Σάββατο 14 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να συγκρουστούμε με το πρόβλημα και τις αιτίες του

Την ανάγκη της σύγκρουσης με τα ναρκωτικά, τις πολιτικές, κοινωνικές οικονομικές αιτίες που οδηγούν σ' αυτά, αλλά και τις απόψεις - ιδεολογικές και πολιτικές - που προωθούν το συμβιβασμό με το πρόβλημα, καλώντας απλώς να το διαχειριστούμε, υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Επερώτησης του Κόμματος.Ευθύς εξαρχής η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα είναι βαθύτατα κοινωνικό - πολιτικό, με όλες τις υπόλοιπες διαστάσεις του που το συνοδεύουν, αντικρούοντας τις προσπάθειες υποβάθμισής του σε προσωπικό ή οικογενειακό ζήτημα του καθενός και της μετάθεσης των ευθυνών για την αντιμετώπισή του.

Επικίνδυνη λογική

Σχολιάζοντας την άποψη του υφυπουργού Υγείας ότι τις μεγαλύτερες ευθύνες για την κατάληξη του παιδιού στα ναρκωτικά τις φέρει η οικογένεια στην οποία ζει και διαπλάθεται, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: "Είναι επικίνδυνη αυτή η άποψη, αν θέλετε παράλληλα επικίνδυνη με την άποψη που ανέπτυξε ο αναπλ. υπουργός των Εξωτερικών. Μεταθέτει τις ευθύνες, βγάζει τις ευθύνες μέσα από τη Βουλή. Αν ήταν ένα ζήτημα διαπαιδαγώγησης, ένα ζήτημα οικογένειας παιδιού, εμείς τουλάχιστον δε θα δεχόμασταν να συζητηθεί στη Βουλή. Ούτε κατάλληλη είναι η Βουλή να δίνει οδηγίες "προς ναυτιλλομένους", στη μαμά και στον μπαμπά πώς θα διαπαιδαγωγήσουν το παιδί τους. Οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος έδειξαν την πολιτική ουσία του προβλήματος. Οταν ένα φαινόμενο είναι μαζικό και όταν είναι παγκόσμια μάστιγα, όταν ασχολείται η Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν ασχολούνται κυβερνήσεις, ο ΟΗΕ, τότε είναι πολιτικό ζήτημα, με την ιδιομορφία βεβαίως που έχει το κάθε ζήτημα και το κάθε πρόβλημα. Σε καμιά περίπτωση δε θα υποστηρίξει το ΚΚΕ - και ούτε το υποστήριξε μέχρι τώρα - ότι η οικογένεια, το περιβάλλον, το σχολείο, η τηλεόραση και όλοι οι άλλοι παράγοντες που συνιστούν τη ζωή μας είναι αμέτοχοι. Ομως εδώ μιλάμε στη Βουλή και έχει αξία να συζητήσουμε για την πολιτική πλευρά του θέματος. Και με την ευκαιρία επιμένουμε ότι μιλάμε για ένα μαζικό φαινόμενο".

Βαρύτατες οι πολιτικές ευθύνες

Στη συνέχεια η ομιλήτρια αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η πολύ μαζική διακίνηση των ναρκωτικών στην Ευρώπη τη μεταπολεμική περίοδο, εμφανίστηκε από το 1974 και μετά, με επίκεντρο κατ' αρχήν την Πορτογαλία και την Ισπανία όπου υπήρχαν πολιτικές αλλαγές και εξελίξεις. Σημείωσε, επίσης, ότι στις ΗΠΑ η μαζική χρήση άρχισε από την περίοδο του πολέμου του Βιετνάμ, τόνισε ότι το χασίς καλλιεργείται στην Κολομβία επίσημα και υπογράμμισε: "Οι πολιτικές ευθύνες είναι βαρύτατες. Εγώ δε θα ανατρέξω στο ποιος πολιτικός ή πολιτικοί, ενδεχομένως στην Ελλάδα ή αλλού, έχουν διασυνδέσεις με τα κυκλώματα και την εμπορία ναρκωτικών. Αυτά ας πάνε να τα βρουν άλλοι και η Δικαιοσύνη. Και δεν έχει και καμία αξία. Κι ένας να βρεθεί, δε λύνεται το ζήτημα. Το θέμα είναι να μην εξιλεώνουμε τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αιτίες που οδηγούν στη μαζική διάδοση του φαινομένου.Μια τέτοια προσπάθεια κάνατε κύριε υφυπουργέ, προσπαθώντας να απαντήσετε στην κριτική που σας έκανε το ΚΚΕ. Αν είναι υπερβολικά αυτά που σας λέμε, αν έχετε κάνει περισσότερα κι εμείς δε θα εκτιμάμε, κάντε όποια κριτική θέλετε. Αλλά μη μας αναπτύσσετε τη φιλοσοφία περί ατομικής ευθύνης της μαμάς, του μπαμπά, της γιαγιάς, του παππού και του ίδιου του παιδιού".

Οχι συμβιβασμός με το πρόβλημα

Αναφερόμενη στις απόψεις που εξέφρασε πρόσφατα ο Γ. Παπανδρέου, αλλά και άλλα πολιτικά πρόσωπα, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε μεταξύ άλλων: "Ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του. Εδώ όμως βγαίνει ένας υπουργός και λέει "μπορείς να καλλιεργείς χασίς στο σπίτι σου". Ετσι, σε όλη αυτή την προσπάθεια που κάνουμε ενάντια στα ναρκωτικά, προσπαθώντας να δείξουμε στη νεολαία ότι δεν πρέπει να έχει ψυχική και σωματική εξάρτηση από καμιά ουσία, περνάει αυτή η επικίνδυνη αντίληψη να ζήσουμε και με τα ναρκωτικά, όπως άλλωστε έχει καλλιεργηθεί η αντίληψη να ζήσουμε με την ανεργία, με τους πολέμους, με το ρατσισμό, με τον εθνικισμό. Ετσι συγκρούεται με την προσπάθεια που όλοι κάνουμε - και πιστεύουμε - αυτή η μάστιγα να περιοριστεί. Είναι σαν την αγελάδα που ρίχνει την καρδάρα με το γάλα. Το μήνυμα που περνάει στη νεολαία είναι επικίνδυνο".

Ακόμη η ομιλήτρια επισήμανε ότι στόχος τέτοιων αντιλήψεων είναι - αντικειμενικά - ο συμβιβασμός με το πρόβλημα και η μικρότερη απαίτηση απέναντι στην κυβέρνηση και στα κόμματα όσον αφορά την αντιμετώπιση του ζητήματος. Και πρόσθεσε σε άλλο σημείο: "Βγαίνει ο κ. Παπανδρέου ή ο κ. Κουναλάκης ή η κ. Δαμανάκη - είναι κι από το χώρο της ΝΔ, δεν ξέρω αν ο κ. Τατούλης επιμένει - ή όποιοι άλλοι, και λένε διάφορα. Ξέρετε τι σκέφτομαι εκείνη τη στιγμή; ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που λένε αυτά, οι ίδιοι προσωπικά έχουν τα μέσα να αντισταθούν στα ναρκωτικά. Δεν εννοώ υλικά μέσα. Εννοώ όλα εκείνα τα προσωπικά μέσα για να μπορούν να αντισταθούν. Σκεφτήκατε όμως, οι αποδέκτες αυτής της άποψης, τα νέα παιδιά αν έχουν τη δυνατότητα, ακούγοντας μια διαφορετική άποψη, να μην παρασυρθούν και να τη δουν σαν μια άποψη, σαν ένα προβληματισμό; Το παιδί των 15 ή των 16 ετών, που είναι ήδη ευάλωτη προσωπικότητα, είτε με ευθύνη της οικογένειας, είτε της κοινωνίας, είτε όλων, μπορεί να ακούσει ψύχραιμα αυτές τις απόψεις και να αντισταθεί; Εγώ λέω όχι".

Μάχη οπισθοφυλακών θα δώσουμε;

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε επίσης ότι και στην Ευρώπη υπάρχει διολίσθηση να ζήσουμε με τα ναρκωτικά και να δούμε πώς θα τα διαχειριστούμε. "Η άποψη, είπε, είναι η εξής: Να εξυγιάνουμε το κύκλωμα του εμπορίου, να μπορεί να βρίσκει ο καθένας ναρκωτικά χωρίς να πέφτει στην παγίδα του εμπόρου. Αυτή τη μάχη θα δώσουμε; Αυτή είναι η μάχη των οπισθοφυλακών. Αυτή η μάχη, αν θέλετε, ούτε στον τομέα της εξυγίανσης του εμπορικού κυκλώματος μπορεί να πετύχει, διότι ξέρετε πολύ καλά έχουμε το τραπεζικό απόρρητο, το εμπόριο των ναρκωτικών είναι το δεύτερο σε κέρδη εμπόριο μετά το εμπόριο όπλων και πάνε μαζί. Ο δίαυλος είναι ενιαίος. Ξέρουμε πώς λειτουργούν οι νόμοι της αγοράς. Εδώ κανόνες ανταγωνισμού προσπαθούν να βάλουν οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις μεταξύ τους και δεν τα καταφέρνουν. Θα εξυγιανθεί το εμπόριο ναρκωτικών με τη γλαστρούλα στο σπίτι; Ακόμη και αν - παραχώρηση κάνω, δε συμφωνούμε μ' αυτό - κάποιος πει ότι καλύτερα το παιδί να μην πέσει στο κύκλωμα και ας καλλιεργεί στο σπίτι του, τα αρνητικά και η γενική τάση θα είναι καταστροφική".

ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά

Σχετικά με το ζήτημα της αποτοξίνωσης και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι στο καθαρά επιστημονικό επίπεδο για τις μεθόδους και τους τρόπους αποτοξίνωσης το ΚΚΕ δεν έχει αντίρρηση να υπάρξει συζήτηση. "Αυτά, είπε, ας τα συζητήσουμε. Να γενικευτεί η πείρα από τρόπους θεραπείας. Και μ' αυτή την έννοια εμείς είχαμε πει και για τη μεθαδόνη. Δοκιμάστε τη σαν μέσο αποτοξίνωσης. Μα εσείς το έχετε σαν υποκατάστατο. Ας δοκιμαστούν όλα αυτά. Ας γίνουν τέτοιες συζητήσεις στο κάτωκάτω, στο καθαρά επιστημονικό μέρος. Δε φιλοδοξεί το ΚΚΕ να βγάλει φιρμάνι για το πώς πρέπει να λειτουργούν οι κοινότητες ή για το πώς πρέπει να γίνεται η θεραπεία ή τι στάση μπορείς να έχεις σε μια άλφα ή βήτα περίπτωση. Ομως θα πούμε ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά, σαν πολιτική τοποθέτηση; Θα πάρουμε τις ευθύνες μας; Και τις ιδιαίτερες απόψεις μας ας τις αφήσουμε κατά μέρος".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιεπιστημονικά ιδεολογήματα για την τοξικοεξάρτηση (2015-03-24 00:00:00.0)
Εγκληματική η είσοδος ιδιωτών (2012-12-14 00:00:00.0)
ΟΧΙ σε κάθε ναρκω-κουλτούρα (2009-10-02 00:00:00.0)
Η εμπορευματοποιημένη υποκατάσταση αιχμή της επίσημης πολιτικής (2005-07-09 00:00:00.0)
Εμμονή στο αδιέξοδο σχέδιο (2002-06-26 00:00:00.0)
Κυρίαρχη ιδεολογία η ναρκο-υποταγή (1997-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ