Σάββατο 28 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Τριπλός συντονισμός για το "διάλογο"

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας τον Οκτώβρη, αποφάσισε χτες το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, κάτω από την πίεση εργαζομένων και ταξικών δυνάμεων, σε μια προσπάθεια... αγωνιστικού αντιπερισπασμού από το "διάλογο"

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης στις 23 Οκτώβρη,με άξονες την ανεργία, το ασφαλιστικό και την αναδιανομή εισοδήματος,αποφάσισε χτες το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ,καθώς οι δυνάμεις που υπηρετούν τον "κοινωνικό διάλογο" νιώθουν την ανάγκη κάποιων ελιγμών, κάτω από την πίεση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων και την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των εργαζομένων από τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Η ΠΑΣΚΕ κυρίως, αλλά και οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και "Αυτόνομη Παρέμβαση" προσπάθησαν να... ισορροπήσουν τη συμμετοχή τους στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη - που γίνεται όλο και πιο φανερός ο ρόλος του σαν "οχήματος" επιβολής της γενικότερης απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων - με την απόφαση για απεργία και αναφορές για... μελλοντικές κινητοποιήσεις, ώστε να λυθούν τα προβλήματα των εργαζομένων.

Ολες οι παρατάξεις έκαναν πρόταση για 24ωρη απεργία τον Οκτώβρη, αλλά υπερίσχυσε η πρόταση της ΠΑΣΚΕ με τη συμπόρευση της "Αυτόνομης Παρέμβασης και ως προς το πλαίσιο της κινητοποίησης. Η ΔΑΚΕ ψήφισε τη δική της πρόταση, που έκανε δεκτή την απεργία, με την προϋπόθεση η ΓΣΕΕ να αποχωρήσει τότε από τον "κοινωνικό διάλογο", ενώ σε διαφορετική περίπτωση να μην γίνει απεργία. Η ΔΑΣ πρότεινε να αποχωρήσει άμεσα η ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο" και να απορρίψει το Γενικό Συμβούλιο τη στάση της πλειοψηφίας. Τόσο στις διαπιστώσεις της για τον "κοινωνικό διάλογο", όσο και στην πρότασή της για το πρόγραμμα δράσης, οι σύμβουλοι της ΔΑΣ έκαναν σαφές ότι πρέπει να διατρανωθεί ένα κίνημα αντίστασης στη βάση των εργαζομένων, που θα ανατρέψει την επιχειρούμενη αφαίρεση των κατακτήσεών τους. Αποτέλεσμα της στάσης της ήταν και να δεχτεί, άμεσα ή έμμεσα, το σύνολο των επιθέσεων από τα μέλη του συμβουλίου των άλλων παρατάξεων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος έκανε αρχικά μια ενημέρωση για την πορεία του "κοινωνικού διαλόγου", σημειώνοντας ότι "η αποχή είναι κακός σύμβουλος και συμπαραστάτης σ' αυτούς που επιβουλεύονται άλλα για τους εργαζόμενους". Κάνοντας σαφές ότι η συμμετοχή στο "διάλογο" είναι δεδομένη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ πρόσθεσε πως το βασικό πρόβλημα που υπάρχει εντοπίζεται στο ασφαλιστικό, όπου η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτές τις προτάσεις για τη συζήτηση άμεσα του ν. 2084 και τη σύσταση της επιτροπής διαλόγου.

Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος μίλησε αρκετά για την απαιτούμενη "ενότητα δράσης" και επιχείρησε να σκιαγραφήσει - φραστικά - το "αγωνιστικό" πρόσωπο της ΓΣΕΕ, αναφερόμενος σε κινητοποιήσεις τον Οκτώβρη, παράλληλα με τη σύναψη μιας "νέας στρατηγικής συμφωνίας στο συνδικαλιστικό κίνημα".Η θέση του αυτή συνοδεύτηκε από τον υποκριτικό αφορισμό "τέρμα τα αλληλούια στα κόμματα και τις σκοπιμότητες".

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μανώλης (ΔΑΚΕ) προσπάθησε να δικαιολογήσει τη συμμετοχή της ΔΑΚΕ στον "κοινωνικό διάλογο" σαν κίνηση διασφάλισης ότι θα συζητηθεί το ασφαλιστικό και το φορολογικό... Η αιτιολόγηση ήταν αναγκαία, αφού ταυτόχρονα περιέγραψε με τα πιο μελανά "χρώματα" την πορεία του "διαλόγου" και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις ενάντια στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις αμοιβές και άλλα ζητήματα.

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Α. Καλύβη,ο οποίος σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει την πολιτική της μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο" και η ΓΣΕΕ για να "ανοίξει" την πολιτική της. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αν δε συμμετείχε η ΓΣΕΕ στο διάλογο και η κυβέρνηση έφερνε μέτρα το καλοκαίρι, οι εργαζόμενοι δε θα μπορούσαν να αντιδράσουν! Παρά τις αιχμές που προϊδέαζαν για πιθανή αποχώρηση από το "διάλογο", τις αναφορές στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και τις προθέσεις των εργοδοτών, παρά τις εκκλήσεις των τριών παρατάξεων για "συμφωνία" και "δράση", οι τρεις παρατάξεις κατέστησαν σαφές ότι συνεχίζουν το "στημένο παιχνίδι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ