Παρασκευή 27 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Οράματα" Σημίτη διά στόματος Κ. Καραμανλή

Ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει ότι "δεν είναι νεοφιλελεύθερος" και την ίδια στιγμή τάσσεται υπέρ της εφαρμογής δέσμης νεοφιλελεύθερων επιλογών

"Οράματα" και ιδέες, πανομοιότυπες με αυτές που πλασάρει ο Κ. Σημίτης για το ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, παρουσίασε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής,μιλώντας χτες σε συμπόσιο για την οικονομία.

Ταυτόχρονα ο Κ. Καραμανλής, αυτοπροσδιορίζοντας το ιδεολογικό στίγμα της ηγεσίας της ΝΔ, δήλωσε ότι "δεν είμαι νεοφιλελεύθερος, ούτε κατά του κράτους" (!), ενώ ολόκληρη η ομιλία του ήταν αφιερωμένη στις νεοφιλελεύθερες επιλογές που πρέπει, κατά την άποψή του, να εφαρμοστούν.

Αναλύοντας τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, επικαλέστηκε, με τη σειρά του, την "παγκοσμιοποίηση" - αν και όπως είπε δεν είναι απόλυτα αληθής ο όρος - για να υποστηρίξει ότι "εθνικές πολιτικές όλο και λιγότερο μπορεί να επηρεάζουν τις οικονομικές επιλογές των αγορών". Αναμάσησε δηλαδή τις γνωστές αναλύσεις του Κ. Σημίτη περί παγκοσμιοποίησης, που κεντρικόστόχο τους έχουν να καλλιεργήσουν τη μοιρολατρία και την υποταγή στη "νέα τάξη πραγμάτων".

Αντίγραφο των ομιλιών Σημίτη ήταν και η ανάλυση που έκανε για το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τις παρευξείνιες χώρες. Η Ελλάδα, είπε, πρέπει να παίξει ρόλο πρωταγωνιστή, αλλά διευκρίνισε ότι δεν πιστεύει "ούτε σε ιμπεριαλιστικές προδιαθέσεις, ούτε στη λογική των περίφημων διεισδύσεων, αλλά σε συνεργασίες με αμοιβαία ωφέλεια για όλους τους εμπλεκόμενους".

Αναφερόμενος στην Αλβανία εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν οι εγγυήσεις πως οι εκλογές θα είναι γνήσιες, ελεύθερες και αντιπροσωπευτικές, ώστε να εξασφαλίσουν μια προοπτική σταθεροποίησης.

Επεξηγώντας, στη συνέχεια, τη φράση του "δεν είμαι νεοφιλελεύθερος, ούτε κατά του κράτους", είπε ότι "το κράτος πρέπει να υπάρχει, έχει σοβαρές δουλιές να κάνει, όπως να εξασφαλίσει τάξη, ασφάλεια, κοινωνική πρόνοια, εκπαίδευση, αλλά όχι μόνο του" (!). Αμέσως μετά όμως προχώρησε στην απαρίθμηση των... νεοφιλελεύθερων επιλογών που πρέπει να εφαρμοστούν. Μεταξύ άλλων, ανέφερε το ρωμαλέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τη δημοσιονομική εξυγίανση, κατάργηση των όποιων "γραφειοκρατικών" φραγμών στους επιχειρηματίες, κτλ.

Παράλληλα σε συνέντευξη που έδωσε στον "Φλας" μέσω του... "Ιντερνέτ", υμνεί το Μάαστριχτ και τα κριτήριά του, τονίζοντας ότι "η χώρα δεν έχει περιθώρια χαλάρωσης ή απόκλισης από την οικονομική πολιτική, που να στοχεύει στην προσέγγιση του ευρωπαϊκού μέσου όρου ανάπτυξης και δημοσιονομικής κατάστασης, όπως αυτή περιγράφεται μέσω των κριτηρίων σύγκλισης της Συνθήκης του Μάαστριχτ". Μάλιστα εγκαλεί, αδικαιολόγητα, την κυβέρνηση Σημίτη, επειδή μετακυλίει το πολιτικό κόστος στο Μάαστριχτ, γιατί έτσι "καλλιεργεί ένα έρποντα αντιευρωπαϊσμό" (!). Επίσης συμπλέει με το μοντέλο του "απασχολήσιμου" και "αυτοαπασχολούμενου" εργαζόμενου, που προβάλλει ο Κ. Σημίτης, τασσόμενος υπέρ της διά βίου κατάρτισης και εκπαίδευσης των εργαζομένων.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ