Σάββατο 14 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ανάπτυξη" με εξαθλίωση

Πάλι καυχήθηκε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ότι η οικονομία πάει καλά γιατί οι "δείκτες" της οικονομίας ευδοκιμούν, ενώ οι άνθρωποι δυστυχούν. Μεταξύ των αριθμών που επικαλέστηκε για να καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας και ευφορίας - απευθυνόμενος περισσότερο προς τα μεγάλα αφεντικά - ήταν και ο ρυθμός ανάπτυξης που τρέχει με 3,5% όπως είπε.

Χτες όμως, ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των 29 χωρών - μελών του θα φτάσει κατά μέσο όρο το 3%, ενώ τον επόμενο χρόνο η αύξηση θα είναι 2,7%. Και μάλιστα η Ελλάδα δεν έχει συνήθως από τους υψηλότερους.

Το σοβαρότερο όμως είναι πως ο ίδιος Οργανισμός επισημαίνει ότι παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ανεργία θα συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση το ποσοστό της ανεργίας θα φτάσει φέτος το 11,2%. Αντίστοιχα και στην Ελλάδα η ανεργία διαρκώς αυξάνει. Τι είδους ανάπτυξη είναι αυτή λοιπόν, όταν οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα διαρκώς εξαθλιώνονται και περιθωριοποιούνται; Μα η καπιταλιστική ανάπτυξη που μετράει μόνο τα υπερκέρδη της ολιγαρχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ