Σάββατο 4 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Φονικό κύμα κακοκαιρίας

ΠΑΡΙΣΙ.-

Ολοένα και περισσότερο με ...Σιβηρία μοιάζει τα τελευταία 24ωρα η Νοτιοανατολική Γαλλία, όπου ο πάγος και το πυκνό χιόνι έχουν νεκρώσει τις οδικές αρτηρίες και το σιδηροδρομικό δίκτυο. Αρκετά άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες έχουν τραυματιστεί, ενώ δυσμενής είναι και η κατάσταση χιλιάδων ταξιδιωτών που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τρένα και αυτοκίνητα "ψυγεία", για να διανυκτερεύσουν σε σχολεία και κλειστά γήπεδα.

Τα δρομολόγια των τρένων μεταξύ Μασσαλίας και Λυών ματαιώθηκαν χτες το πρωί, εξαιτίας του ψύχους. Οι γαλλικές αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν πως περίπου 5.000 αυτοκινητιστές έχουν αποκλειστεί από το βράδυ της Πέμπτης σε αυτοκινητόδρομους της κοιλάδας του Ροδανού, όπου το χιόνι και το πυκνό στρώμα πάγου δημιουργούν θανάσιμες παγίδες σε απόσταση 100 χιλιομέτρων... Για το λόγο αυτό, μονάδες του στρατού, ομάδες του "Ερυθρού Σταυρού", αστυνομία και ειδικά σωστικά συνεργεία έχουν επιστρατευτεί για τον απεγκλωβισμό των ταξιδιωτών από τις παγωμένες περιοχές της χώρας.

Χαρακτηριστικός και ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής εφημερίδας "Παριζιέν". "Είμαστε στη Σιβηρία" έγραφε η εφημερίδα, που έσπευσε ωστόσο να παρατηρήσει ότι το ψύχος των τελευταίων ημερών είναι συγκριτικά μικρότερο από την κακοκαιρία του 1709, οπότε πάνω από 1.000.000 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους, εξαιτίας του πάγου, της πείνας και των επιδημιών, ή από το δριμύ ψύχος του 1880, οπότε ο Σηκουάνας είχε παγώσει και η γέφυρα "Ανβαλίντ" είχε καταρρεύσει μέσα στο ποτάμι!

Πλημμύρες στις Δυτικές ΗΠΑ

Χιλιάδες οι άστεγοι και πάνω από 14 οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στο δυτικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην κεντρική Καλιφόρνια, οι σφοδρές βροχοπτώσεις ανάγκασαν τις αρχές να διατάξουν την εκκένωση εκατοντάδων σπιτιών στη ζώνη του Ουίλτον. Μάλιστα, οι αρχές άνοιξαν 35 καταφύγια για να καταλύσουν πάνω από 13.500 κάτοικοι της περιοχής. Τραγική η κατάσταση και στην πόλη Μαρτίνες (κοντά στο Σαν Φραντσίσκο), όπου το ύψος του νερού ξεπέρασε το ένα μέτρο, μετατρέποντας τους περισσότερους δρόμους της πόλης σε ποτάμια λάσπης. Φονικές πλημμύρες έπληξαν και την πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 12 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ