Σάββατο 21 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Σε "κλοιό" το δουλεμπορικό κύκλωμα

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πειραιά, ο οποίος σε έγγραφο - καταπέλτη αφήνει σοβαρές αιχμές για τις ευθύνες του ΥΕΝ, του ΓΕΝΕ, αλλά και δικαστικών αρχών γύρω από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο πρώτο λιμάνι. Κλιμακώνονται οι αγώνες των ναυτεργατών

Σφίγγει ο κλοιός εναντίον του δουλεμπορικού κυκλώματος των ναυτιλιακών πρακτόρων στην Ακτή Μιαούλη. Οι κλιμακούμενες κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, οι οποίες συνεχίστηκαν και χτες με τον 4ωρο αποκλεισμό του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,αλλά και οι στοιχειοθετημένες καταγγελίες εναντίον ναυτιλιακών πρακτόρων, υποχρέωσαν τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να παρέμβουν.

Ηδη ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών ΠειραιάΒασίλειος Παπαδάκης,με έγγραφο - καταπέλτη που έστειλε προχτές, 19 Ιούνη, στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά αφήνει εκτεθειμένους το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας,το ΓΕΝΕ και παραγγέλλει προς τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση.

Αιχμές αφήνει και για δικαστικές αρχές, αναφέροντας ότι "με παλιότερες παραγγελίες μας υπ' αριθμόν 1362/28 - 2 - 97 και 2848/45 - 5 - 97, σας ζητήσαμε να προχωρήσουν οι σχετικές έρευνες με την ταχύτητα που επιβάλλει η φύση του προβλήματος και να αναζητηθεί ο νόμιμος τρόπος κλεισίματος αυτών των παράνομων γραφείων, συντονίζοντας τις ενέργειές σας με τις υπόλοιπες συναρμόδιες υπηρεσίες"!

Οσον αφορά το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το ΓΕΝΕ, ο Β. Παπαδάκης επισημαίνει ότι "λειτουργούν πάρα πολλά παράνομα γραφεία ευρέσεως ναυτικής εργασίας και ενώ μόνη αρμόδια αρχή για εύρεση εργασίας είναι τα γραφεία ΓΕΝΕ του ΥΕΝ, εν τούτοις ούτε μηνύσεις έχουν υποβληθεί, ούτε καταγραφή των συνεχών κρουσμάτων χρηματισμού και δουλεμπορίας που έρχονται στο φως, είναι ικανά να ευαισθητοποιήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας"!Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει: "Στο κύκλωμα αυτό πρέπει να εξεταστεί με προσοχή, ποιος ο ρόλος του σχετικού γραφείου του ΥΕΝ (ΓΕΝΕ) που παρακολουθεί απαθώς ως φαίνεται όσα φέρεται ότι συμβαίνουν"!

Οι παρατηρήσεις του Β. Παπαδάκη φαίνεται να θορύβησαν το ΓΕΝΕ, το οποίο τις τελευταίες μέρες συμπληρώνει σταφυλλάδια ανακοίνωσή του, με την οποία ζητά από τους ναυτεργάτες να "καταγγέλλουν στοΓΕΝΕ ή στο Λιμεναρχείο ή στον Εισαγγελέα οποιονδήποτε που τους ζητάει αμοιβή για να τους βρει εργασία σε πλοία ή επειδή μεσολάβησε και τους βρήκε εργασία".

Στο μεταξύ ο αγώνας των ναυτεργατών συνεχίζεται και ενάντια στην παραβίαση της σύνθεσης των πληρωμάτων των πλοίων από τους εφοπλιστές. Χτες ελέγχθηκαν τα τουριστικά πλοία με ελληνική σημαία ΤΡΙΤΩΝ,ΟΛΥΜΠΙΚ και ΕΤΖΙΑΝ 1,στα οποία διαπιστώθηκε ότι το 50 με 60% των πληρωμάτων αποτελούνται από αλλοδαπούς, κατά παράβαση της νομοθεσίας. Τα πιο πάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,που προειδοποιούν με συνέχιση του αγώνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν κάνουν πίσω υπερασπίζονται το δίκιο τους (2004-08-19 00:00:00.0)
Μείωση 4,6% της επάνδρωσης με Ελληνες ναυτικούς (2003-06-05 00:00:00.0)
«Μαγειρεύεται» η μείωση της ανεργίας (2000-08-11 00:00:00.0)
«Εξαντλήσαμε τις δυνατότητές μας»! (1999-11-25 00:00:00.0)
Αγώνας για το μπάρκο (1999-07-20 00:00:00.0)
"Πάρτε πίσω τα αντιναυτεργατικά μέτρα" (1997-07-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ