Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Αναπάντητα τα ερωτήματα

Χωρίς απάντηση παραμένουν τα ερωτήματα για τις συνθήκες της δολοφονίας και την ταυτότητα των δολοφόνων του άτυχου στρατιώτη από τη Χαλκίδα Σπύρου Ρωμιόπουλου, που βρέθηκε νεκρός την προηγούμενη Πέμπτη στην παραμεθόριο περιοχή κοντά στο Σουφλί του νομού Εβρου.

Το όλο θέμα καλύπτεται από σκοτάδι, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί η εκταφή του νεκρού, προκειμένου να εξεταστεί εκ νέου, πράγμα όμως που φαίνεται ότι δε θα δεχτεί η οικογένειά του, αφού έχουν γίνει ήδη δύο νεκροτομές και οι ιατροδικαστές Αθηνών Εμ. Νόνας και Φ. Κουτσάφτης έχουν αποφανθεί ότι ο άτυχος νέος έπεσε θύμα άγριας δολοφονίας. Στο μεταξύ αναμένονται τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης των σπλάχνων του στρατιώτη που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οποια όμως κι αν είναι αυτά δεν μπορούν να ανατρέψουν τη γνωμάτευση περί ανθρωποκτονίας, που βασίζεται σε ατράνταχτα ιατροδικαστικά ευρήματα, όπως τα τραύματα σε διάφορα σημεία του σώματος, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έπεσε θύμα στραγγαλισμού μετά από συμπλοκή.

Παρέμβαση εισαγγελίας του Αρείου Πάγου

Στο μεταξύ, λόγω της τροπής που έχει πάρει η υπόθεση, χτες υπήρξε παρέμβαση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ηλ. Σπυρόπουλου,ο οποίος παρήγγειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, να στείλει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντίγραφα της αρχικής ιατροδικαστικής έκθεσης νεκροψίας και νεκροτομής για το θάνατο του Σπ. Ρωμιόπουλου που διενήργησε η ιατροδικαστής Αλεξανδρούπολης Ελ. Ζιγγελίδου, όπου γνωμάτευσε ως αιτία θανάτου οξύ πνευμονικό και εγκεφαλικό οίδημα, καθώς και της νεότερες εκθέσεις των ιατροδικαστών Αθηνών Εμ. Νόνα και Φ. Κουτσάφτη. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με τον τρόπο αυτό, θέλει να διερευνήσει αν υπάρχουν πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στις δύο διαφορετικές εκτιμήσεις. Παράλληλα, όπως δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό, ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης έχει ζητήσει τη διενέργεια έρευνας στους φακέλους των νεκροψιών που έχει κάνει η ιατροδικαστής Αλεξανδρούπολης.

Η τροπή που πήρε η υπόθεση, μετά τη διαπίστωση ότι ο θάνατος του Σπ. Ρωμιόπουλου οφείλεται σε δολοφονία παρά την αρχική ιατροδικαστική γνωμάτευση περί παθολογικών αιτίων, έχει προκαλέσει αμφιβολίες και ερωτηματικά και στις οικογένειες άλλων στρατιωτών, που κατά καιρούς ο θάνατός τους αποδόθηκε σε παθολογικά αίτια, χωρίς να το διερευνήσουν παραπέρα. Να σημειωθεί ότι μόνο κατόπιν των σοβαρών αμφιβολιών που εξέφρασε η οικογένεια Ρωμιόπουλου και αφού ο ίδιος ο πατέρας του άνοιξε το σφραγισμένο φέρετρο διενεργήθηκε η δεύτερη νεκροψία. Ειδικότερα, αναφέρεται η περίπτωση, του θανάτου του στρατιώτη Κωστόπουλου Χρήστου,στις 12 Αυγούστου 1996, ο οποίος υπηρετούσε στο 640 ΤΠ, στο ίδιο τάγμα με τον Σπ. Ρωμιόπουλο. Ο στρατιώτης αυτός πέθανε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο και τη νεκροψία διενήργησε η ίδια ιατροδικαστής της Αλεξανδρούπολης και αποφάνθηκε ότι τα αίτια είναι παθολογικά.

Περίεργη καραντίνα

Οσον αφορά αυτή καθ' αυτή την έρευνα, που διενεργείται στην έδρα του στρατοδικείου Ξάνθης, τηρείται άκρα μυστικότητα, ενώ περίεργη φαίνεται η ιδιόμορφη καραντίνα, στην οποία έχουν μπει όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, αυτοί δηλαδή που συμμετείχαν στην άσκηση και έχουν κάτι να πουν. Για τις ανάγκες, όπως υποστηρίζεται, της ανακριτικής διαδικασίας, ώστε να μείνουν ανεπηρέαστοι μακριά από το περιβάλλον της μονάδας, έχουν μεταφερθεί στην Ξάνθη και από εκεί θα πάρουν μεταθέσεις για διάφορες άλλες περιοχές. Με τον τρόπο αυτό θα είναι αδύνατη και τώρα, αλλά και στο μέλλον, οποιαδήποτε επαφή των εμπλεκομένων με τον εκτός στρατού κόσμο, πράγμα που δίνει την εντύπωση ότι κάτι κρύβεται.

Σχετικά με τις συνθήκες δολοφονίας το σημείο όπου βρέθηκε το πτώμα δε δικαιολογεί ενέργεια λαθρεμπόρων. Πρόκειται για περιοχή πολύ κοντά στον Εβρο, όπου τα νερά του εκεί δεν επιτρέπουν πεζή διάβαση και κυρίως υπήρχε έντονη στρατιωτική παρουσία, λόγω της άσκησης που διεξαγόταν με τους στρατιώτες διάσπαρτους. Επίσης, ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι έμεινε άθικτος ο οπλισμός, που έφερε ο στρατιώτης, ο οποίος εκτός από το ατομικό του τουφέκι είχε και αντιαρματικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2007-02-22 00:00:00.0)
Σε επανάκριση την υπόθεση Ρωμιόπουλου (2002-04-23 00:00:00.0)
Νέα ευρήματα δείχνουν δολοφονία (1999-08-04 00:00:00.0)
Πεδίο αντιπαράθεσης χωρίς αποτέλεσμα (1997-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ