Παρασκευή 3 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ Ν. ΡΟΥΣΣΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ελλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου

- Πώς αξιολογείτε τη φετινή γιορταστική αγορά; Αν θεωρήσουμε σαν δεδομένη τη γενική εκτίμηση ότι η εικόνα δεν ήταν η... καλύτερη, πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

- Η αγορά δεν πήγε καλά αυτόν τον καιρό. Παρά τις ευχές, τις επιθυμίες και τις ελπίδες των εμπόρων να καλύψουν τα κενά της αναδουλειάς και την πτώση του τζίρου του προηγούμενου καιρού, δυστυχώς επαληθεύτηκαν οι κακές προβλέψεις. Ετσι, η μείωση του τζίρου συνεχίστηκε ακάθεκτη. Υπολογίζεται ότι η πτώση σε σύγκριση με την περσινή κίνηση ξεκινάει από το 25% και φτάνει μέχρι και το 50%. Οι αιτίες είναι γνωστές. Είναι η ίδια η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που συρρικνώνει διαρκώς τα λαϊκά εισοδήματα. Επίσης, είναι και η ύπαρξη των μεγάλων εμπορικών συγκροτημάτων που λειτουργούν με το απελευθερωμένο ωράριο, τις συνεχείς προσφορές και πολλές φορές κάτω του κόστους ασκώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στα μικρά μαγαζιά που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

- Τι σημαίνει για τα μαγαζιά, αυτή η πορεία που επικρατεί τα τελευταία χρόνια και πώς προδιαγράφεται το μέλλον;

-Η άσκηση αυτής της προδιαγεγραμμένης οικονομικής πολιτικής από την κυβέρνηση, θα έχει αποτέλεσμα τη συρρίκνωση ακόμα παραπέρα των μικρών επιχειρήσεων. Αυτό δηλώνει και η αύξηση των διαμαρτυρημένων επιταγών και γραμματίων καθώς και ο αριθμός των καταστημάτων που βάζουν λουκέτο καθημερινά, μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν σ' αυτή την πολιτική. Οσο η κυβέρνηση εμμένει στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής τόσο για τα λαϊκά εισοδήματα από τα οποία εξαρτάται ο τζίρος των καταστημάτων, όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι βέβαιο ότι δεν είναι δυνατό να καλυτερεύσει η θέση των μικρών μαγαζιών, αλλά αντίθετα κάθε μέρα θα χειροτερεύει.

- Τι προτείνετε για να αλλάξει αυτή η διαρκής πτώση του τζίρου και γενικότερα η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις;

-Για ν' αλλάξει αυτή η κατάσταση και η δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απαιτείται πρώτα και κύρια αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, στήριξη του εισοδήματος των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, εργαζόμενων, συνταξιούχων, αγροτών, που θα δώσουν τη ζωντάνια και την αναθέρμανση που χρειάζεται η αγορά. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει αλλαγή ολόκληρης της φορολογικής πολιτικής, με ελάφρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα φορολογικά βάρη, αφού κάθε μέρα ανακοινώνονται και νεότερα σκληρά μέτρα. Τα έσοδα δε, του κράτους, θα πρέπει να προέρχονται από τους πραγματικούς έχοντες και κατέχοντες, που σήμερα με διάφορους τρόπους απολαμβάνουν φορολογική ασυλία. Μόνο έτσι είναι δυνατό να διατηρηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να παίξουν τον πραγματικά αναπτυξιακό τους ρόλο στην εθνική οικονομία, που όπως και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υποστήριζε προεκλογικά, είναι η "ραχοκοκαλιά της οικονομίας".

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ