Τετάρτη 18 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΟΑΤΙΑ
Εκλογές με "δεδομένο" το νικητή

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Ο 75χρονος Κροάτης Πρόεδρος, Φράνιο Τούτζμαν, ανανέωσε την προεδρική του θητεία για την επόμενη πενταετία, επιτυγχάνοντας συντριπτική νίκη με μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους, στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.

Το σημαντικό στοιχείο όμως αυτών των εκλογών δεν ήταν το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης. Κανείς, δεν είχε την παραμικρή αμφιβολία για το νικητή των εκλογών. Οι παραβιάσεις, όμως, τόσο στην εκλογική διαδικασία, όσο και στη διεξαγωγή της καμπάνιας των υποψηφίων, ήταν τα καθοριστικά στοιχεία που εξασφάλισαν στον Τούτζμαν τη σίγουρη και άνετη επικράτησή του. Αυτές ήταν και οι παραβιάσεις που καταγγέλθηκαν επίσημα από τους 100 ξένους παρατηρητές που επιτηρούσαν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, απεσταλμένοι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, με επικεφαλής το βετεράνο γερουσιαστή των ΗΠΑ, Πολ Σάιμον.

Ενα εικοσιτετράωρο μετά την εκλογική αναμέτρηση, οι διεθνείς παρατηρητές, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, ανέφεραν ότι οι "εκλογές ήταν ελεύθερες, αλλά όχι δίκαιες, αφού η προεκλογική διαδικασία προσέφερε σημαντικά πλεονεκτήματα στον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος, της Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης, του Τούτζμαν, και περιόρισε σημαντικά τη δυνατότητα των δύο υποψηφίων της αντιπολίτευσης να διεξαγάγουν εκστρατεία επί ίσοις όροις". Ενώ, ο Σάιμον δήλωσε ότι "ναι μεν, οι υποψήφιοι μπορούσαν να ομιλούν ελεύθερα, η εκλογική διαδικασία είχε όμως θεμελιώδη ελαττώματα".

Το μονοπώλιο των ΜΜΕ, όπως αυτό καταγράφηκε, έδινε στον Τούτζμαν την ευκαιρία να παρουσιαστεί 8 στις 12 φορές, σε αντίθεση με τους συνυποψηφίους αντιπάλους του, που μοιράζονταν τον υπόλοιπο χρόνο. Ακόμα, τον εκλογικό κανονισμό που απομόνωσε σχεδόν την πλειοψηφία των Σέρβων που ζουν στη χώρα, σε αντίθεση με τους Κροάτες της διασποράς, είτε στη γειτονική Βοσνία είτε σε άλλη χώρα, που συμμετείχαν.

Η αντίδραση της Δύσης, όπως αυτή εκφράστηκε στην 11σέλιδη έκθεση των ξένων παρατηρητών, και οι δηλώσεις του Σάιμον, υιοθετήθηκαν πλήρως από την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία εξέφρασε την ανησυχία για την πορεία της χώρας. Μάλιστα, κύκλοι της Ουάσινγκτον ανέφεραν ότι αν ο Πρόεδρος Τούτζμαν δεν προχωρήσει ταχύτατα στον εκδημοκρατισμό της χώρας, σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα, θα επανεξετάσουν το ζήτημα με την οικονομική βοήθεια που ήταν προγραμματισμένη να δοθεί. "Η οικονομική ανάπτυξη είναι αδύνατη χωρίς τον εκδημοκρατισμό της χώρας", δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Με τα προσωρινά αποτελέσματα, όπως έχουν διαμορφωθεί από το καταμετρημένο 98% των ψήφων, αφού τα οριστικά και επίσημα θα ανακοινωθούν εντός λίγων ημερών, ο Τούτζμαν συγκεντρώνει το 61,42% των ψήφων και απόφυγε μία αναμέτρηση στο δεύτερο γύρο. Στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 21,52% έρχεται ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζντράβκο Τόματς, και ακολουθεί ο Βλάντο Γκότοβατς, που ήταν υποψήφιος του Κροατικού Κοινωνικού Φιλελεύθερου Κόμματος, καθώς και εννέα μικρότερων κομμάτων, με 17,5%.

Η αποχή ξεπέρασε το 40%, καθώς ο κροατικός λαός φάνηκε ότι αδιαφορούσε για το δεδομένο αποτέλεσμα της εκλογικής αυτής αναμέτρησης. Η ανεργία είναι σχεδόν στο 20%, η διαφθορά και ο νεποτισμός έχουν κατακλύσει τη δημόσια ζωή, καθώς και η λειψή οικονομική ανάπτυξη, όπου ο δείκτης ανάπτυξης είναι στο 5% (και μόλις στο 50% της προπολεμικής της ικανότητας) και ο πληθωρισμός στο 4%, συνθέτουν ένα κλίμα αρκετά εκρηκτικό, ενώ πιθανότατες αντιδράσεις αναμένονται, και σύντομα...

Ο Τούτζμαν, που εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 1991, υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, που κατά τον ίδιο, έφεραν τη χώρα στη δημοκρατία και την ελευθερία! "Η νίκη μας σημαίνει τη συνέχιση της κροατικής πολιτικής, όπου έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατική τάξη και σταθερότητα" δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την επιβεβαίωση της ανανέωσης της θητείας του. Από τα πρώτα θέματα που θα αντιμετωπίσει, είναι η ενσωμάτωση της Ανατολικής Σλαβονίας μετά την αποχώρηση των κυανόκρανων στις 15 Ιούλη, αν η θητεία τους δεν ανανεωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ