Παρασκευή 3 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρωτοχρονιά στο εργοστάσιο

Δίπλα στις μηχανές υποδέχτηκαν το νέο έτος οι εργαζόμενοι της βιοτεχνίας ΔΕΔΑΣ, που πραγματοποιούν κατάληψη. Αγανάκτηση για την τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκαν

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Πρωτοχρονιά μέσα στο εργοστάσιο έκαναν οι 76 εργαζόμενοι της επιχείρησης ΔΕΔΑΣ ΑΕ,που από την περασμένη Κυριακή έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του χώρου, προκειμένου να εμποδίσουν τη μεταφορά των μηχανημάτων και το ενδεχόμενο "λουκέτο". Οι εργοδότες παρά την επιστράτευση των πληρωμένων μπράβων για τον "εορταστικό" ξυλοδαρμό των εργαζομένων, δεν κατάφεραν να κάμψουν την αποφασιστικότητά τους.

Χτες εκπρόσωποι των εργαζομένων, μαζί με την πρόεδρο του Συνδικάτου Ιματισμού Ντίνα Ταχταλίδου,επισκέφτηκαν και πάλι τον εισαγγελέα, προκειμένου να εκδώσει περιοριστική απόφαση με την οποία θα απαγορεύει στους ιδιοκτήτες επιχείρησης τη μεταφορά των μηχανημάτων. Ομως και πάλι έφυγαν άπραγοι. Ετσι αποφάσισαν να παρατείνουν την παραμονή τους στο χώρο, αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν οι ίδιοι τα μηχανήματα, από την εκποίηση των οποίων - όπως δηλώνουν - θα εισπράξουν και μέρος των δεδουλευμένων που ανέρχονται σε 1.000.000-1.300.000 δρχ. για τον καθένα.

Οι εργαζόμενες χαρακτήρισαν "πρωτοφανή" την αγριότητα που επέδειξε η εργοδοτική μαφία με τους πληρωμένους μπράβους και σεκιουριτάδες. Μάλιστα η Κ. Ρεπάνη είπε: "Δε σκέφτηκαν μόνο να μας απολύσουν, αλλά και να μας σακατέψουν!".

Ενώ η Α. Καπαγιωρίδου ξεκαθάρισε πως οι εργαζόμενες δεν είναι διατεθειμένες να αποχωρήσουν από τη βιοτεχνία, αν δεν εξασφαλιστεί η καταβολή των οφειλόμενων χρημάτων και οι νόμιμες αποζημιώσεις. "Με την κατάληψη και την παραμονή μας στο χώρο, ουσιαστικά προστατεύουμε τα όσα μας οφείλουν". Παράλληλα σε ένα ξέσπασμα οργής για την αντιμετώπιση των ηλικιωμένων εργατριών και την εντατικοποίηση της εργασίας είπε: "Δε φτάνει που δουλεύαμε σαν τα σκυλιά από το πρωί μέχρι το βράδυ, μας έλεγαν πως μας έκαναν και χάρη που μας κρατούσαν στη δουλιά, γιατί - λέει - δεν αποδίδαμε".

Ομως, όπως φαίνεται, οι εργοδότες Κ. Δέδας και Π. Τουτζής έχουν επιστρατεύσει για τον παραπέρα εμπαιγμό και τα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης. Διευθύνων σύμβουλος ζητούσε και τα "ρέστα" από τους εργαζόμενους, λέγοντάς τους πως δεν είχαν κανένα λόγο να πάνε στη βιοτεχνία πριν τις 2 του μήνα, που υποτίθεται πως θα ξανάπιαναν δουλιά. Τους πείραξε που τους έπιασαν στα πράσα, την ώρα που οι 50 αλλοδαποί εργάτες - πήγαν για ένα μεροκάματο κι αυτοί - ξήλωναν και φόρτωναν τα μηχανήματα στα κοντέινερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ