Κυριακή 15 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η μοναξιά της σημερινής μητέρας

"Ανασφάλεια, άγχος, μοναξιά, χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη Ελληνίδα μητέρα", τόνισε η αντιπρόεδρος της ΟΓΕ Μαρί Πρίφτη σε εκδήλωση που έγινε από το Σύλλογο Γυναικών Κορυδαλλού για τη μητρότητα. "Σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, επισήμανε η ομιλήτρια, το κατεστημένο στηρίζεται στη μητρότητα για επιστροφή στους παραδοσιακούς ρόλους. Το κράτος δεν προχωράει σε έμπρακτη αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας, ενώ τα αίτια των προβλημάτων που αφορούν το δημογραφικό παραποιούνται και οι μητέρες θεωρούνται σαν μοναδικές υπεύθυνες για τη μείωση των γεννήσεων (1,35 παιδιά ανά γυναίκα, κάτω από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, που είναι 1,45).

Ωστόσο, η μητρότητα, τόνισε η ομιλήτρια, δε "χωράει" μέσα στην ανεργία, τη λιτότητα, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, τη συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας και κοινωνικών παροχών, ούτε στην πορνο-λαγνεία και τον τζόγο των ΜΜΕ. Δεν μπορεί να "αναπνεύσει" η μητρότητα ούτε μέσα στην εμπορευματοποίηση της υγείας και της φύλαξης των παιδιών, ούτε στην οικολογική καταστροφή, ούτε στην άρση απαγόρευσης της νυχτερινής εργασίας. Χρειάζονται οικονομική ενίσχυση της οικογένειας - σ' όποια μορφή της - αναμόρφωση επιδομάτων ανάλογα με αριθμό παιδιών και εισόδημα της οικογένειας, δίκτυο κοινωνικής υποδομής, παιδικοί σταθμοί, αναμόρφωση των ωραρίων των σχολείων, κέντρα απασχόλησης παιδιών, αλλαγή των ρόλων μέσα στην οικογένεια. Κι ακόμα: Οικογενειακός προγραμματισμός και προληπτικά προγράμματα υγείας, που θα αφορούν και τις γυναίκες πρόσφυγες.

Σήμερα ένα μεγάλο μέρος της θνησιμότητας των γυναικών οφείλεται στην απαγόρευση των εκτρώσεων και τις άθλιες συνθήκες στις οποίες πραγματοποιούνται οι αμβλώσεις σε πολλά μέρη του κόσμου, ιδίως στον Τρίτο Κόσμο. Εκατό χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο στον ανεπτυγμένο κόσμο από ακατάλληλες συνθήκες άμβλωσης, ενώ στο νότιο ημισφαίριο φτάνουν τις 200.000. Παρ' όλ' αυτά, ακροδεξιές, ρατσιστικές και φονταμενταλιστικές οργανώσεις έχουν δραστηριοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για να επαναφέρουν την απαγόρευση των εκτρώσεων και εκεί ακόμα που έχουν γίνει νόμιμες, επηρεάζοντας ευρύ φάσμα πολιτικών. Στις ΗΠΑ έχουν γίνει δολοφονίες γιατρών, καθώς και βομβιστικές ενέργειες ενάντια σε γυναικολογικές κλινικές. Στην Πολωνία απαγορεύτηκαν οι εκτρώσεις και πάλι. Αλλά και στη χώρα μας οι συντηρητικοί κύκλοι δεν μπορούν να ησυχάσουν με τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων (1986).

Οι εκδηλώσεις δημογραφικού περιεχομένου πληθαίνουν, οι γυναίκες αντιμετωπίζονται σαν... μήτρες παραγωγής φαντάρων και φορολογουμένων, ενώ αυξάνονται τα κίνητρα για τεχνητή γονιμοποίηση - χωρίς να υπάρχουν πληροφόρηση, επαρκείς νομικές ρυθμίσεις και σωστή νοσοκομειακή φροντίδα.

Συγκλονιστικοί είναι ακόμα μερικοί αριθμοί που αφορούν τη μητρική θνησιμότητα σ' όλο τον κόσμο: Πεντακόσιες χιλιάδες γυναίκες το χρόνο πεθαίνουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατά κανόνα από κακή ιατρική περίθαλψη και το 99% των θανάτων αφορούν τις φτωχές γυναίκες του Τρίτου Κόσμου. Ιδιαίτερα εκεί όπου εφαρμόζεται ο γενετικός ακρωτηριασμός των κοριτσιών με άθλιες συνθήκες και οι κοπέλες παντρεύονται και μένουν έγκυες παιδούλες ακόμα - από 9-15 χρόνων. Υπάρχουν ακόμα τρία εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο με ειδικές ανάγκες εξ αιτίας γυναικολογικών επεμβάσεων, ενώ στην Ασία τριάντα χιλιάδες γυναίκες το χρόνο κάνουν έκτρωση μόνο και μόνο επειδή κυοφορούν κορίτσι! Και το χειρότερο: Ενα εκατομμύριο νεογέννητα το χρόνο εξαφανίζονται σ' όλο τον κόσμο, επειδή γεννήθηκαν θηλυκά...

"Η σημερινή Ελληνίδα μητέρα κάνει αγώνα για δυο", τόνισε και η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Κορυδαλλού Αννα Βασιλειάδου, δίνοντας έμφαση στα προβλήματα των ανύπαντρων μητέρων, καθώς και στη σεξουαλική παρενόχληση που υφίστανται οι εργαζόμενες. Η εκδήλωση έκλεισε με απαγγελίες και χορό αγοριών και κοριτσιών με πρωτοβουλία της νηπιαγωγού Ελένης Ζυγοπούλου, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ