Σάββατο 4 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΟΚΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΙΣ.
κυβέρνησης και τραπεζών

Νέα μείωση στα επιτόκια καταθέσεων ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τους μηχανισμούς υφαρπαγής των τραπεζικών καταθέσεων

Τουλάχιστον 357 δισεκατομμύρια δραχμές υφαρπάζουν από τις λαϊκές αποταμιεύσεις οι τράπεζες μέσα σε μια χρονιά, αναδεικνύοντας το παιχνίδι κυβέρνησης - τραπεζών, με τα επιτόκια των λογαριασμών ταμιευτηρίου, σε κλοπή ασύλληπτων διαστάσεων. Χτες, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε νέα μείωση στα επιτόκια καταθέσεων, που από την επόμενη βδομάδα θα διαμορφωθούν στο 10,25%. Στην πραγματικότητα, αν αφαιρεθεί ο φόρος που αναλογεί στους τόκους, η "απόδοση" των λογαριασμών ταμιευτηρίου θα είναι μόλις 8,7%.

Σημειώνεται, ότι πριν από 1 χρόνο, το αντίστοιχο επιτόκιο ήταν 13%. Δηλαδή για τα 13 τρισ. δραχμές, που υπήρχαν κατατεθειμένα στις τράπεζες, αναλογούσαν τόκοι 1,69 τρισ. δρχ., ενώ για τις ίδιες καταθέσεις σήμερα οι τράπεζες δίνουν τόκους λιγότερους κατά 357 δισεκατομμύρια.

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί πως το ροκάνισμα των λαϊκών αποταμιεύσεων δε γίνεται μόνο μέσα από τη μείωση των επιτοκίων, αλλά και με το κλείσιμο της "ψαλίδας" ανάμεσα στα επιτόκια και τον επίσημο πληθωρισμό. Ετσι, ενώ πέρσι τέτοια εποχή η διαφορά επιτοκίου - πληθωρισμού ήταν περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες, σήμερα είναι μόλις 1!


ΣΕΛ.  17

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ