Κυριακή 15 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Λουκέτο" στη Θεσσαλονίκη

Κλειστές αυτή την περίοδο και οι ελάχιστες εναπομείνασες βιοτεχνίες. Χωρίς σύνταξη απειλούνται να μείνουν πολλοί ηλικιωμένοι εργαζόμενοι

Κλειστές είναι αυτή την περίοδο σχεδόν όλες οι βιοτεχνίες υποδηματοποιίας που δραστηριοποιούνταν στη Θεσσαλονίκη. Λειτουργούν μόλις δυο - τρεις, οι οποίες απασχολούν 15 - 20 άτομα η καθεμιά για τρεις με τέσσερις μέρες τη βδομάδα.Και αυτό σε μια πόλη, όπου συγκεντρώνονταν ένα μεγάλο κομμάτι του κλάδου και που σήμερα αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα του αφανισμού ενός ολόκληρου κλάδου.

"Η υποδηματοποιία στην πόλη μας είναι σε οριακό σημείο", επισημαίνει ο πρόεδρος του σωματείου εργατών δέρματος της πόλης, Τ. Πατώσης και συμπληρώνει: "Πρώτα δραστηριοποιούνταν περίπου 300 βιοτεχνίες. Ο κόσμος δούλευε περίπου 10 μήνες το χρόνο και το υπόλοιπο διάστημα έπαιρνε άδειες άνευ αποδοχών. Στη συνέχεια το διάστημα λειτουργίας περιορίστηκε στους 5 - 6 μήνες ετησίως. Σήμερα, θεωρητικά, έχουν απομείνει 120 βιοτεχνίες και αυτές τώρα είναι κλειστές. Ορισμένες θα ξαναλειτουργήσουν τον Αύγουστο, που θα ανοίξει η δουλιά για το χειμερινό παπούτσι. Οι περισσότερες όμως δε θα ξανανοίξουν και ήδη βλέπουμε να κρεμούν απέξω πωλητήρια ή ενοικιαστήρια".

Σύμφωνα με τα στοιχεία του σωματείου, το '81 απασχολούνταν στον κλάδο περίπου 4.000 εργαζόμενοι. Με βάση τα περσινά στοιχεία, έχουν μειωθεί στους 1.800 και η πτώση συνεχίζεται. Απ' τους εναπομείναντες, πέρσι πήραν ειδικό επίδομα ανεργίας οι 1.100, δηλαδή είχαν κάτω από 210 ένσημα.Στη συντριπτική πλειοψηφία τους όμως, δεν μπόρεσαν να συμπληρώσουν πάνω από 130 ένσημα.

Πάρα πολλοί εργαζόμενοι - θα πει ο Τ. Πατώσης - αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην πάρουν σύνταξη,καθώς είναι 60 χρονών ή και παραπάνω, δηλαδή έχουν το όριο ηλικίας, αλλά λόγω της κατάστασης στον κλάδο, δε διαθέτουν τα απαιτούμενα 4.500 ένσημα για να πάρουν έστω την κατώτερη σύνταξη. Αυτό αφορά ειδικά τους κοπτοράπτες,τους οποίους τα τελευταία χρόνια οι εργοδότες έχουν "πετάξει" έξω απ' τις επιχειρήσεις και τους έχουν μετατρέψει σε φασονατζήδες.

Οπως θα πει ο συνδικαλιστής, "ακόμα και όταν υπάρχει δουλιά, οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες. Οι μισθοί κυμαίνονται γύρω απ' το βασικό και κάτω, ιδιαίτερα στις γυναίκες.Φταίει η ανεργία, αλλά και η ανύπαρκτη Επιθεώρηση Εργασίας".

Ο Τ. Πατώσης, καταλήγοντας τονίζει: "Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο την κατάσταση, έχει φτάσει σε αφόρητο σημείο. Ηδη πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και το σωματείο προσανατολίζεται σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Στις σκέψεις μας είναι να κατέβουμε και στην Αθήνα για να επισκεφθούμε τα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας. Προτάσεις υπάρχουν, ας αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση".

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ