Σάββατο 28 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τίναξαν στον αέρα τη "νομιμοποίηση"!

Εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαποί, από Αλβανία, Βουλγαρία, Σκόπια, Τουρκία και άλλες χώρες εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις των Προεδρικών Διαταγμάτων της κυβέρνησης για την παραμονή και εργασία τους. Καταγραφή μετ' εμποδίων μόνο για όσους βρίσκονται στη χώρα αυτή τη στιγμή

Πίσω ολοταχώς έκανε χτες η κυβέρνηση στο θέμα της νόμιμης παραμονής και εργασίας των αλλοδαπών στη χώρα μας,εξαιρώντας εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπούς από τις ρυθμίσεις των δύ Προεδρικών Διαταγμάτων, που κατάρτισε το υπουργείο Εργασίας, για την καταγραφή και περιορισμένη παραμονή και εργασία τους στην Ελλάδα. Τα ΠΔ θα προωθηθούν στο ΣτΕ την επόμενη βδομάδα.

Η κυβέρνηση "σφαγίασε" τα αρχικά σχέδια ΠΔ, εξαιρώντας από τις ρυθμίσεις τους, τους αλλοδαπούς από τις όμορες με την Ελλάδα χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Σκόπια, Τουρκία) - δηλαδή το βασικό κορμό των αλλοδαπών - και από τις χώρες - μέλη της ΕΖΕΣ που συμμετέχουν στη συμφωνία του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου.

Η παραμονή και εργασία αυτών των εκατοντάδων αλλοδαπών θα καθορίζεται από διακρατικές συμφωνίες που υπάρχουν, είτε... "θα" υπάρξουν, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,που χτες παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που ενέκρινε τα ΠΔ. Για την εποχιακή απασχόληση έχουν συναφθεί συμφωνίες με Αλβανία και Βουλγαρία.Η εξέλιξη αυτή δεν είναι προφανώς άσχετη, με τις βλέψεις της κυβέρνησης για κυρίαρχο ρόλο στα Βαλκάνια.

Αρχικά τα ΠΔ εξαιρούσαν μονάχα τους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τους αλλοδαπούς ναυτικούς,για τους οποίους ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι υπάρχει ήδη νομοθετική ρύθμιση.

Αλλά και για τους λίγους αλλοδαπούς που θα ισχύσουν τελικά τα ΠΔ υπάρχουν απαγορευτικοί περιορισμοί για να δηλώσουν την παραμονή τους. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η πρώτη κάρτα - απαραίτητη για την έκδοση της δεύτερης - θα δίνεται μόνο στους αλλοδαπούς που βρίσκονται σήμερα (27.6.97) στη χώρα μας και η πιστοποίηση θα γίνεται μάλλον με υπεύθυνη δήλωση.

Η καταγραφή θα αρχίσει από την 1 Σεπτέμβρη και θα τελειώσει στις 31.12.97,ενώ θα παραταθεί για δυο μήνες μόνο η προσκόμιση στοιχείων αν υπάρχει πρόβλημα. Η κάρτα περιορισμένης παραμονής και εργασίας θα ισχύει μέχρι τις 30.11.98.Μετά τη λήξη της τετράμηνης προθεσμίας και για τους αλλοδαπούς που θα εισέλθουν στη χώρα από εδώ και στο εξής, θα ισχύει και θα εφαρμόζεται ο νόμος 1975, που προβλέπει σύλληψη, δίκη, απέλαση και πληρωμή δικαστικών εξόδων.

Για τους εργοδότες που απασχολούν αλλοδαπούς, χωρίς να το δηλώνουν, προβλέπονται κυρίως διοικητικές κυρώσεις. Οι εργοδότες που θα δηλώνουν την απασχόληση αλλοδαπού (θα δίνεται η σχετική δυνατότητα στην αίτηση που θα κάνει ο αλλοδαπός), θα απαλλάσσονται από τις ασφαλιστικές εισφορές που δεν είχαν πληρώσει, μέχρι και την προηγούμενη μέρα της κατάθεσης της αίτησης! Ο αλλοδαπός θα πρέπει δηλαδή να "καρφώσει" τον εργοδότη του, για να καταγραφεί, χάνοντας αυτόματα την όποια δουλιά έχει!

Η δεύτερη κάρτα θα χορηγείται για μεγαλύτερο διάστημα παραμονής και εργασίας, από 1 έως 3 χρόνια.Η διάρκειά της θα εξαρτάται από το αν ο αλλοδαπός έχει δυνατότητα απασχόλησης. Οι προϋποθέσεις έκδοσης είναι: Προσκόμιση της πρώτης κάρτας, διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας, αντίγραφο συμφωνητικού εργασίας, βιβλιαρίου ασφάλισης, δήλωσης έναρξης επιτηδεύματος, πιστοποιητικό υγείας στις περιπτώσεις που ζητείται και από Ελληνες εργαζόμενους. Η κάρτα θα μπορεί να ανανεώνεται για δυο χρόνια,κάθε φορά.Οι αλλοδαποί που βρίσκονται για πέντε χρόνια στη χώρα, θα μπορούν να παίρνουν κάρτα διάρκειας 5 ετών και να την ανανεώνουν για άλλα 5 έτη υπό προϋποθέσεις. Για τη διαπίστωση της παραμονής προβλέπεται η προσκόμιση...διαβατηρίου,ενώ θα εξεταστούν και άλλοι τρόποι!

Η αναστολή ισχύος της κάθε κάρτας ή η μη χορήγησή της θα εξαρτάται σε κάθε περίπτωση από λόγους δημοσίου συμφέροντος, εθνικής οικονομίας, εθνικής ασφάλειας,χωρίς να αποσαφηνίζεται ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι "δημοσίου συμφέροντος".

Οι κάρτες θα χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ. Για τη δεύτερη θα λειτουργεί επιτροπή σε επίπεδο νομού, με εκπροσώπους του κράτους και κοινωνικών φορέων. Θα συσταθεί επίσης επιτροπή του υπουργείου Εργασίας με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα που θα παρακολουθεί τη διαδικασία και θα δίνει λύσεις στα τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται.

Η ΓΣΕΕ συμμετείχε στις επιτροπές διαμόρφωσης των ΠΔ και είχε προτείνει, ανάμεσα στα άλλα: Τροποποίηση του ν.1975. Μη εξαίρεση των αλλοδαπών ναυτικών.Τουλάχιστον έξι μήνες περιθώριο καταγραφής. Να μη χάνεται το δικαίωμα καταγραφής αν παρέλθει η προθεσμία, εφόσον αποδειχτεί ο λόγος καθυστέρησης του αλλοδαπού. Επιβολή αυστηρών ποινών και προστίμων στους εργοδότες.Ελαστική αντιμετώπιση για τους μικροπωλητές που μπορεί να μην έχουν άδεια.

Η ΠΕΜΕΝ

Η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,τονίζει σε επιστολή της προς τα συναρμόδια υπουργεία για την εξαίρεση των ναυτικών: "Θεωρούμε, σε κάθε περίπτωση την εξαίρεση αυτή εντελώς απαράδεκτη και ζητούμε, η διάταξη του εν λόγω ΠΔ άμεσα να ανακληθεί". Προσθέτει ότι "η παραβίαση της συνταγματικότητας περί ίσης αμοιβής και για ίση εργασία και οι "διμερείς συμβάσεις" οδήγησαν στον αφελληνισμό της ναυτιλίας. Αποτελεί πηγή άνθησης του δουλεμπορικού κυκλώματος, εμφάνισης και επέκτασης του βάρβαρου φαινομένου της εκμετάλλευσης της "μαύρης εργασίας"".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ