Σάββατο 21 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπέγραψαν και τη συμφωνία της ντροπής

Μέσα σε ...ευχάριστο κλίμα μπήκαν χτες οι υπογραφές εργοδοτών, κυβέρνησης και σωματείου κάτω από τη συμφωνία που προβλέπει την περικοπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Το σκάνδαλο της παράδοσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας στον Ν. Ταβουλάρη ολοκληρώθηκε με τις υπογραφές της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου να φιγουράρουν κάτω από την τριμερή συμφωνία της ντροπής,που προβλέπει την απόλυση όλων των εργαζόμενων και την αποζημίωσή τους από το δημόσιο, τη σταδιακή επαναπρόσληψή τους με νέες συμβάσεις και μειωμένα δικαιώματα, τη θεσμοθέτηση της μερικής απασχόλησης, αλλά και τη δυνατότητα απολύσεων στη συνέχεια για λόγους "ναυτιλιακής κρίσης"!

Υπογραφές που συνοδεύτηκαν από διθυράμβους από τους... συνδικαλιστές για την "επιτυχή συμφωνία", απόδοση συγχαρητηρίων ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της υπογραφής και τη δήλωση του υφυπουργού Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα ότι "διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και το εργασιακό καθεστώς", καθώς και ότι "η επιχείρηση θα βαδίσει στο δρόμο της προόδου"...

Ωστόσο, το εργασιακό καθεστώς που θα ισχύσει, καθορίζεται από το άρθρο 9 της σύμβασης μεταβίβασης του ναυπηγείου στον Ν. Ταβουλάρη και από την τριμερή συμφωνία που υπογράφτηκε από τους συνδικαλιστές, τον υφυπουργό Εργασίας και τους εκπροσώπους του ιδιώτη, έχοντας ισχύ επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα δυο αυτά κείμενα, απολύεται όλο το προσωπικό - 629 εργαζόμενοι - ενώ οι αποζημιώσεις τους θα καταβληθούν από το δημόσιο. Σε τρεις μέρες μετά τη μεταβίβαση θα κληθούν να υπογράψουν νέες συμβάσεις, ενώ 250 εργαζόμενοι θα δουλέψουν άμεσα και οι υπόλοιποι μέχρι τους 629 μετά από ένα μήνα.

Ο ιδιώτης έχει "το δικαίωμα της ελεύθερης κατανομής των προσλαμβανομένων σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης" και αν οι εργαζόμενοι δεν το αποδεχτούν, απολύονται.Επίσης ο ιδιώτης μπορεί να απολύσει μέχρι το 30% του προσωπικού σε περίπτωση "διεθνών ναυτιλιακών κρίσεων"!

Επίσης θεσμοθετείται "η υποχρέωση της αγοράστριας να εξασφαλίσει την απασχόληση ατόμων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, που θα καλύπτει κατά μέσο όρο 300.000 εργατοώρες ετησίως".

Οσον αφορά τις αποδοχές των εργαζομένων, αναγνωρίζονται ο βασικός μισθός, η ΑΤΑ, το επίδομα πολυετίας, το ανθυγιεινό, οικογενειακά και παραγωγής και μέχρι το ύψος που προβλέπεται στις κλαδικές συμβάσεις. Τα παραπάνω ποσά που έπαιρναν διατηρούνται προσωρινά σαν "επίδομα εξομάλυνσης" και μόνο για τους παλιούς και όχι για όσους τυχόν προσλάβει στο μέλλον. Μια σειρά άλλα δικαιώματα που είχαν κατακτήσει στο χώρο περικόπτονται.

Ευχαριστήρια

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος ευχαρίστησε τον Χρ. Πρωτόπαππα για τη συμβολή του. Αναφέρθηκε στους εργαζόμενους που "άντεξαν" και κράτησαν σε λειτουργία το Ναυπηγείο και εξέφρασε το ενδιαφέρον της ΓΣΕΕ να αποκτήσει δυναμική η επιχείρηση, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να παίξει ρόλο στην ελληνική οικονομία.

Πιο γλαφυρός ήταν ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Α. Καράμπουρνος,ο οποίος χαρακτήρισε τη χτεσινή μέρα "μέρα άνοιξης" και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι άντεξαν και ότι το ναυπηγείο θα πάει μπροστά. Ο πρόεδρος του σωματείου ευχαρίστησε με τη σειρά τον "αείμνηστο Α. Παπανδρέου",τον σημερινό πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον "συνάδελφό" του Χ. Πρωτόπαππα,του οποίου το ρόλο έχει αναγνωρίσει πολλές φορές και μέσα στο ναυπηγείο, όπως τόνισε. Επισήμανε επίσης ότι υπάρχουν πληροφορίες για πώληση οικοπέδων που ανήκουν στο ναυπηγείο, τονίζοντας ότι "το ναυπηγείο δεν τεμαχίζεται" και ότι κάτι τέτοιο, αν ισχύει, μπορεί να οδηγήσει σε ακύρωση της συμφωνίας πώλησης.

Από την πλευρά της επιχείρησης του Ν. Ταβουλάρη,ο εκπρόσωπός της Κ. Κοκάλας ευχαρίστησε τους εργαζόμενους "για την άψογη συμπεριφορά" τους και την "καρτερία" τους!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ