Κυριακή 5 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπουλο χτύπημα στο ΙΚΑ

Η κυβέρνηση - κατ' απαίτηση των Βρυξελλών - καταργεί τις εισφορές κύριας ασφάλισης για τους καταρτιζόμενους στα κοινοτικά προγράμματα, επιβαρύνει το Ιδρυμα με την περίθαλψή τους και πριμοδοτεί ανοιχτά τις ιδιωτικές ασφαλίσεις

Στα λόγια η κυβέρνηση κόπτεται για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά στην πράξη τούς επιφέρει σοβαρά χτυπήματα - κυρίως στο ΙΚΑ - και πριμοδοτεί ανοιχτά τις ιδιωτικές ασφαλίσεις.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατ' απαίτηση των Βρυξελλών - όπως είχε ομολογήσει ο πρώην υπουργός Ευάγ. Γιαννόπουλος - προωθεί τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ασφάλιση των αγροτών, με την οποία απαλλάσσει τους φορείς υλοποίησης κοινοτικών προγραμμάτων από τις εισφορές κύριας ασφάλισης. Ταυτόχρονα επιβαρύνει το ΙΚΑ με την περίθαλψη των καταρτιζομένων στα προγράμματα κατάρτισης. Βέβαια, προβλέπει τις αντίστοιχες εισφορές εργοδότη και καταρτιζομένων για τον κλάδο ασθένειας.

Η ρύθμιση αυτή αποτελεί σοβαρό πλήγμα και προς το ΙΚΑ - γιατί του αφαιρεί έσοδα - αλλά και προς τους ίδιους τους καταρτιζόμενους, καθώς τους καταργεί στην πράξη την κύρια ασφάλιση και τους οδηγεί στις ιδιωτικές ασφαλίσεις.

Το καλοκαίρι του 1995 ψηφίστηκε ο νόμος 2335, που προβλέπει ότι "τα πρόσωπα που παρακολουθούν επιδοτούμενα προγράμματα, εν όλω ή εν μέρει, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, για όλη τη διάρκεια των προγραμμάτων αυτών (θεωρητική εκπαίδευση και πρακτική άσκηση) υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ για όλους τους κλάδους αυτού (ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, ΟΕΕ)". Επίσης προέβλεπε ότι "οι εισφορές του εργοδότη βαρύνουν το φορέα υλοποίησης του προγράμματος και οι εισφορές του ασφαλισμένου βαρύνουν τους ίδιους τους καταρτιζόμενους, κατά την αναλογία που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας και αποδίδονται στο ΙΚΑ... με μέριμνα και αποκλειστική ευθύνη του φορέα υλοποίησης, ο οποίος έχει έναντι του ΙΚΑ τις υποχρεώσεις του εργοδότη".

Μέχρι την ψήφιση του νόμου 2335 ίσχυε η υπουργική απόφαση της 11.11.1994 - την υπέγραψε ο Ε. Γιαννόπουλος - η οποία προέβλεπε μόνο την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για τους εκπαιδευόμενους στα προγράμματα. Ηταν, όμως, ανεπαρκής, δεδομένου ότι δεν υπάκουε στον υποχρεωτικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το πρόβλημα λύθηκε οριστικά, και σύμφωνα με το Σύνταγμα, με το νόμο 2335.

Τώρα, η κυβέρνηση ανατρέπει βασικές αρχές της κοινωνικής ασφάλισης στο όνομα αυτών των ...αρχών! Στην εισηγητική έκθεση υποστηρίζει ότι η "ασφαλιστική κάλυψη των εν λόγω προσώπων σε όλους τους κλάδους του ΙΚΑ δε δικαιολογείται καθώς δεν παρέχουν εργασία".

Τέλος, η κυβέρνηση απαλλάσσει τους φορείς που στο μεσοδιάστημα δεν τήρησαν το νόμο και ασφάλισαν τους καταρτιζόμενους σε ιδιωτικές εταιρίες.

Διπλή, δηλαδή, πριμοδότηση προς την ιδιωτική ασφάλιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ