Παρασκευή 3 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"
"Λουκέτο ομίχλης" και χτες

Και χτες η περιορισμένη ορατότητα δεν επέτρεψε την προσγείωση και απογείωση των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα την ακύρωση όλων των πρωινών πτήσεων για τρίτη συνεχή μέρα. Το πρωί έγινε μόνο μια πτήση ιδιωτικής εταιρίας για το Μόναχο. Το αεροδρόμιο άνοιξε κανονικά αργά το απόγευμα.

Το πρόβλημα πυκνής ομίχλης, που σκεπάζει το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης και καθιστά προβληματική έως αδύνατη τη λειτουργία του, δεν είναι καινούριο. Χρόνια τώρα, κυρίως τις γιορταστικές μέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, δεκάδες πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού ακυρώνονται εξαιτίας της χαμηλής νεφώσεως (ομίχλης) που καλύπτει τις χαμηλές περιοχές της Θεσσαλονίκης γενικότερα και του αεροδρομίου ειδικότερα. Χρόνια τώρα όμως όλο αντιμετωπίζεται το πρόβλημα και όλο παραμένει.

Χτες το πρωί ο υπουργός Μεταφορών, Χ. Καστανίδης, εξήγγειλε για άλλη μια φορά την αντιμετώπιση του προβλήματος και με αφορμή τα όσα γράφονται τελευταία στον Τύπο για την έλλειψη ειδικού εξοπλισμού που θα διευκόλυνε την πραγματοποίηση των πτήσεων και κάτω από αυτές τις συνθήκες, είπε πως τα ραντάρ δεν είναι αυτά που βοηθούν στις διαδικασίες προσγείωσης και απογείωσης σε συνθήκες χαμηλής νεφώσεως. Είπε, επίσης, πως ακόμη και η προμήθεια ενός οργάνου ILS, μεγαλύτερης κατηγορίας, δεν επιλύει από μόνη της το πρόβλημα. Απεναντίας, θα χρειαστεί επέκταση του διαδρόμου ώστε σε συνδυασμό με τις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες να διευκολύνονται τα αεροπλάνα σε συνθήκες χαμηλής νεφώσεως. Πάντως, ο υπουργός δε διέψευσε τα όσα αναγγέλλονται για τις ελλείψεις ειδικού και σύγχρονου εξοπλισμού στο αεροδρόμιο "Μακεδονία".

Τέλος, ο Χ. Καστανίδης ανακοίνωσε πως ήδη έχει συσταθεί μια μεικτή επιτροπή, αποτελούμενη από ανωτέρους υπαλλήλους της ΥΠΑ και της "Ολυμπιακής" που θα παραδώσει το πόρισμα της το αργότερο μέχρι το τέλος Φλεβάρη. Και με βάση αυτό το πόρισμα θα υπάρξουν επεμβάσεις στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες απογειώσεως και προσγειώσεως των αεροπλάνων μέσα σε συνθήκες ομίχλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ