβετία), τις περισσότερες κατηγορίες για διαφθορά, συγκεντρώνουν, οι πολιτικοί (1η θέση), οι επιχειρηματίες (2η θέση) και τις λιγότερες οι κληρικοί και οι απλοί πολίτες.

Στις 8 χώρες από την Ανατολική Ευρώπη (Ρωσία, Λευκορωσία, Βουλγαρία, Εσθονία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία και Γιουγκοσλαβία), στην πρώτη τριάδα των περισσότερο διεφθαρμένων φιγουράρουν οι πολιτικοί, οι αστυνομικοί και οι επιχειρηματίες, ενώ την τελευταία θέση κατέχουν οι δημοσιογράφοι.

Στις 6 χώρες της Νότιας και Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Βολιβία, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα και Ουραγουάη), πρωταθλητές στη διαφθορά εμφανίζονται οι πολιτικοί και οι αστυνομικοί, με τους δημοσιογράφους και τους κληρικούς να κατέχουν την προτελευταία και τελευταία θέση.

Στις 6 από τις χώρες της Απω Ανατολής (Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Κορέα, Πακιστάν και Ταϊβάν), πάλι οι πολιτικοί κατέχουν την πρώτη θέση στον κατάλογο των διεφθαρμένων και οι κληρικοί την τελευταία.

Στη 1 χώρα από τη Μέση Ανατολή (Ισραήλ), εμφανίζονται να πρωτοστατούν στη διαφθορά οι πολιτικοί, ενώ την τελευταία θέση κατέχουν οι δικαστές.

Τέλος, σε άλλες 3 χώρες του δείγματος της ICAP (Νιγηρία, Νότια Αφρική και Νέα Ζηλανδία), πάλι οι πολιτικοί κατέχουν την πρώτη θέση και οι κληρικοί την τελευταία.

Να σημειωθεί, ότι στη δημοσκόπηση της GALLUP INTERNATIONAL ASSOCIATION, περιλαμβάνονται και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως για παράδειγμα, τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τους λαούς του κόσμου(φτώχεια, ανεργία, ναρκωτικά, διαφθορά, βία, ποιότητα περιβάλλοντος) κλπ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα, το σημαντικότερο πρόβλημα θεωρείται η ανεργία (60%) και ακολουθούν τα ναρκωτικά (55%), η φτώχεια (22%) κλπ.

Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ