Σάββατο 14 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Πριν αλέκτορα λαλήσαι...

Πριν προλάβουν να σβήσουν από τη μνήμη των τηλεθεατών τα μηνύματα των κυβερνητικών αξιωματούχων για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, ένας πρωτοκλασάτος εκσυγχρονιστής (σ. σ. αυτός που κάποτε δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει την πολιτική, που βρέθηκε σ' ένα υπουργείο, αγνοώντας τα στοιχειώδη και από την πορεία του οποίου εξαρτάται η ζωή του 1/5 του πληθυσμού της χώρας) αποφάσισε (όχι φυσικά μόνος του) να νομιμοποιήσει χιλιάδες αυθαίρετα στην Αττική. Τα περισσότερα από τα οποία έχουν προκύψει εντός καμένων δασικών εκτάσεων. Στόχος, η είσπραξη μερικών τρισεκατομμυρίων τα οποία έχουν άμεση ανάγκη οι σοσιαλνεοφιλελεύθεροι, ένεκα άδειων ταμείων. Για άλλη μια φορά τη "νύφη" θα την πληρώσει το περιβάλλον, παρά τα όσα μεγαλόστομα εκτοξεύουν διάφοροι απίθανοι που κατά καιρούς προσπαθούν να μας πείσουν για το φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ του ΠΑΣΟΚ.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Ενημερωτικό κέντρο για τα πουλιά
Το πρώτο κέντρο ενημέρωσης για τα πουλιά εγκαινιάστηκε στις αρχές του μήνα στη Θεσσαλονίκη από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.Ενημερωτικά φυλλάδια, ταμπλό με φωτογραφίες, βιβλία και κιάλια είναι διαθέσιμα στο κοινό που μπορεί να γνωρίσει έναν κόσμο άγνωστο, αλλά και συναρπαστικό. Λειτουργεί κάθε απόγευμα στην παραλία πίσω από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου. ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Στο νέο τεύχος του περιοδικού (152), που κυκλοφόρησε, διαβάστε μεταξύ άλλων την ενδιαφέρουσα απάντηση της Σ. Παπασωτηρίου στην εταιρία TVX HELLAS (σ. σ. αυτή που θέλει να εκμεταλλευτεί τα μεταλλεία χρυσού στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής), το κείμενο των Γ. Μουζάκη - Γ. Παπαδάκη για τη νέα οδηγία SEVEZO και το αφιέρωμα της Ε. Τσιτιρίδου "σακίδιο, βιβλίο και... φύγαμε". Κι όπως πάντα τις μόνιμες στήλες και το ενδιαφέρον αφιέρωμα για την "εθελοντική εργασία".

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Στα ελληνικά βουνά, Κ. Τσίπηρας, εκδ. ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ

Το τρίτο μέρος της περιήγησης στα ελληνικά βουνά του Κ. Τ., διευθυντή σύνταξης του μαχητικού περιοδικού "Φύση και Οικολογία". Αυτή τη φορά μάς ξεναγεί στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη (στα Πομάκικα της Ξάνθης, στη Δαδιά στην κορυφή Χίλια), στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία (Πάικο, Πρέσπες, Βεργίνα, Ολυμπος, Μπούρινος, Βάλια Κάλντα), στην Ηπειρο (Τραπεζίτσα, Σαγιάδα, Μιτσικέλλι), στα νησιά του Ιονίου, στη Ρούμελη (Πατέρας, Αράκυνθος), στα βουνά της Θεσσαλίας (Χάσια, Ζάρκο, Ιταμο), στα νησιά του Αιγαίου και της Κρήτης (Πρέβελη, βουνά Σάμου), στο Μοριά (Φαρμακάς, Ταϋγετος, Χελμός). Το βιβλίο κλείνει με τέσσερις διαδρομές στην Κύπρο. Η τριλογία του συγγραφέα δεν αποτελεί μόνο ένα "εναλλακτικό οδηγό" σε φυσιολάτρες, αλλά καταγράφει την πλούσια φύση της Ελλάδας, σαφώς υποτιμημένης και εκ του γεγονότος αυτού και καταταλαιπωρημένης από τους "αναπτυξιομανείς Νεοέλληνες". Που αντί να κοιτάξουν να την περιφρουρήσουν ως κόρη οφθαλμού, όπου μυριστούν ψητό κάνουν "ντου" με τις μπουλντόζες κι όποιον πάρει ο χάρος. Ευτυχώς πολλές βουνοκορφές έχουν κριθεί - προς το παρόν - από τους "ειδικούς" αντιοικονομικές κι έχουν γλιτώσει. Ας τις γνωρίσουμε πριν καταλήξουν ξενοδοχεία, πολυτελείς ταβέρνες ή καζίνο. Κανείς σ' αυτή τη χώρα δεν ξέρει τι θα ξημερώσει την άλλη μέρα. Σοσιαλισμό μάς έλεγαν, άγριος καπιταλισμός μας προέκυψε. Εκσυγχρονισμό επαγγέλλονται, μαύρος σκοταδισμός επικρατεί. Γι' αυτό σάς λέμε. Με οδηγό τα "ελληνικά βουνά" εκδράμετε. Εξάλλου το καλοκαιράκι έχει μπει για τα καλά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ