Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ουραγός στην κυβέρνηση

Επικρίνει την κυβέρνηση γιατί με τη θριαμβολογία για το Αμστερνταμ δημιουργεί προσδοκίες, η διάψευση των οποίων θα συμβάλει στην ενίσχυση "αντιευρωπαϊκού κλίματος"!

Παρά τις απεγνωσμένες και φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει η ηγεσία της ΝΔ, δεν καταφέρνει "να βγει μπροστά" από την κυβέρνηση Σημίτη, ούτε να παίξει το ρόλο που φιλοδοξεί, δηλαδή, "να σύρει την κυβέρνηση εκεί που θέλει". Απλούστατα γιατί είναι "πολύ πίσω"!

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα από τη χτεσινή πολύωρη συνεδρίαση της ΕΕ υπό τον Κ. Καραμανλή, με αντικείμενο τα συμπεράσματα από τη Σύνοδο Κορυφής στο Αμστερνταμ, την αναθεώρηση του Συντάγματος και τα μέτρα για την οργανωτική ανασυγκρότηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Αμστερνταμ, οι Γ. Σουφλιάς και Ντ. Μπακογιάννη επέκριναν τον Κ. Καραμανλή για τους υψηλούς τόνους της αρχικής δήλωσής του για τη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία είχε επικρίνει τη θριαμβολογία της κυβέρνησης, γιατί "υπάρχει κίνδυνος να ενισχυθεί ένα αντιευρωπαϊκό κλίμα" (!). Η επίσημη άποψη της ηγεσίας της ΝΔ είναι ότι με τη θριαμβολογία δημιουργεί προσδοκίες και η διάψευσή τους θα εντείνει τη "μεγάλη ήδη καχυποψία του ελληνικού λαού στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση". Από την άλλη, η ΝΔ επιχειρώντας να προηγηθεί της κυβέρνησης, υπέδειξε διά του εκπροσώπου της Α. Σπηλιωτόπουλου,να υπάρξει μέσα στο καλοκαίρι (!) νομοθετική επεξεργασία της νέας Συνθήκης της ΕΕ, γιατί μέχρι το Δεκέμβρη η Συνθήκη πρέπει να επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή.

Οσον αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις. Ο Γ. Βαρβιτσιώτης τάχθηκε κατά της εκλογής του Προέδρου από το λαό, πρόταση που έχει κάνει ο Κ. Μητσοτάκης, με το σκεπτικό ότι με αυτό τον τρόπο αλλοιώνεται η μορφή του πολιτεύματος. Υπέρ της εκλογής του Προέδρου τάχθηκε ο Στ. Δήμας, θεωρώντας ότι αυτή η άμεση ανάδειξη είναι πιο δημοκρατική και υποβοηθά στην αποκατάσταση ορισμένων ισορροπιών στο πολιτικό σύστημα, αφού θα λειτουργεί ως αντίβαρο στο πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα. Παράλληλα ζητά να υπάρξει ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου, αλλά όχι ουσιαστικών. Πάντως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το Σεπτέμβρη μετά από ειδική ημερίδα.

Τέλος, όσον αφορά τα οργανωτικά μέτρα, αποφασίστηκε να διανεμηθεί ειδικό απογραφικό δελτίο στα μέλη και όποιοι το συμπληρώσουν, καταβάλλοντας μια ειδική συνδρομή, θα υπολογίζονται στη δύναμη των τοπικών οργανώσεων.

Μητσοτάκης - Πάγκαλος

Συζήτηση εφ' όλης της ύλης της εξωτερικής πολιτικής είχαν χτες το απόγευμα ο Κ. Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο, με αφορμή την ενημέρωσή του για το πρόσφατο ταξίδι του πρώτου στην Τουρκία. Μετά τη συνάντηση ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την άποψή του ότι με το διορισμό του Ρ. Χόλμπρουκ ολοκληρώνεται και φθάνει στο αποκορύφωμά της η προσπάθεια των ΗΠΑ για επίλυση του Κυπριακού. Επίσης, ζήτησε από τον ΥΠΕΞ η κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα για την ασφαλή μετάβαση των Αλβανών στο τόπο της ψηφοφορίας.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ