Τετάρτη 18 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Αριστερά" προσωπεία

Η "αριστερή" πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ ξαναχτύπησε... Οι κ.κ. Τσοχατζόπουλος και Αρσένης έσπευσαν, ενώ στη Διακυβερνητική υπογραφόταν το "σύμφωνο Σταθερότητας", να παρουσιάσουν στον Τύπο τις θέσεις τους για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Ο πρώτος διαπραγματεύεται την "οικονομική ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσωπο". Ο δεύτερος αναζητά τον "άλλο δρόμο για την ΟΝΕ"...

Ο κ. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι υπολείπεται σε αποτελεσματικότητα η κοινωνική διάσταση της κυβερνητικής πολιτικής. ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι "δεν αμφισβητούμε τα κριτήρια σύγκλισης" και γενικώς τίποτα από το Μάαστριχτ... Γίνεται κατανοητό ότι αυτό το είδος "αριστερού" λόγου είναι τόσο εύπεπτο από το "νέο" ΠΑΣΟΚ, που μέχρι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δηλαδή, ο πρωθυπουργός, μπορεί να τον "προσυπογράφει", όπως δήλωσε.

***

Η περίπτωση Αρσένη δείχνει, εκ πρώτης, διαφορετική. Ο υπουργός Παιδείας θέτει μέχρι και θέμα μη ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, αν δεν έχει προηγηθεί πραγματική σύγκλιση, καθώς, αν περιοριστούμε στην ονομαστική σύγκλιση, η ένταξη στην ΟΝΕ "θα δημιουργήσει εφιαλτικές συνθήκες" για την Ελλάδα. Τι ουσιαστικά, λέει, ο Γερ. Αρσένης, αλλά και γιατί επιλέγει αυτόν τον "εκτός ορίων" Σημίτη τρόπο, για να τα πει;

Οσον αφορά το "τι", θεωρούμε πως ο υπουργός ισχυρίζεται πρακτικά ό,τι ακριβώς και οι... μη αριστεροί συνάδελφοί του. Το πλέον, εύχρηστο πασοκικό ιδεολόγημα είναι να τρέχουμε στο διηνεκές πάνω στις ράγες του "μονόδρομου", όχι απλώς για να μπούμε στην ΟΝΕ, αλλά για να μπούμε και να παραμείνουμε με "ίσους όρους"... Να προετοιμαστούμε και μετά να εισέλθουμε, κατά τον κ. Αρσένη.

Ομως, ό,τι θα μπορούσε να αποκληθεί ουτοπία, όταν λέγεται από κάποιους ανύποπτους περί του τι σημαίνει καπιταλισμός και ανισόμετρη ανάπτυξη, στο στόμα εκείνων που γνωρίζουν πολύ καλά πώς λειτουργεί ο καπιταλισμός, ειδικώς σε συνθήκες εξάρτησης, μετατρέπεται σε ψέμα. Η Ελλάδα, στα 16 χρόνια ένταξης στην ΕΕ, έμαθε ότι εκείνο που μένει από τη λιτότητα "για να φτάσουμε τους υπόλοιπους", είναι... η λιτότητα. Εκείνο που θα μείνει από τα κηρύγματα λιτότητας για να μπούμε στην ΟΝΕ και να μείνουμε σε αυτή, με ίσους ή άνισους όρους, είναι η λιτότητα. Και ο κ. Αρσένης το ξέρει.

***

Γιατί όμως επιλέγει αυτόν τον "προωθημένο" λόγο; Μια παρατήρηση είναι ότι μιλά εκ του ασφαλούς. Εκτιμά ότι η Ελλάδα δε θα μπει στην ΟΝΕ και επενδύει πολιτικά σε αυτό. Ισως, πάλι, γιατί είναι ευκολότερο, η ύπαρξη ενός "αριστερού" εκπροσώπου, να συντηρεί ευκολότερα την απάτη για την ύπαρξη μιας ανύπαρκτης "αριστερής" πτέρυγας στο ΠΑΣΟΚ. Και το ΠΑΣΟΚ για αρκετό διάστημα θα έχει ανάγκη τέτοιου είδους πολιτικών απατών, για να εμφανίζεται μπροστά στην κοινωνία.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οταν... «θα» (2001-03-13 00:00:00.0)
Η απελευθέρωση ενισχύει την οικονομική εξουσία (2000-06-21 00:00:00.0)
Ω, τι έρως! (1999-06-17 00:00:00.0)
Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές (1999-03-14 00:00:00.0)
ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ... ΟΝΕ (1998-10-16 00:00:00.0)
Το γνωστό τροπάρι... (1997-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ