Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Παρέμβαση για τα ζητήματα ερευνητικής πολιτικής

Θέματα της κυβερνητικής ερευνητικής πολιτικής, θίγει με Ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ, με αφορμή την άρνηση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τη μετακίνηση Ελλήνων επιστημόνων στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Σωματιδίων. Συγκεκριμένα στην Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Ορέστης Κολοζώφ και Αποστόλης Τασούλας και απευθύνεται στην υπουργό Ανάπτυξης, σημειώνεται:

"Αδικαιολόγητα η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) αρνείται να χρηματοδοτήσει την κάλυψη των μετακινήσεων των Ελλήνων επιστημόνων προς το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Σωματιδίων (CERN), προκειμένου να συμμετάσχουν τόσο στα πειράματα που πραγματοποιούνται στο Κέντρο, όσο και στη λήψη αποφάσεων στο στρατηγικό σχεδιασμό έρευνας. Ιδιαίτερα στα πειράματα νέας γενιάς ATLAS και CMS.

Αυτή η πρακτική της ΓΓΕΤ είναι αποκαλυπτική για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη βασική έρευνα γενικά και ειδικά σε έναν τόσο σημαντικό τομέα, όπως είναι η φυσική των Στοιχειωδών Σωματιδίων. Πρόκειται για έναν τομέα που έχει έντονη και πολύχρονη επιστημονική παράδοση, συμβάλλει στη μεταφορά της πιο σύγχρονης τεχνογνωσίας στη χώρα, καθώς και στην εκπαίδευση των Ελλήνων φοιτητών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός:

  • Γιατί η Κυβέρνηση αρνείται να χορηγήσει τα περίπου 80-100 εκατ. δρχ. που απαιτούνται για τη μετακίνηση των Ελλήνων επιστημόνων προς το CERN, την ίδια ώρα μάλιστα που έχει ήδη καταβάλει την ετήσια συνδρομή της χώρας μας στο Κέντρο, η οποία φτάνει τα 800 εκατ. δρχ.;
  • Ποια είναι η ερευνητική πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με τη θεμελιώδη έρευνα στη Φυσική των Στοιχειωδών Σωματιδίων; Είναι μέσα στις προθέσεις της να αναπτύξει αυτόν τον επιστημονικό τομέα και να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα στα πλαίσια μιας αναπτυξιακής πολιτικής προς όφελος του λαού και του τόπου;".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ