Κυριακή 15 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ειδήσεις και ειδησούλες
  • Περίπατο και ξενάγηση στην αρχαία αγορά οργανώνει την ερχόμενη Κυριακή 22 Ιουνίου η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Πληροφορίες στα γραφεία της ΟΓΕ Ιπποκράτους 120 καθημερινά 6-8 μ.μ. τηλ. 3629.460.
  • Διακοπές ενόψει και μια καλή ιδέα σε εποχές λιτότητας και περικοπών είναι η παραμονή στα φιλόξενα σπίτια των γυναικείων αγροτοτουριστικών συνεταιρισμών, σε γραφικές περιοχές του τόπου μας. Μερικά τηλέφωνα που μπορεί να είναι χρήσιμα:

Γυναικείος Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός Χίου: τηλ. 0271 - 72496.

Πέτρας Λέσβου: 0253 - 41238.

Αγίου Γερμανού Πρεσπών: 0385 - 51320.

Ψαράδων Πρεσπών: 0385 - 46015.

Αμπελακίων Λάρισας: 0495 - 93401.

Λεπτοκαρυά Πιερίας: 0352 - 32300.

Μαρωνείας Κομοτηνής: 0533 - 41158.

Γαβαλοχώρι Χανίων: 0825 - 22038.

  • Στην ενεργοποίηση των γυναικών, ιδιαίτερα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σκοπεύει το "Δίκτυο Αιρετών Γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση" - που πρόσφατα δημιουργήθηκε - και φιλοδοξεί να δραστηριοποιηθεί σαν ομάδα πίεσης για περισσότερες γυναίκες στις επόμενες εκλογές.

Από τους στόχους του Δικτύου: Η συνεργασία με τις γυναικείες οργανώσεις και φορείς, τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, τα γυναικεία τμήματα των κομμάτων, τα Κέντρα Ερευνας, σε θέματα που αφορούν τη γυναίκα, τα Γραφεία Ισότητας, δημοτικού και νομαρχιακού επιπέδου κλπ. Επίσης η προώθηση της γυναικείας άποψης στην ανάπτυξη της τοπικής πολιτικής. Οπως αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, το "Δίκτυο Αιρετών Γυναικών" ξεκινάει χωρίς καμιά οικονομική επιχορήγηση και βασίζεται στις συνδρομές των μελών του.

  • Δημιουργία Πανευρωπαϊκού Κέντρου Μελέτης της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού. Ηταν μια πρόταση που ακούστηκε στη διάρκεια του τέταρτου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Διαλεκτικού Ομίλου Ελλάδας (γυναικεία οργάνωση που έχει στόχο τη δραστηριοποίηση των γυναικών στα κοινά και έχει ενεργοποιηθεί για την εξάσκηση των μελών της στη χρήση του γραπτού και προφορικού λόγου σε δημόσιες συγκεντρώσεις).
  • Αντίσταση στον ορυμαγδό των πολιτιστικών υποπροϊόντων που μας βομβαρδίζουν προβάλλει με το δικό της τρόπο η Ενωση Γυναικών Κρήτης, προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανή την πολιτιστική και ιστορική παράδοση του νησιού.

Πρόσφατη εκδήλωσή της, αφιερωμένη στη μάχη της Κρήτης, αλλά και στην παραδοσιακή γυναικεία κρητική φορεσιά. Εκδήλωση τιμής και για τις Κρητικές που πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος στη διάρκεια της επιδρομής των ναζί: Εκατοντάδες ήταν αυτές που αντιστάθηκαν και έπεσαν σε κάθε νομό της Μεγαλονήσου και ο κινηματογραφικός φακός ζωντάνεψε μέσα στο "Παλλάς" το θανατικό που έσπειραν βομβαρδίζοντας οι φασίστες στη χαρούμενη φύση. Από την άλλη πλευρά, η γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά με την αφάνταστη ποικιλία της άστραψε και ανέδειξε τη λεβεντιά της Κρητικιάς, καθώς οι κοπέλες που τη φορούσαν χόρευαν μαζί με νέους τους παραδοσιακούς τοπικούς χορούς. Ανάμεσα στους πολλούς συντελεστές της όμορφης αυτής εκδήλωσης η Λέλα Κλειδή, που έχει αφιερώσει τις προσπάθειές της στην έρευνα, κατασκευή και επιβίωση της γυναικείας κρητικής φορεσιάς.

Επιμέλεια: Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ