Παρασκευή 20 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπάρχουν πραγματικές διαφορές;

Σε μία εναγώνια προσπάθεια να ανακαλύψει πολιτικές διαφορές από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, έχει επιδοθεί τον τελευταίο καιρό το κόμμα της ΝΔ. Επιχειρεί με διάφορους τρόπους και παρεμβάσεις να δείξει στον κόσμο ότι ασκεί αντιπολίτευση και είναι κάτι διαφορετικό από το ΠΑΣΟΚ με έναν τρόπο που δείχνει ανάγλυφα το άγχος του κόμματος που κατ' ευφημισμόν ονομάζεται αξιωματική αντιπολίτευση.

Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό και απασχολεί τη ΝΔ εδώ και χρόνια καθώς όπως ομολογούν και στελέχη της, η ασκούμενη από το ΠΑΣΟΚ νεοφιλελεύθερη πολιτική έχει αφαιρέσει από τη ΝΔ όχι μόνο ζωτικό πολιτικό χώρο αλλά και ψηφοφόρους που μέχρι πρότινος ανήκαν προνομιακά στη ΝΔ.

Πέρα από τις όποιες φραστικές διαφοροποιήσεις που περισσότερο είναι για το "θεαθήναι", η σύμπλευση των δύο κομμάτων στην ουσία της πολιτικής που ακολουθείται, είναι σχεδόν απόλυτη. Από την υποδούλωση στις αντιλαϊκές επιλογές του Μάαστριχτ και τις διαταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι και τη συμφωνία στα διάφορα εσωτερικά θέματα, η απουσία διαφορετικής πολιτικής είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Αλλωστε μόλις την προηγούμενη βδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε με δηλώσεις του να "ευχαριστήσει" τη ΝΔ για τη στήριξη που παρέχει στην κυβερνητική πολιτική, λέγοντας ουσιαστικά ότι αυτά που προτείνει η ΝΔ τα υλοποιεί πιο αποτελεσματικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια καθημερινά σχεδόν, η ΝΔ με την πολιτική της επιβεβαιώνει την παραπάνω εκτίμηση - άσχετα αν η σκοπιμότητα που αυτή εξυπηρετεί είναι πασιφανής. Για παράδειγμα ο Κ. Καραμανλής παρόλο που φραστικά επικρίνει την κυβέρνηση για τον κοινωνικά ανάλγητο "κοινωνικό διάλογο", εντούτοις έδωσε γραμμή στους συνδικαλιστές του κόμματός του να συμμετάσχουν σ' αυτόν νομιμοποιώντας έτσι τις προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις. Εξάλλου υπάρχουν ενδείξεις - και αποδείξεις συγκεκριμένες από την ίδια την πρακτική της ΝΔ - ότι τελευταία, στο συνδικαλιστικό κίνημα προωθείται η συγκρότηση "γαλαζοπράσινων" προεδρείων προκειμένου να περάσουν πιο εύκολα οι αντιλαϊκές επιλογές που προωθούν τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υλοποιεί η κυβέρνηση και στηρίζει η ΝΔ.

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που επιχειρούν να εμφανίσουν ενισχυμένο τον δικομματισμό. Φροντίζουν έτσι να θωρακίσουν τον δικομματισμό από το αντίπαλο δέος, το οποίο βλέπουν ότι έρχεται. Θέλουν να μαντρώσουν τον κόσμο στη "στρούγκα" του δικομματισμού - με την παραδοσιακή του μορφή είτε με την εκσυγχρονισμένη του, κεντροαριστερά και κεντροδεξιά - προκειμένου να συνεχίσουν αδιάλειπτα την αντιλαϊκή τους πολιτική. Με επιχειρήματα όπως, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική πέρα από αυτήν που προτείνουν οι εκπρόσωποι του δικομματισμού και όσοι εκ των πραγμάτων συμπορεύονται με αυτόν, προσπαθούν μάταια να σπείρουν την ηττοπάθεια και την απογοήτευση στο λαϊκό κίνημα.

Αυτή όμως η προσπάθεια φανερώνει και το μέγεθος της ανησυχίας τους

για την ανάπτυξη του κινήματος, το οποίο όπως έδειξαν και οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, είναι σε θέση να αμφισβητεί τον μονόδρομο της πολιτικής που προτείνει ο δικομματισμός. Σπεύδουν να πάρουν τα μέτρα τους γιατί διαβλέπουν τον ορατό γι' αυτούς κίνδυνο, η ανάπτυξη του κινήματος να οδηγήσει και σε αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος τους και στην προώθηση του Λαϊκού Μετώπου. Η εμπειρία δείχνει ότι είναι ρεαλιστικό, να χαλάσουμε τα σχέδιά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ