Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το επόμενο βήμα

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας μια δημοσκόπηση, ένα "εύρημα" της οποίας πέρασε στα "ψιλά". Το ερώτημα ήταν κατά πόσο θεωρούν ότι η κομματική ένταξη παρουσιάζει ενδιαφέρον. Τα ποσοστά εκείνων που θεωρούν, κρίνοντας την πολιτική των κομμάτων, ότι αξίζει να ενταχθεί κανείς στο ΚΚΕ, ανέρχεται στο 31,3%. Τα ποσοστά για τα υπόλοιπα κόμματα είναι 16,6% για τη ΝΔ, 12,2% για το ΠΑΣΟΚ, 9,4% για τον ΣΥΝ και 8,7% για το ΔΗΚΚΙ.

Το γεγονός, ότι ένας στους τρεις ψηφοφόρους εκτιμά ότι η πολιτική ένταξη έχει νόημα στο Κομμουνιστικό Κόμμα, έχει πολλαπλή σημασία. Και μόνο ότι η ελκτικότητα της πολιτικής του ΚΚΕ έχει ως αποκρυστάλλωμα την απόδοση σεβασμού από το 31,3% των ερωτηθέντων στην εσωκομματική του ζωή - ποσοστό διπλάσιο από το αμέσως επόμενο κόμμα και σχεδόν εξαπλάσιο από το ποσοστό του ΚΚΕ στις εκλογές - έχει τη δική του αξία.

***

Αν μη τι άλλο, η υψηλή εκτίμηση, που τρέφουν οι πολίτες στην οργανωμένη δράση των κομμουνιστών, ισοδυναμεί με μια ευκρινή απάντηση στα έργα και τα λόγια όσων "μοχθούν" για την απαξίωση της πολιτικής. Τα τελευταία χρόνια η πολιτική, ως ενεργητική δράση και συμμετοχή του πολίτη έχει δεχτεί ισχυρά πλήγματα. Στη συνείδηση του πολίτη, η πολιτική όλο και περισσότερο ταυτίζεται με τη δίοδο εκπλήρωσης ιδιοτελών και αλλότριων συμφερόντων. Η κομματική ένταξη εκλαμβάνεται ως κίνηση ανεύρεσης "μέσου", για να "πετύχεις" επαγγελματικά, επιχειρηματικά κλπ. Η πολιτική αποστασιοποιείται από την κοινωνία εμφανιζόμενη ως "χόμπι" και "επάγγελμα" των "διαπλεκόμενων", των ισχυρών, των πατρικίων της κοινωνίας. Ολο και περισσότερο, δηλαδή, καλλιεργείται η αντίληψη πως αξιοπρεπής "πολιτική" στάση, είναι η αποστράτευση, η παθητικοποίηση, η απομάκρυνση από την πολιτική και τα κόμματα.

***

Τα παραπάνω αποτυπώνουν τόσο την αλήθεια, όσον αφορά την πολιτική όπως τη θέλει και την ασκεί η άρχουσα τάξη, όσο και την προσπάθεια της τελευταίας να επιτύχει, μέσω της απαξίωσης της πολιτικής και της αρχής του "ο καθένας για την πάρτη του", την εξουδετέρωση των λαϊκών στρωμάτων διά της απομόνωσής τους και τον εγκλωβισμό τους σε μια εξατομικευμένη στάση ζωής.

Ομως, δεν είναι όλοι ίδιοι. Δεν είναι όλες οι πολιτικές ίδιες. Δεν είναι όλα τα κόμματα ίδια. Και αυτό οι πολίτες το αντιλαμβάνονται, όπως δείχνει η δημοσκόπηση. Ομως, εμάς δε μας αρκεί ο σεβασμός της κοινωνίας. Δε μας αρκεί η θετική της γνώμη για τη δράση μας μέσα από το Κόμμα. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται το επόμενο βήμα. Η στράτευση, δηλαδή, στο ΚΚΕ, όσο γίνεται περισσότερων από όσους αναγνωρίζουν τη διαφορά της πολιτικής του Κόμματος και την αξία της ένταξης στο ΚΚΕ.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ