Σάββατο 4 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Αυτονομιστές αντάρτες πίσω από την επίθεση

ΓΚΟΥΑΧΑΤΙ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. -

Ανελήφθη τελικώς χτες η ευθύνη της βομβιστικής ενέργειας κατά σιδηροδρομικού συρμού στη Βορειανατολική Ινδία, από την οποία έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλοι. Οπως ανέμεναν οι αρχές του κρατιδίου Ασαμ, ως δράστες της επίθεσης εμφανίστηκαν με ανακοίνωσή τους, οι αυτονομιστές αντάρτες Μπόντο. Μια οργάνωσή τους, οι "Τίγρεις", αναφέρει στην ανακοίνωση ότι η ενέργεια εκτελέστηκε εξαιτίας του ότι η τοπική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά τους για παραχώρηση αυτονομίας.

Η οργάνωση απείλησε με "πιο σκληρές πράξεις στο εγγύς μέλλον", εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας δεν υπαναχωρήσει.

  • Το (μεγαλύτερο ινδικό) Κόμμα του Κογκρέσου εξέλεξε νέο αρχηγό στη θέση του ηττηθέντος - πολλαπλώς - και κατηγορούμενου για σκάνδαλα Ναρασίμα Ράο. Πρόκειται για τον γηραιό (80ετή) Σιταράμ Κέσρι, ο οποίος υπήρξε διοικητικό στέλεχος του Κόμματος και γνωρίζει πολύ καλά την ινδική πολιτική σκηνή. Κατά πολιτικούς παρατηρητές, η αναγόρευση του Κέσρι σε αρχηγό ίσως αποτελέσει αφορμή αντεπίθεσης του Κόμματος του Κογκρέσου και ανατροπής της χαρακτηριζόμενης ως "ασταθούς" κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Ντέβε Γκόουντα.
  • Από τις 26 Ιανουαρίου, το κάπνισμα θα απαγορευτεί στους δημόσιους χώρους - τουλάχιστον, στην πρωτεύουσα, Νέο Δελχί. Η απαγόρευση αφορά κυβερνητικές υπηρεσίες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία, κινηματογράφους, εστιατόρια και τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Αυτή η απόφαση της δημοτικής διοίκησης της πόλης, πάντως, πιθανότατα θα συναντήσει αντιδράσεις: η Ινδία είναι η τρίτη στην παγκόσμια παραγωγή καπνού - και το 85% της παραγωγής της καταναλώνεται στην εγχώρια αγορά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ