Παρασκευή 27 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ
Φρούδες ελπίδες οι υποσχέσεις για "χρυσά κουτάλια"

Μεγάλη η επιτυχία της περιοδείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, στα Χανιά και το Ηράκλειο

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Του ανταποκριτή μας Χρ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ).-

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι περιοδείες και οι ομιλίες που έκανε το διήμερο 24-25 Ιούνη στην Κρήτη το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, Μπάμπης Αγγουράκης,με θέμα κυρίως τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη Συμφωνία του Σένγκεν.

Ο Μπ. Αγγουράκης επισκέφτηκε τους Νομούς Χανίων και Ηρακλείου, στο πλαίσιο της μεγάλης καμπάνιας του ΚΚΕ, που στόχο έχει την ενημέρωση των εργαζομένων, του λαού, τη συσπείρωση και κινητοποίησή του γύρω από το βασικό αίτημα του Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ τώρα.

Τόσο στα Χανιά όσο και στο Ηράκλειο, σε αίθουσες των δύο δήμων, ο κομμουνιστής βουλευτής ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, κερδίζοντας το ενδιαφέρον των φίλων και οπαδών του ΚΚΕ, που παρακολούθησαν τις ομιλίες του με μεγάλη προσοχή. Αναπτύσσοντας την εκτίμηση του ΚΚΕ, ότι με την Αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ στο Αμστερνταμ, δρομολογούνται για τους λαούς της Ευρώπης ακόμη χειρότερες από πριν εξελίξεις, ο Μπ. Αγγουράκης υπενθύμισε ότι το Κόμμα έγκαιρα είχε προειδοποιήσει γι' αυτές τις αρνητικές εξελίξεις.

Η Συνθήκη δεν έθιξε καθόλου την ουσία του Μάαστριχτ, που ήταν τα κριτήρια σύγκλισης και η αντιλαϊκή πολιτική που έχει καθιερωθεί από το Μάαστριχτ, στο όνομα του να επιτευχθούν αυτά τα κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τις επιδιώξεις του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου.

Στο όνομα της υλοποίησης αυτών των κριτηρίων, αλλά και επειδή έγιναν οι ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο, που ενίσχυσε τις θέσεις του, έχει προχωρήσει σε μία ολομέτωπη επίθεση ενάντια στις λαϊκές κατακτήσεις και κυρίως στα εργασιακά δικαιώματα.

Ο Μπ. Αγγουράκης σημείωσε επίσης το γεγονός ότι οι υποσχέσεις για "χρυσά κουτάλια", που είχαν δώσει κάποτε οι κυβερνώντες, αποδείχτηκαν στην πράξη φρούδες ελπίδες και απόδειξη γι' αυτό είναι ακριβώς η υιοθέτηση των μέτρων επίθεσης στις εργασιακές σχέσεις που είχε εγκαινιαστεί με τη "Λευκή Βίβλο". "Μ' αυτές τις πολιτικές, τόνισε, δεν αντιμετωπίζεται ούτε η οικονομική κρίση ούτε η ανεργία. Αντιθέτως, αυτά τα προβλήματα οξύνονται και θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο. Αλλά η Σύνοδος Κορυφής του Αμστερνταμ δεν ασχολήθηκε με αυτά τα ζητήματα".

Χρειάζεται ευθεία ρήξη με τους στόχους του Μάαστριχτ

Αναφορικά με το Αμστερνταμ, ο κομμουνιστής βουλευτής έκανε ξεκάθαρο ότι η Σύνοδος πήρε ως δεδομένη τη Συμφωνία του Μάαστριχτ και ήρθε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο αυτή την αντιλαϊκή πολιτική με το να υιοθετήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας. "Σύμφωνο το οποίο προβλέπει πολύ αυστηρές ποινές, ακόμα και για αυτούς που καταφέρνουν να ενταχθούν στην ΟΝΕ, πόσο μάλλον για τη χώρα μας, η οποία απέχει πάρα πολύ απ' αυτόν τον στόχο, που ήδη έχει προκαλέσει τεράστια κοινωνικά προβλήματα, όπως έξαρση της ανεργίας και παραπέρα μείωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων".

Ομως υπάρχουν κάποιοι που χαίρονται για τις συνέπειες του Μάαστριχτ. "Αυτοί που χαίρονται, όπως τόνισε ο Μπ. Αγγουράκης, είναι οι πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο, των οποίων τα κέρδη έχουν υπεραυξηθεί, ενώ ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της ΕΕ έχει χειροτερέψει πάρα πολύ το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, κάτι που πιστοποιείται και απ' τις αντιστάσεις, τις απεργίες, τους αγώνες που αναπτύχθηκαν και στη χώρα μας, αλλά και στις άλλες χώρες της ΕΕ, με αιτήματα που έρχονται σε ευθεία ρήξη με τους στόχους του Μάαστριχτ".

Σχετικά με την εξέλιξη στην κατεύθυνση υιοθέτησης μιας ενιαίας εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας από την ΕΕ, υπογράμμισε ότι "η αναφορά στον ΟΗΕ, στη Συνθήκη του Ελσίνκι και στα εξωτερικά σύνορα είναι ό,τι πιο αντιδραστικό θα μπορούσε να συμβεί αυτή την περίοδο".

Αυτή η αναφορά, εξήγησε, δίνει ουσιαστικά το δικαίωμα στην ΕΕ να καθορίζει αυτή τα σύνορα, ανατρέποντας έτσι διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις.

Τέλος, ο ομιλητής αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ και στην ανάγκη συντονισμού των κομμουνιστικών κομμάτων και άλλων κινημάτων που αντιτίθενται στο Μάαστριχτ και κατέληξε: "Οι λαοί είναι εκείνοι που πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον της Ευρώπης. Γι' αυτό ζητάμε να γίνουν δημοψηφίσματα και αγώνες για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ