Σάββατο 4 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Η επιστολή Μιλουτίνοβιτς δεν εκτονώνει την κρίση
  • Σε αναγνώριση της νίκης του "Ζάγιεντο" σε 9 από τις 16 εκλογικές περιφέρειες του Βελιγραδίου προχώρησε χτες η κυβέρνηση Μιλόσεβιτς διά της επιστολής που απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, στον ΟΑΣΕ.
  • Η αντιπολίτευση "Ζάγιεντο" εμμένει στη συνέχιση των κινητοποιήσεων
  • Ο ΟΑΣΕ καλεί τη σερβική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη νίκη του "Ζάγιεντο" σε 13 πόλεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Η χτεσινή επιστολή του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, αναγνώρισε τη νίκη του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού κομμάτων "Ζάγιεντο" σε 9 από τις 16 εκλογικές περιφέρειες του Βελιγραδίου. Ωστόσο, αυτή η πρώτη κίνηση υποχώρησης της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς δε στάθηκε δυνατόν να απομακρύνει τα πυκνά σύννεφα από τη σερβική πρωτεύουσα. Και όπως, φάνηκε ήδη από τις πρώτες αντιδράσεις, η αντιπολίτευση δεν προτίθεται να σταματήσει τις καθημερινές διαδηλώσεις στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Η επιστολή του υπουργού Εξωτερικών, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, είχε αποδέκτη τον Δανό ομόλογό του, Νιλς Πίτερσεν, ο οποίος έχει την ιδιότητα του προεδρεύοντος των εργασιών του ΟΑΣΕ αυτό το διάστημα. "Ο συνασπισμός "Ζάγιεντο" κέρδισε την πλειοψηφία σε εννέα εκλογικές περιφέρειες του Βελιγραδίου", ήταν η φράση - κλειδί της επιστολής Μιλουτίνοβιτς. Εντούτοις, στο ίδιο κείμενο δεν υπήρχε λέξη σχετικά με τη δύναμη του "Ζάγιεντο" στο δήμο Βελιγραδίου, ή σε άλλες 13 μεγάλες πόλεις της Σερβίας, όπου, σύμφωνα με την εκτίμηση κλιμακίου αξιωματούχων του ΟΑΣΕ είχε νικήσει η αντιπολίτευση. Το επιχείρημα του Μίλαν Μιλουτίνοβιτς σ' αυτή την περίπτωση ήταν ότι "οι αρχές χρειάζονται και άλλα στοιχεία για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα σε άλλες πόλεις".

Οι αντιδράσεις από την πλευρά του "Ζάγιεντο" δεν άργησαν να εκδηλωθούν."Η επιστολή Μιλουτίνοβιτς αποτελεί σαφή απόρριψη των εισηγήσεων του ΟΑΣΕ. Δεν μπορούμε να δεχτούμε μερικές λύσεις και συνεχίζουμε τις ειρηνικές διαδηλώσεις μας για την επίτευξη του σκοπού μας που είναι η αναγνώριση της πλήρους νίκης μας στις δημοτικές εκλογές της 17ης Νοέμβρη", υποστήριξε σε χτεσινές δηλώσεις του ο Ζόραν Τζίντζτις, ηγέτης του "Δημοκρατικού Κόμματος", προσθέτοντας ότι οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης θα συνεχιστούν.

Πάντως, οι ξένες πιέσεις προς την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς ενδέχεται προσεχώς να πυκνώσουν. Ο ΟΑΣΕ ζήτησε χτες βράδυ την άμεση και πλήρη εφαρμογή της έκθεσης του Φελίπε Γκονζάλεθ, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής του κλιμακίου αξιωματούχων του οργανισμού που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Σερβία. Στην έκθεση Γκονζάλεθ αναφέρεται ότι ο συνασπισμός "Ζάγιεντο" έχει κερδίσει σε 9 από τις 16 εκλογικές περιφέρειες του Βελιγραδίου και σε 13 άλλες σερβικές πόλεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ