Κυριακή 15 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ των κομμάτων του δικομματισμού μπήκε ξαφνικά στην ημερήσια διάταξη της πολιτικής ζωής η αναθεώρηση του Συντάγματος. Πίσω από τις διακηρύξεις, όμως, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, για "δημοκρατικές και εκσυγχρονιστικές αλλαγές", κρύβεται η πραγματική τους επιδίωξη, για πλήρη υποταγή της χώρας στην ΕΕ και μέσα από το Σύνταγμα. Στο σημερινό αφιέρωμα του "Ριζοσπάστη", ο Αντ. Σκυλλάκος, με άρθρο του αναφέρεται στα ουσιαστικά ζητήματα της αναθεώρησης και στις επιδιώξεις των άλλων κομμάτων. Παρουσιάζονται επίσης οι βασικές θέσεις της πρότασης αναθεώρησης που είχε καταθέσει το ΚΚΕ στην προηγούμενη Βουλή, θέσεις που διατηρούν την επικαιρότητά τους και σήμερα (σελίδες 6 - 7)

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ. 50 χρόνια μετά την εκπόνηση και την έναρξη εφαρμογής του περιβόητου σχεδίου Μάρσαλ. Ενός σχεδίου με πολλαπλούς στόχους και αποδέκτη τη "γηραιά" μεταπολεμική ήπειρο. Γιατί στην Ευρώπη; Ποια τα αποτελέσματα και οι συνέπειες από τη δράση του σχεδίου; Ο "Ρ" παρουσιάζει από σήμερα ένα εκτενές ιστορικό και πολιτικό αφιέρωμα για το ρόλο, τις μεθόδους και τα "οφέλη" της ύπουλης αμερικάνικης βοήθειας. Γνώση χρήσιμη για το παρόν και το μέλλον (σελίδες 8 - 9)

"ΜΙΑ ΑΛΛΗ ματιά στον Στάλιν". Ο τίτλος είναι χαρακτηριστικός. Ενεργοποιεί την ανάγκη ν' αλλάξει κανείς ψυχολογική διάθεση, προκειμένου ν' αποφασίσει την αγορά και μελέτη του βιβλίου. Ακόμα παραπέρα, μια πρώτη αλλαγή ψυχολογικής διάθεσης - κάθετα αρνητικής και απορριπτικής για την προσωπικότητα και την ιστορική προσφορά του Στάλιν, ως ηγέτη του ΚΚΡ(μπ) και στη συνέχεια ΚΚΣΕ και της πρώτης σοσιαλιστικής κοινωνίας, της ΕΣΣΔ (σελίδες 10 - 11)

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ βρίσκεται το νέο μακροχρόνιο οικονομικό πρόγραμμα, με το οποίο παρατείνεται και εμπλουτίζεται με νέες μορφές και νέα μέτρα η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, μέχρι και το έτος 2000. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο του νέου "εκσυγχρονιστικού" προγράμματος θα παρουσιάσει την ερχόμενη Πέμπτη 19 Ιούνη, σε συνέντευξη Τύπου, ο καθηγητής Ι. Σπράος,ο οποίος είναι επικεφαλής της Επιτροπής των "σοφών" και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού (σελίδα 31)

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της διεθνούς κίνησης κεφαλαίων φαίνεται ότι έχει "ανοίξει την όρεξη", όχι μόνο στους ξένους επενδυτές που επιδιώκουν την ισχυροποίηση της θέσης τους στη χώρα μας, αλλά και στους εγχώριους κεφαλαιούχους, που βλέποντας τις δραστηριότητές τους να χάνουν έδαφος στην εγχώρια αγορά, στρέφονται στις γειτονικές χώρες για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους και - κυρίως - για την απόσπαση μεγάλων κερδών (σελίδες 32 - 33)

ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ από σήμερα στην Αλγερία, και όμως, δύο βδομάδες μετά την "ιστορική πρώτη" της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, τίποτα δε φαίνεται να έχει αλλάξει στη βορειοαφρικανική αυτή χώρα. Μια πρώτη ματιά στα επίσημα αποτελέσματα δίνει την εντύπωση ότι η εκλογική διαδικασία στην Αλγερία κύλησε ομαλά και ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα της στρατοκρατικής ηγεσίας της προς τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Η εικόνα αυτή, όμως, ανταποκρίνεται στην καθημερινή πραγματικότητα της Αλγερίας και, κυρίως, έχει όντως κάποιο απτό αντίκρισμα για τον αλγερινό λαό; (σελίδα 38)

Η ΕΠΙΜΟΝΗ στις κατευθύνσεις του Μάαστριχτ γεννάει αντιτιθέμενα συμφέροντα στο εσωτερικό της χώρας, που αντανακλώνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις των πολιτικών δυνάμεων. Η κρίση έτσι όπως αποτυπώνεται στον γερμανικό Τύπο τον τελευταίο καιρό (σελίδα 39)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ