Σάββατο 14 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ελπίδα γεννιέται από τη νεολαία

"Είναι γνωστό ότι οι αιτίες του προβλήματος είναι οι κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν σε μία χώρα, σε ένα σύστημα, σε ολόκληρη περίπου την ανθρωπότητα. Οι ατομικές λύσεις, η ανεργία, η φτώχεια, ο πόλεμος, όλα αυτά, τα οποία είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα της καπιταλιστικής κοινωνίας, δημιουργούν αισθήματα απομόνωσης, κυρίως στη νεολαία, δημιουργούν αισθήματα αποξένωσης, έλλειψης επικοινωνίας. Ενα κομμάτι της νεολαίας μπαίνει στο περιθώριο. Αυτή την κατάσταση δε θέλει να την αποδεχτεί. Μόνο που όταν τα τόσα προβλήματα συναντηθούν με προσωπικότητες οι οποίες δυσκολεύονται να αντιπαλέψουν τέτοια προβλήματα και όταν προστεθεί και ο τρίτος παράγοντας της εύκολης δυνατότητας προμήθειας εξαρτησιογόνων ουσιών, τότε ένα μέρος αυτής της νεολαίας και μεγαλύτερων ανθρώπων βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο εξάρτησης από τις ουσίες", τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο εισηγητής της Επερώτησης του ΚΚΕ Απ. Τασούλας.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι πολλοί είναι αυτοί που θέλουν η νεολαία να κρατηθεί στο περιθώριο. Γι' αυτό και αναπτύσσουν διάφορα ιδεολογήματα, όπως ότι υπάρχουν διαφορές στα ναρκωτικά. Υπάρχουν τα σκληρά και τα μαλακά. Δεν έχουν όλα τα ναρκωτικά τις ίδιες βιολογικές επιδράσεις και δράσεις. "Αυτό είναι αλήθεια. Εχουν όμως μία κοινή δράση. Το ότι δημιουργούν την ψευδαίσθηση στον άνθρωπο - αν θέλετε στα πρώτα στάδια και την ελπίδα - ότι θα βρεθεί σε ένα καλύτερο περιβάλλον μέσα από την εξάρτηση. Αυτό είναι μία ιδεολογία", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, προσθέτοντας: "Επομένως πόση αξία έχει αν είναι μόνο σωματική η εξάρτηση ή αν είναι ψυχική;".

Αναφερόμενος στο θέμα της αποποινικοποίησης, ο Απ. Τασούλας επισήμανε ότι "το θέμα είναι αν θα αποδεχτείς την κατάσταση της εξάρτησης, άρα αφού την αποδεχτείς, θα αποποινικοποιήσεις κιόλας το γεγονός αυτό και το φαινόμενο; Αυτό είναι το ερώτημα, γιατί κακά τα ψέματα η ποινικοποίηση δε σημαίνει πάντα ότι πρέπει να βάλουμε τον χρήστη στη φυλακή. Ισα - ίσα που χρειάζεται επιείκεια, ειδική μεταχείριση. Αλλο πράγμα όμως είναι να λες ότι όσον αφορά τη χρήση, την καλλιέργεια κλπ. "δεν έγινε και τίποτα"".

Το εξαρτημένο άτομο δεν είναι ελεύθερο

Για το επιχείρημα που λέει ότι στο όνομα της ελευθερίας κάποιος μπορεί να πεθάνει από τα ναρκωτικά, αφού τα χρησιμοποιεί μετά από δική του επιλογή, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι το εξαρτημένο άτομο δεν έχει την ελευθερία να αποφασίσει. Οι ενέργειες του δεν είναι προϊόν ελεύθερης σκέψης, αλλά προϊόν της εξάρτησης.

Στο θέμα της χρήσης της μεθαδόνης ο Απ. Τασούλας παρατήρησε ότι πρέπει να διευκρινιστεί ο λόγος για τον οποίο γίνεται η χορήγηση. Αν χρησιμοποιείται στην προσπάθεια απεξάρτησης είναι θεμιτό. Είναι όμως τελείως αντίθετο, αν χρησιμοποιείται για να συντηρείται η κατάσταση της εξάρτησης.

Σχολιάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών, επισήμανε ότι άλλο πράγμα είναι να ξεκινά κάποιος από τη λογική της μείωσης της βλάβης και διαφορετικά θα έκανε αν ξεκινούσε από την αρχή να αντιπαλέψει το πρόβλημα μέχρι τέλους. Υπό το πρίσμα αυτό εξηγείται και το ζήτημα της μεθαδόνης και μία σειρά άλλες ενέργειες που έχουν σχέση με την πολιτική πρακτική της κυβέρνησης.

Συνεχίζοντας την ανάπτυξη των θέσεων του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά, ο Απ. Τασούλας είπε ότι οι δικαστικές αρχές δεν έχουν εξειδίκευση, όχι μόνο τεχνικού χαρακτήρα, αλλά μία ευρύτητα που χρειάζεται πάνω στο θέμα, ενώ για το κεφάλαιο της πρόληψης τόνισε ότι είναι πρώτα απ' όλα ζήτημα δράσης, συμμετοχής, επικοινωνίας, συλλογικότητας, θετικών προτύπων, αλληλεγγύης της νεολαίας και της κοινωνίας. "Μαζί με όλα για τα οποία απορρίπτουμε την πολιτική σας, είναι και αυτό. Υπάρχουν όμως πράγματα τα οποία μπορείτε να κάνετε. Παραδείγματος χάριν η συζήτηση στα σχολεία, στο στρατό, με τους γονείς, η ανάπτυξη πολιτιστικών προγραμμάτων, αθλητικών προγραμμάτων. Αυτό μπορείτε να το κάνετε και τώρα σε αυτή την κοινωνία και με αυτή την πολιτική που ακολουθείτε", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, προσθέτοντας: "Εμείς και αυτά θα τα εκτιμήσουμε, αν γίνουν σωστά. Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο σκέλος, που έχει σχέση με τους εξαρτημένους. Για τους εξαρτημένους θα πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια να απεξαρτηθούν. Και για να γίνει αυτό χρειάζονται πολύ περισσότερες θεραπευτικές κοινότητες. Χρειάζεται να παρθούν μέτρα για την αποκατάσταση και για την επανένταξη των απεξαρτημένων. Χρειάζονται και άλλα μέτρα. Να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο και να ληφθούν μία σειρά άλλες αποφάσεις οικονομικού χαρακτήρα, με τις οποίες θα αποκαλυφθεί ποιος, από πού παίρνει χρήματα, πού τα πάει και τελικά να αποτραπεί το κύκλωμα της διακίνησης των ναρκωτικών".

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: "Εμείς θα θέλαμε μία Δικαιοσύνη που να σκέπτεται το πρόβλημα. Θα θέλαμε μία πολιτική να καταδικάζει και τους υπουργούς, οι οποίοι προσπαθούν όχι τόσο να φυτέψουν γλάστρες, αλλά να φυτέψουν κανναβουριές στα μυαλά της νεολαίας. Θέλουμε να το καταδικάστε αυτό και όχι σαν προσωπική άποψη, αλλά σαν άποψη και πολιτική του πρώην υπουργού Παιδείας.

Η ελπίδα υπάρχει. Η ελπίδα γεννιέται από την ίδια τη νεολαία".

  • Ο Ν. Γκατζής μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι μετά από τους μαζικούς θανάτους από ναρκωτικά, η κυβέρνηση εξάγγειλε κάποια μέτρα, αλλά είναι αμφίβολα αν υλοποιηθούν, λόγω της γενικότερης λιτότητας που εφαρμόζεται.
  • Ο Μήτσος Κωστόπουλος τόνισε ότι τα κυκλώματα των ναρκωτικών δεν χτυπιούνται, όχι γιατί είναι πανίσχυρα, αλλά διότι υπάρχουν λόγοι πολιτικοί, ιδεολογικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί. Τα ναρκωτικά είναι η γέφυρα για το πέρασμα των νέων, των ανέργων, των οικονομικά εξαθλιωμένων, από τον κόσμο της πραγματικότητας στον κόσμο του ληθάργου και της αυταπάτης.

Μίλησαν ακόμα ο Αχ. Κανταρτζής,που αναφέρθηκε στο νομικό σκέλος του θέματος, ενώ ο Β. Μπούτας επισήμανε ότι χρειάζονται να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων των νέων αγροτών, εκτός και αν συνειδητά οι κυβερνήσεις θέλουν να τους στρέψουν σε άλλου είδους καλλιέργειες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολιτική ανακύκλωσης του προβλήματος με μέτρα «διαχείρισης της βλάβης» (2018-11-03 00:00:00.0)
Κράτα το στόχο και το μυαλό σου καθαρά! (2017-06-22 00:00:00.0)
Κράτος ναρκέμπορας (2001-05-25 00:00:00.0)
«Ομαδική ευθανασία» οι ναρκω-προτάσεις της κυβέρνησης (1999-12-22 00:00:00.0)
Αντίσταση στην κοινωνική αφασία (1999-06-26 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις καταγγελίας των ναρκωτικών (1997-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ