Κυριακή 15 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Αρχίζουν αύριο οι εργασίες

Βάση διαλόγου η ολλανδική πρόταση. Χωρίς ορατό αποτέλεσμα οι γαλλογερμανικές επαφές που θα συνεχιστούν

Αρχίζουν αύριο στο Αμστερνταμ οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής, των 15 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 17 Ιούνη. Κεντρικό θέμα της Συνόδου, δεν είναι άλλο από την πορεία της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης υπό το πρίσμα των αντιθέσεων των "ισχυρών" κρατών - μελών, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις στη Γαλλία και τη Βρετανία. Σαν αρχικό πλαίσιο συζήτησης, θεωρείται η εισήγηση της ολλανδικής προεδρίας, το Σχέδιο Συνθήκης του Αμστερνταμ, που ουσιαστικά προτείνει την αναβολή στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την αναμόρφωση των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (αριθμός μελών ΕΕ, αντιστάθμιση ψήφων κρατών - μελών). Σαφές, πάντως, έχει καταστεί ότι οι βασικές αρχές της ακολουθούμενης μέχρι σήμερα οικονομικής και πολιτικής πορείας της ΕΕ δεν αμφισβητούνται στη Σύνοδο.

Γαλλογερμανικές επαφές

Παράλληλα, η προχθεσινή συνάντηση του Γερμανού Καγκελάριου, Χέλμουτ Κολ, και του νεοεκλεγέντα Γάλλου πρωθυπουργού, Λιονέλ Ζοσπέν, στο Πουατιέ της Γαλλίας, που η έκβασή της αναμένονταν να είναι καθοριστική για τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής, δεν οδήγησε τελικά σε συμφωνία σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας, σχετικά με την οικονομική πορεία της ΕΕ, ενώ ένα από τα σημεία διαφωνίας θεωρήθηκε το ειδικό κεφάλαιο για την απασχόληση που προβλεπόταν να υπάρχει. Στο συγκεκριμένο θέμα η γαλλική πλευρά δε δημοσιοποίησε τις προτάσεις, ενώ οι γαλλο-γερμανικές συζητήσεις συνεχίζονται αυτές τις μέρες και θα συνεχιστούν στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής.

Επίκαιρο το Δημοψήφισμα

Σε συνέντευξη Τύπου, πάντως, που έδωσε προχτές η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, σημείωσε ότι "η Διακυβερνητική Διάσκεψη και τα αποτελέσματά της όπως διαμορφώθηκαν και στην τελική πρόταση της ολλανδικής προεδρίας δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τους αυταρχικούς και ανεξέλεγκτους μηχανισμούς της, απομακρύνοντας ακόμα πιο πολύ τους πολίτες από τα κέντρα λήψης αποφάσεων". Οπως επισημάνθηκε η Σύνοδος Κορυφής κι η εμμονή στις επιλογές που λήφθηκαν ερήμην του ελληνικού λαού πλην όμως καθορίζουν την τύχη του, φέρνουν στην επικαιρότητα την αναγκαιότητα της διενέργειας δημοψηφίσματος της Συνθήκης του Μάαστριχτ, στην οποία θα βασιστούν οι αποφάσεις και αυτής της Συνόδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ